Vad är ett Serve Ess i padel? (Lättläst guide)

Serve ess i padel

Läs disclaimer & annonspolicy längst ner på sidan.

Så gör man ett serve ess i padel

Ett serve ess innebär att du eller någon annan på banan slår serven så att servarens lag vinner bollen direkt. När ett serve ess görs så vinner du lika många poäng som i vanliga fall och du fortsätter med nästa serve i den andra serve rutan.

Så genomför du en serve i padel

För att veta vad ett serve ess är i padel måste vi först reda ut vad en serve är. En padelmatch börjar alla poäng alltid med serve från höger sida och den skjuts alltid diagonalt över planen. 

Efter det så servar man varannan gång från vänster och höger sida, men alltid diagonalt över planen. Den som servar ska stå bakom servelinjen och studsa bollen en gång och sedan slå bollen under midjehöjd. Linjerna som finns på planen används bara vid själva serven.

För att vara en korrekt padel serve måste den landa i motståndarens serveruta och den får studsa mot glasväggen men inte mot gallret – och precis som i tennis får man två servar om den första är ogiltig. Den som servar måste alltid ha en fot i marken och får absolut inte passera eller röra servelinjen med fötterna. 

På amatörnivå är det vanligt att man spelar en poäng för att avgöra vem som ska serva först men i övrigt så singlar man slant eller liknande. Läs mer om alla padel regler här.

Tips för att öka chansen till ett serve ess

Dock finns det några tips att ta till som kan öka dina chanser att få ett serve ess – och vi ska dra dem lite kortfattat så att du kan förbättra dina servar och därmed eventuellt vinna mer. 

Tips för att öka möjligheten till serve ess:

  1. Variera dina servar så motståndaren inte kan läsa dig
  2. Serva med underskruv – då studsar bollen mindre
  3. Lär dig att träffa bollen uppifrån och ner i höfthöjd

1. Variera dina servar så motståndaren inte kan läsa dig

Det första och viktigaste tipset är att aldrig låta motståndaren kunna läsa av dig utan du ska vara helt oförutsägbar. Även om du föredrar en viss sorts serve så är det viktigt att göra den på olika sätt för att förvirra motståndaren. Du kan bland annat variera genom hur du slår serven, hur hårt du slår den samt i vilken riktning du slår den.

2. Serva med underskruv - då studsar bollen mindre

Det är en bra idé att serva med underskruv då det gör så att bollen studsar mindre och blir därmed svårare för motståndaren att nå. Det gör också så att ifall motståndaren försöker med en stoppboll så är det stor chans att bollen stannar upp på deras racket eller hamnar i nät.

3. Lär dig att träffa bollen uppifrån och ner i höfthöjd

Padel är ett snabbt spel och även om det inte alltid är bra att spela snabbt, utan att variera farten för att få ett bättre flyt i spelet – så är det bra att kunna överraska motståndaren genom att öka farten. Detta kan du bland annat göra genom att lära dig att slå bollen uppifrån och ner i höfthöjd.

Mina tips - tänk så här när du ska slå din serve

Även om det är kul att göra ett serve ess så är det sällan det funkar vid alla servar, men det finns annat du kan göra. Det här är mina tips du bör tänka på för att förbättra ditt spel kring serven:

  1. Skapa en plan innan du slår serven
  2. Välj riktning, fart och spinn på bollen
  3. Slå returen på mottagaren av serven
  4. Få mottagaren i rörelse

Steg 1: Skapa en plan innan du slår serven

Det är alltid bra att ha en plan tillsammans med din spelpartner innan du slår serven – och kommunikationen er emellan bör vara rak och informativ så att ni båda vet vad som gäller. Men det absolut viktigaste är att du själv har en plan innan du slår serven.

Steg 2: Välj riktning, fart och spinn på bollen

Det är som vi sagt tidigare viktigt att variera sig för att överlista motståndaren – och det kan du göra genom att hela tiden byta riktning, fart och spinn på bollen. Se dock till att din medspelare är med på noterna och att ni planerar det tillsammans. Välj riktning, fart och spinn på bollen beroende på hur du tänker att slå ditt nästa slag efter serven.

Steg 3: Slå returen på mottagaren av serven

Försök alltid att slå bollen på den som tog emot serven då det är stor chans att denne inte hunnit positionera sig rätt och är stressad efter serven.

Steg 4: Få mottagaren i rörelse

Det är viktigt att försöka få motståndaren att röra sig mycket genom att slå åt olika håll vid till exempel serve och slaget därpå. Ju mer de måste röra sig desto tröttare blir de och det kan bli svårt att hänga med i spelet – men också för att de då öppnar upp större ytor.

Sammanfattning

Ett serve ess är alltså en serve som resulterar i att motståndaren inte når eller missar bollen. Istället för att försöka genomföra ett serve ess så tycker jag personligen att du bör jobba på att i längden ha en plan för dina servar och efterkommande slag. Det är det som kommer att ge dig fördel i det långa loppet. 

Läs mer om hur du kan bli en bättre padelspelare:

Total
0
Shares
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.Disclaimer & annonspolicy: Innehållet på Elitepadel.se och våra övriga plattformar är kostnadsfritt och finansieras istället av sponsorer, annonsörer och affiliatesamarbeten. Det innebär att om du genomför ett köp hos någon av våra rekommenderade partners så kan vi erhålla en finansiell ersättning. Våra åsikter om olika produkter och tjänster är personliga och det är inte säkert att du tycker likadant.