Vad är Premier Padel Tour (PPT)? – Vi förklarar den nya touren!

Premier Padel Tour guide

Läs disclaimer & annonspolicy längst ner på sidan.

Premier Padel Tour (PPT) är den nya internationella och globala padel touren som omfattar flera olika turneringar över hela världen. Med tunga finansiärer och höga prispengar så ska touren bli den största i världen.

Idag är World Padel Tour (WPT) störst i världen och gick tidigare under namnet Padel Pro Tour (PPT) men år 2012 ändrades namnet till World Padel Tour och dess syfte var att den nya touren skulle bli mer modern och därmed locka mer publik och spelare.

Under det senaste årtiondet har intresset för padel ökat explosionsartat och det blir mer och mer populärt hela tiden. Padel ligger till och med trea på Spaniens lista över populära sporter – efter fotboll och basket. Nu kommer alltså det första stora hotet konkurrensmässigt mot den ledande touren – Premier Padel Tour lockar många spelare världen över med höga prissummor och stora tävlingar.

Foto: Premier Padel

Första omgången av Premier Padel spelades i april och i finalen stod de fyra världsstjärnorna Ale Galan och Juan Lebron mot Paquito Navarro och Martin Di Nenno.

— Det är turneringen där spelarna har blivit behandlade bäst. Vi känner oss även som en del av varenda beslut som tas kring Premier Padel, säger Fransisco ”Paquito” Navarro.

Premier Padel blir den nya officiella internationella padel touren

Den nya Premier Padel Tour gör från och med 2022 ett försök att bli den nya “officiella padel touren” som sträcker sig över hela världen och därmed också blir största touren i världen.

I och med att intresset för padel ständigt ökar så reser de bästa padelspelarna jorden runt för att vara med i turneringarna i Premier Padel Tour – och man räknar med att slå tidigare publikrekord genom att väcka intresset för padel i fler länder runtom i världen.

Om man inte har möjlighet att titta på touren på plats så finns det bra möjligheter att ändå få se turneringarna genom tv eller streamingtjänster för padel.

Skapad av International Padel Federation (FIP)

Premier Padel Tour skapades av International Padel Federation (FIP) som grundades år 1991 och är den största organisation i världen vars syfte är att marknadsföra padel runt om i världen. De arbetar helt ideellt och har stor uppslutning av medlemmar som brinner för padel. De jobbar för flexibla och moderna lösningar på problem som uppstår och håller en god kontakt med sina medlemmar genom tydlig och regelbunden kommunikation. De brinner för padel och det visar deras mission:

“To grow and promote the sport of Padel on a worldwide scale”

Uppbackad av Professional Players Association (PPA)

Även om FIP styr och reglerar touren så är det viktigt att de är uppbackade av Professional Players Association (PPA) – vilken består av nuvarande och tidigare professionella idrottare, media- och personligheter inom underhållning och anslutnamedlemmar som arbetar ideellt för att gynna samhället både lokalt, nationellt och internationellt.

— Tro mig, vi är inte här för pengarna. Värdet av hur den nya touren kommer få sporten att växa är ovärdelig, svarade Ale Galan enligt Padel Alto på en presskonferans efter första majorn.

Finansieras av Qatar Sports Investment Group (QSI)

Finansieringen sköts av Qatar Sports Investment Group (QSI) som är en sluten organisation av aktieägare som grundades 2005 och är baserad i Doha, Qatar. De intäkter som genereras återinvesteras i Qatars sport-, fritids- och underhållningsbranscher.

Qatar Sports Investment Group äger bland annat även fotbollslaget PSG (Pari Saint-German Football Club).

Premier Padel Tour prispengar och poängfördelning

  • Första kvalomgången: 25 poäng
  • Sista kvalomgången: 50 poäng och 820 € per spelare
  • Första omgångens huvuddragning: 40 poäng och 70 poäng (om godkända kvalifikationer) och € 1 500 per spelare
  • Sextondel: 90 poäng och € 2 900 per spelare
  • Åttondel: 180 poäng och € 5 250 per spelare
  • Kvartsfinal: 360 poäng och € 8 500 per spelare
  • Semifinal: 750 poäng och € 13 100 per spelare
  • Final: 1200 poäng och € 23 600 per spelare
  • Vinnare: 2000 poäng och € 47 300 per spelare

Premier Padel tävlingarna kommer att kallas Majors

De högsta tävlingarna i padel runt om i världen kommer nu att kalla för Majors – vilket känns igen från andra sporter och ökar därmed intresset för padel ytterligare. Touren är baserad på en ny global kalender där nationella och internationella turneringar ingår – och de absolut högsta turneringarna är då majors.

Fyra majors under en säsong 

Sammanlagt kommer det att spelas fyra majors under en säsong och det på olika platser runt om i världen och kommer att besökas av de allra bästa padelspelarna. De är att anses som grädden på moset när det gäller padel och vinstsummorna är enorma och ligger på långt över 500 000 dollar – så det är inte konstigt att de är populära för de allra bästa spelarna.

Första majorn spelades i Qatar

Den allra första majorn gick av stapeln i Doha, Qatar mellan den 28 mars och 2 april på Khalifa International Tennis and Squash Complex. Uppslutningen till evenemanget slog nya rekord med 123 par från 19 olika länder. Det tidigare rekordet för internationella padelturneringar låg på max 50 par.

Andra majorn kommer att spelas i Paris

Den andra majorn går av stapeln på Roland-Garros Stadium i Paris den 11 till den 17 juli, enligt ett avtal mellan det franska tennisförbundet FFT och FIP, med stöd av PPA och QSI. Det är den första turneringen som blir av i Europa och den andra majorn som tillkännagivits under Premier Padel Tour – och arrangörerna förväntar sig en enorm anslutning av både spelare och publik.

Total
0
Shares
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.Disclaimer & annonspolicy: Innehållet på Elitepadel.se och våra övriga plattformar är kostnadsfritt och finansieras istället av sponsorer, annonsörer och affiliatesamarbeten. Det innebär att om du genomför ett köp hos någon av våra rekommenderade partners så kan vi erhålla en finansiell ersättning. Våra åsikter om olika produkter och tjänster är personliga och det är inte säkert att du tycker likadant.