Padel serve: 12 tips för en bättre serveteknik & taktik [Video]

Padel serve

Läs disclaimer & annonspolicy längst ner på sidan.

Vill du förbättra din padel serve eller lära dig hur det bör gå till? Då är du på helt rätt plats. Serven är inte bara något som sätter igång spelet, den kan givetvis bli ett av dina absolut bästa vapen om du lär dig rätt teknik och taktik.

I den här artikeln går vi igenom följande:

 • Regler vid serve i padel
 • 8 konkreta tips på hur du genomför en bättre padel serve
 • 4 tips på hur du bör tänka när du tar emot serven
 • Teknik du bör använda och undvika

Vamos!

Innehållet på denna sidan

Image source: https://europadel66.com/en/how-to-play-padel/

Så ställer man upp innan serven

Serven i padel är oerhört viktig. Måhända inte till samma grad som i exempelvis tennis, men det ligger betydligt mer strategi bakom en bra serve än vad man kan tro. 

Till skillnad från tennisen är inte ett servess ditt huvudsakliga mål i de flesta fall, utan det handlar om att få ett så bra utgångsläge som möjligt för att vinna poängen.

Standarduppställning

En standarduppställning vid serve är vad man skulle kunna kalla för en klassisk tennisuppställning. Servaren fortsätter alltid spela på samma sida som serven ägde rum, och partnern byter därmed plats framme vid nät vid varje serve. Detta ses ytterst sällan på hög nivå.

Australiensk uppställning

När det handlar om en australiensisk uppställning, som är det absolut vanligaste, stannar spelaren som inte servar på samma sida oavsett vart serven äger rum.

Så genomför du en padel serve

Här nedanför går vi igenom hur du genomför en serve i padel genom 5 steg:

 1. Spelaren börjar med att stå med båda fötterna bakom servelinjen/baslinjen, utan att vidröra den, och får inte överstiga linjen förrän serven är slagen. Den första serven görs mot servarens vänstra sida, och fortsätter sedan växelvis tills gemet är avgjort.
 2. Bollen måste studsa inom serverutan där spelaren befinner sig innan serven slås. 
 3. Bollen ska slås i midjehöjd eller lägre, och spelaren måste ha minst en fot i golvet.
 4. När du servar ska bollen passera diagonalt över nätet och studsa i motståndarens serveruta.
 5. Om den första serven är felaktig har servaren ett andra försök.

Tips på hur du förbättrar din padel serve

Här nedanför är våra 5 bästa tips på hur du förbättrar serven och kan därmed plocka fler poäng.

Tips 1: Rakt & djupt

Proffsen på WPT tenderar att serva djupt och rakt mot motståndaren. Fördelen med detta är att du minskar motståndarens valmöjligheter och returen blir med största sannolikhet en låg boll mot mitten eller en lobb.

Tips 2: Spinn & placering

Fokusera mer på placering och spinn än kraft när du servar. Du ställer oftare till det för motståndaren om du använder dig av rätt spinn och placering jämfört med kraft och fart.

Tips 3: Variera mellan statisk & dynamisk eller bemästra den ena

Du kan använda dig av två typer av serve – statisk eller dynamisk. Vid en statisk serve står du stilla med bägge fötterna, medan vid en dynamisk serve tar du ett kliv framåt samtidigt som du slår till bollen. Prova dig fram för att se vilken som passar dig och din spelstil bäst.

Tips 4: Försök utvecklas med varje serve

Se varje serve som en chans för att lära dig något. Hur kan du minska valmöjligheterna för din motståndare, och hur kan du dra nytta av det.

Tips 5: Leta dig fram och ta över nätet

Gå fram på nät så fort du kan efter bollträff för att behålla övertaget över ditt motstånd. Ditt mål bör näst intill alltid vara att ta över och hålla nätet. Det ger dig generellt ett övertag och kan därmed styra spelet mer.

Tips 6: Variera farten

Det är viktigt att variera farten i din serve, ditt främsta vapen är att vara oförutsägbar. Alternera hårdare servar där du ser om motståndaren kan hantera väggarna med lösare men välplacerade servar med effekt. 

