Padelhistoria - ursprung startades Mexico Sverige

Padelhistoria: Så startades sporten år 1969 (Guide)

Sporten padel startade i Mexico när Enrique Corcueras skulle bygga en bana hemma. Det blev för lite plats för att passa måtten för att spela tennis. Dessutom hade han byggt upp banan med nät runtom. Så skapades en så kallad hybrid mellan Squash och Tennis, som idag kallas för Padel.

Då det endast fanns privata spelbanor på den tiden, så var det främst mer förnäma folk som kunde spela sporten. Enrique bjöd in folk från olika länder, bland annat Alfonso de Hohenloe, som började bygga upp sporten i Spanien. Han förde den i sin tur vidare till bland annat Argentina.

Padels ursprung

Låt oss börja från början, vart kommer padeln ifrån och vilket ursprung härstämmar sporten från? Här nedanför går vi in mer i detalj.

Vilket land kommer padel ifrån?

Padelns ursprung är från Acapulco i Mexico. På 1960-talet spelade Enrique Corcueras på sin hemmagjorda bana som liknade dagens padelbanor. Dagens padelregler fastställdes första gången under 1970-talet.

I vilka länder är padel störst i idag?

Med hänsyn till att det finns över 1000 padelklubbar, över 11.000 padelbanor och att det ska vara någonstans mellan två och sex miljoner personer som spelar padel årligen så är denna sport allra störst i Spanien. Denna stora popularitet idag beror säkerligen på att Alfonso de Hohenlohe blev förtjust i padel efter sitt besök hos Enrique Corcueras, under 70-talet.

Alfonso de Hohenlohe förde sedan vidare till Julio Menditengui, som i sin tur såg till att det byggdes padelbanor i Argentina. Fotboll och Padel är de två sporter som har hög popularitet i landet, men om det inte vore för ekonomiska skäl så kanske padel hade delat första platsen med fotboll. 

Andra länder där padel sporten är väldigt populärt är Mexico, Storbritannien, USA och Portugal. I flera andra länder fortsätter intresset att öka bland både de som redan har stort sportintresse, men även av så kallade motionärer.

Hur kom padel till Sverige?

Nu när vi känner till padelns usprung så kan vi gå vidare till att lära oss mer om hur padel kom till Sverige.

Vem tog padel till Sverige?

Padel tog sina första steg i Grevie/Båstad år 1998, tack vare att Thommy Andersson hade inspirerats av sporten under sitt besök i Marbella. Grevie Paddelklubb skapades och år 1999 fanns över 30 medlemmar i klubben. Thommy fick senare lite motgångar gällande lokal, men cirka tio år senare byggdes XBowl Sportcenter i Båstad.

Vem tog padel till Sverige?

Även i Sverige rent ut exploderade intresset för denna sport och i dagsläget finns cirka 120 padelföreningar, 3500 padelbanor, 2100 licensierade spelare som även är aktiva med tävlingar och cirka 24.000 padelspelare som finns i olika padelföreningar. Under år 2021 finns en uppmätt siffra på 540.000 bokningar av spelning på en padelbana i Sverige. 

Källa: Statistik för padel i Sverige.

När startades World Padel Tour?

World Padel Tour startades så sent som år 2012 och är idag världens ledande padel tour. Under 2022 grundades Premier Padel som ska utmana WPT med stora prissummor för spelarna som väljer att delta i turneringarna.

Historien om gänget som World Padel Tour till Sverige

Organisationen SPO; Swedish Padel Open, startade med ca 30 personer år 2017. Nicklas Persson som idag är ordförande togs in i organisationen för att vara med på att finansiera sporten och slutligen få igång tävlingar i Sverige. 

I november år 2017 var chefen för World Padel Tour, Hernan Auguste, på besök i Båstad för att titta på hur det skulle se ut med WPT där kommande år. Cirka en månad senare åkte organisationsmedlemmarna Patrik Rittfelt, John Brolin, Urban Johansson och Jesper Hussfelt till Madrid. Och där skrevs ett avtal om att WPT skulle få spelas i Båstad år 2018.

Vanliga frågor om padelns historia

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *