Americano Padel → Regler, speltid & poängsystem

Americano padel regler och poängsystem

Läs disclaimer & annonspolicy längst ner på sidan.

I den här artikeln berättar vi om hur en Americano turnering i padel fungerar. Vi hjälper dig med all information du behöver för att kunna komma igång och anordna en turnering med vänner eller kollegor. 

Vi börjar med en sammanfattning av det viktigaste:

Sammanfattning av Padel Americano

 • Du deltar i en Americano turning utan medspelare och lottas inför varje med en medspelare och två motspelare
 • Varje match avgörs genom att spela ett förbesämt antal bollar (1 poäng per boll). T.ex. 32 bollar.
 • Spelar man om 32 poäng per match så servar ena laget fyra gånger och sedan går serven över till det andra laget
 • Exempel resultat: 17-15. Då tar spelarna i vinnande laget med sig 17 poäng var från matchen och förlorande spelarna tar med sig 15 poäng var till sin totala poänpott under turneringen 
 • En match till 32 poäng tar ca 15 minuter att spela
 • Turneringen avslutas när alla har spelat med alla
 • Vinnaren är den spelare som har mest poäng när turneringen avslutas

Så många måste man vara

När man spelar Americano turnering så måste man vara minst 4 personer. Det bästa är om man alltid kan öka eller minska antalet för att fylla upp antalet banor. Det går att vara ojämnt antal där några spelare vilar varje omgång.

 • 4 på 1 bana
 • 8 på 2 banor
 • 12 på 3 banor
 • 16 på 4 banor
 • 20 på 5 banor
 • 24 på 6 banor

Hur spelar man Americano i padel?

Americano padelmatcher är relativt korta och regleras efter hur snabbt matchen når en färdigbestämd poäng. Matchpoängen ska uppnå en viss gräns och när den är uppnådd är matchen avslutad. Om till exempel matchen slutar 12-12, så får varje spelare i respektive lag 12 poäng var.

I Americano deltar man inte tillsammans med en medspelare, utan man varje match är lottad mellan med- och motspelare, så spelarna vet inte förrän på matchdagen vilka med – och motspelare de får. Alla spelare samlar enskild poäng i varje match de spelar i och varje poäng skrivs upp i en tabell och när alla matcher är spelade, så poängen ihop. För att vinna turneringen, så krävs det att man har flest poäng.

Padel Americano är en mycket omtyckt och social spelform.

Däremot kan en Americano padelmatch variera lite beroende på vem som anordnar turneringen. Den är med andra ord väldigt flexibel och spelsättet i matcherna kan också variera stort beroende på hur många poäng en marsch ska komma upp i. 

Ju lägre poäng som behövs, desto mer chans kan det bli för mer av det aggressiva spelsättet. På grund av att det spelas kortare tid, så kommer det finnas mer ork för snabbare tuffare vändningar.

Americano poängsystem

I Americano spelar man med en medspelare i olika matcher, men poängen räknas ihop för den enskilde spelaren. Varje spelare samlar ihop sina egna poäng under varje match de spelar. Även om ett lag inte vinner en match, så får de sina poäng med sig. 

Till exempel när en match slutar 14-10, så får spelarna i vinnarlaget vars 14 poäng med sig och spelarna i förlorarlaget får vars 10 poäng med sig. 

Alla poäng räknas samman när alla matcher är avslutade och den spelare med flest poäng vinner hela turneringen. Varje vunnen boll för ett lag räknas som ett poäng.

Hur lång tid tar det att spela Americano i Padel?

Det finns inte en exakt utsatt tid för hur lång tid en turnering varar. Det beror på hur många spelare som deltar i turneringen, hur mycket poäng man ska samla ihop under en match och hur lång tid det tar i varje match för att komma upp i utsatt poänggräns. 

Ju fler spelare som deltar och ju mer poäng som ska samlas ihop under en match, desto längre tid tar turneringen. En match är nämligen inte över förrän det har uppnåtts den poäng som är utsatt från början. Om gränsen exempelvis är 32, så ska alla matcher spelas tills den totala poängsumman har uppnått 32. Oavsett om matchen slutar oavgjort, 16-16, eller exempelvis 22-10.

Räkneexempel för hur lång tid en match (32 poäng) i Americano kan ta: 

 • De flesta räknar med 12-15 minuter per match
 • En del tar höjd och räknar med 20 minuter för att säkra upp tidsschemat

Det finns dock en del som har en ungefärlig siffra för hur lång tid en match i Americano pågår, men den siffran kan vara allt från 12-20 minuter per match. Skillnaden beror bland annat på hur många poäng man ska komma upp i under en spelad match. 

Den vanligaste poängen man ser är 32 poäng, men det kan som sagt variera. Slutligen får man räkna ihop den genomsnittliga tidsåtgången med det antal matcher som kommer att spelas under turneringen.

Vad är det för skillnad mellan Americano och Mexicano?

Den gemensamma faktorn mellan dessa två matchspel är att poängräkningen fungerar likadant. Lagets spelare får var sitt poäng för varje vunnen boll. Poängen räknas samman i en tabell, vare sig spelarna har vunnit sin match eller inte. 

Den stora skillnaden är att matcher i Mexicano lottas på ett sätt för att matcherna ska bli så jämna som möjligt. Lagen lottas ut med hjälp av en app för att det ska gå snabbare att få fram så jämna matcher som möjligt. Ju bättre en spelare gör ifrån sig under en match, desto tuffare motstånd kommer denne sedan att få i nästa match. 

Man kan rankas på olika sätt och man lär inte lyckas möta alla spelare i Mexicano cuper. Däremot kan det hända att man kommun i matcher där man kan få möta spelare som man har mött i tidigare matcher och även hamna med en medspelare man har haft tidigare. Matcherna lottas efter ens prestationer och ett program hjälper till så det blir så jämna matcher som möjligt. På det viset är det aldrig förutbestämt vilka med- och motspelare man får.

Total
2
Shares
2 comments
 1. Hej, tack för bra info! Har du något tips på App eller ännu hellre länk till sida där man kan generera spelschema för Americano? Hittat en App där alla spelare själva kan regga resultat, men skulle även vilja hitta en (App eller site) där jag som admin styr reggandet av spealre och resultat men får hjälp med generering av matchschema och poängräkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.Disclaimer & annonspolicy: Innehållet på Elitepadel.se och våra övriga plattformar är kostnadsfritt och finansieras istället av sponsorer, annonsörer och affiliatesamarbeten. Det innebär att om du genomför ett köp hos någon av våra rekommenderade partners så kan vi erhålla en finansiell ersättning. Våra åsikter om olika produkter och tjänster är personliga och det är inte säkert att du tycker likadant.