Variera även placering och skruven för att se hur ditt motstånd reagerar på de olika varianterna. Var uppmärksam om din motspelare gör sämre returer på forehand-sidan eller backhand-sidan, och utnyttja dennes svagheter.

Tips 7: Toppspinn vs Backspinn

Studsen från en serve med backspinn blir mycket lägre än ett rakt slag, vilket ofta tvingar din motspelare att lobba eller i varje fall lyfta returen lite, vilket ger dig ett bra läge för att dominera poängen.

När du servar med backspinn blir det automatiskt ett lösare slag vilket ger din motståndare mer tid att komma rätt till bollen. 

Om du spelar mot ett motstånd som inte är speciellt erfaret och har svårt att läsa väggarna kan du vinna många poäng med toppspinn.

Toppspinn är inte ett bra alternativ för en spelare som inte är väldigt snabb i fötterna, eftersom det ger en snabbare serve och därmed mindre tid att hinna tillbaka till din plats. Det gör också att serven studsar högre både från marken och väggen, och det kan en duktig motståndare använda till sin fördel.

Tips 8: Välj rätt padelracket för just dig

Det bästa racketvalet när du vill förbättra ditt spel och finslipa tekniken är ett som har en väl tilltagen sweetspot (ideal träffyta) så att du får en större felmarginal. På så vis tappar du inte kontrollen vid bollträff även om den hamnar längre ut mot ramen. Det brukar generellt vara de runda racketarna som har den största sweetspoten, och de lämpar sig därför mycket bra i början av padelkarriären. 

Är du däremot en spelare som har spelat ett par gånger i veckan över ett år eller har tidigare erfarenhet från racketsporter så kan ett mer avancerat racket vara att föredra. Besök gärna vår guide över bästa padelracket för olika nivåer och spelstilar.

En mjuk kärna är också ett stort plus, eftersom den ger bättre kontroll samtidigt som den hjälper dig att sätta fart på långsammare bollar. Dessutom tar den upp vibrationerna som uppstår vid bollträff på ett mycket bra sätt, så att du får maximal känsla och lättare kan placera bollen där du vill ha den. Ett mjukare racket är också betydligt skonsammare, och hjälper till att förebygga vanliga padelskador som t ex padelarmbåge.

Det här bör du undvika när du ska serva

När du servar i din egen diagonal bör du undvika att stå för nära mittlinjen. Du täcker nämligen upp betydligt mer yta om du står mitt i serverutan och sedan rör dig diagonalt framåt. Om du däremot servar i din partners diagonal bör du undvika att ställa dig alltför centralt, då blir det svårare för dig att hinna tillbaka till din plats i tid.

Även om du har hittat en typ av serve som fungerar bra för dig måste du våga variera dig, även om det betyder att du emellanåt kommer att misslyckas. En förutsägbar servare kommer att få svårt att vinna en match, och du kommer inte att kunna höja din nivå utan variation.

Saker att undvika när motståndaren servar mot dig

Servereturen är en lika viktig del av matchen som själva serven, du behöver bemästra bra returer för att få till break som sedan kan låta dig vinna matchen.

 1. Stå hellre för långt bak än för långt fram, ju mer tid du har på dig för att komma rätt till bollen desto bättre.
 2. Undvik att ställa dig för nära sidoväggen. Detta är väldigt vanligt i början, att man vill försäkra sig om att kunna nå bollen innan den studsar i sidoväggen. Problemet är att då kanske motståndaren istället lägger sin serve mot mittlinjen, och då ligger du illa till.
 3. Din serveretur bör alltid gå mot spelaren som har servat, helt enkelt för att denne befinner sig i rörelse och chansen är då större att misstag begås. Undvik spelaren som redan står beredd i sin position. Alternativt lobba över spelaren som står framme vid nät.
 4. Undvik så gott det går att ge returer i midjehöjd, det blir en alldeles för bekväm position för din motståndare. Bollar i huvudhöjd och nära kroppen är betydligt svårare att göra vinnande slag av.

Lär dig mer om padel

I vår artikelserie “Padelskolan” hjälper vi dig att bli en bättre padelspelare. Här nedanför är några av de artiklarna vi rekommenderar att du läser härnäst:

Total
0
Shares