Bandeja → 7 tips för den perfekta bandejan [Guide + Videos]

Bandeja

Läs disclaimer & annonspolicy längst ner på sidan.

Vill du förbättra din bandeja eller lära dig varför du borde använda slaget? Bra – du är nämligen på helt rätt plats!

I den här artikeln går vi igenom följande:

  • 3 konkreta tips på hur du gör en bättre bandeja
  • 4 tips på saker du bö undvika när du ska slå en bandeja
  • 2 videos fyllda med tips och instruktioner

Vamos!

Innehållet på denna sidan

Så genomför du en bandeja

Innan vi går in på själva tekniken borde vi kanske förklara exakt vad en bandeja är för något. Ordet “bandeja” är spanska och betyder “bricka”, och det är ett slag som endast existerar i padel. 

Det finns lika många sätt att genomföra en bandeja som det finns spelare – slagarmens exakta position, effekterna på bollen osv, så vi kommer att koncentrera oss på att gå igenom standardtekniken. 

Syftet med att slå en bandeja är att försvara nätet mot motståndarens lobbar, det är alltså huvudsakligen ett defensivt slag för att återfå kontrollen. Du vill med detta tvinga ner dina motspelare i en defensiv position längre ner i banan, för att på så vis få övertaget i poängen. Detta kan bli ditt främsta vapen i kampen om nätet.

Uppställning inför slaget

När du ska slå en bandeja bör du stå med sidan åt bollen. Racket ska hållas i en position rakt ut från huvudet, i höjd med tinningen. 

Armen ska hållas i 90 grader ut från kroppen, och detsamma gäller mellan din underarm och överarm. 

Den hand som inte håller i racket sträcker du ut mot bollen för att lättare koordinera slaget, den ska fungera som ditt sikte.

Tekniken genom slaget

Försäkra dig att komma rätt till bollen genom att förflytta dig bakåt i sidled. Försök att hela tiden hålla ditt racket synligt i ögonvrån, håll det inte för långt bakåt. Det blir lättare att få till det ideala slaget om du har både bollen och racket i ditt synfält.

När du träffar bollen ska du försöka åstadkomma en låg och flack bollbana med bra spinn på bollen, kraftigt backspinn är din bästa vän när det kommer till bandejas.

Racket ska vara i en hög position till att börja med, och sedan ska du slå igenom slaget ordentligt för att få den bästa effekten. Vrid hela överkroppen i slaget, inte bara armen.

Man kan sammanfatta slaget i 3 steg:

  1. Placera foten som ska inleda förflyttningen bakåt – ditt ankare – vilken bör vara densamma som handen som håller i racket.
  2. Handen som inte håller i racket lyfts och riktas mot bollen.
  3. Slagarmen är förberedd för att utföra bandejan.

Målet med slaget

Målet med en korrekt utförd bandeja är att motverka motspelarnas lobbar och dominera framme vid nät. Du vill åstadkomma ett djupt, skuret slag med en så låg studs som möjligt och helst bakom motståndarens kropp för att göra returen riktigt svårspelad. Försök att träffa bollen ‘klockan 6’ – ju mer backspinn, desto bättre. 

Om du inte kan bestämma dig var du ska placera bollen, sikta på motspelarens fötter eller ben. Denne måste då snabbt bestämma sig för att antingen låta bollen studsa eller slå ett volleyslag, och om inte detta slag blir klockrent kommer du att ha ett gyllene läge för att avgöra poängen.

Ifall du befinner dig långt ifrån nätet kan du lägga bollen mot en sidovägg. Om du gör ett lite långsammare slag bör du ha tillräckligt med tid för att hinna fram och placera dig vid nät.

Ett annat, mer offensivt slag som liknar en bandeja är det populära slaget vibora. Här sätter du mer sidospinn på bollen och försöker istället att vinna poängen.

Tips på hur du förbättrar din bandeja

Här nedanför är våra 3 bästa tips på hur du kan förbättra din bandeja och därmed plocka fler poäng.

Tips 1: Titta på olika instruktionsvideos

Nätet är fullt av instruktionsvideos som de bästa spelarna på WPT lägger upp. Du kan inte missa chansen att lära sig av de bästa, de bjuder dessutom på en massa användbara extratips. 

Bandejas är ett av dessa slag som varje spelare sätter sin egen personliga prägel på, och ju fler varianter du lär dig desto bättre kan du anpassa slaget till dig själv och din personliga spelstil. 

Paquito Navarro och Cristian Gutierrez är några av toppspelarna som har mängder av instruktionsvideos för att hjälpa dig bli din bästa version på banan.

Tips 2: Öva på timing och rörelsemönster

Innan du tillämpar en boll i slaget är det bra att du provsvingar och övar ordentligt på tekniken och att slå igenom hela pendeln. När du känner att svingen sitter gäller det att nöta in slaget, boll efter boll efter boll, tills tekniken sitter i ryggmärgen. 

En variant du kan använda dig av när tiden är knapp och du ser att du inte kommer att hinna komma i en bra position är den raka varianten av en bandeja där du inte sätter spinn på bollen. Denna typ bör slås lösare och i riktning mot sidoväggen.

En annan, mer avancerad variant av bandejan som du kan öva på när du har lärt dig dominera denna, är “viboran” – huggormen – som är ett väldigt giftigt slag. Grundtekniken är densamma, men istället för att träffa bollen på undersidan ska du istället satsa på att träffa den ‘klockan 4 eller 5’. 

Här måste din timing vara perfekt och din handled mer flexibel, men rätt utförd har du väldigt stora chanser att vinna poängen.

Tips 3: Hyr en bana och be en kompis att ge dig lobbar efter lobbar

Som vi sa i den tidigare punkten, det enda sättet att slå grymma bandejas är att öva, öva och sedan öva lite till. 

Ifall du bara tränar på bandejas under matcher när den rätta spelsituationen uppstår kommer det att ta väldigt lång tid innan du känner dig bekväm med slaget. 

Det är ett bra drag att hyra en bana med en kompis och satsa på att endast nöta in slagen ni vill förbättra. Hjälp varandra att bli bättre så kommer det inte att dröja innan ni båda har tagit ert spel till nästa nivå.

Det här bör du undvika när du slår en bandeja

Här nedanför är fyra tips på saker du bör undvika när du slår en bandeja på padelbanan.

Tips 1: Rör dig inte bakåt i samtidigt som du slår

Undvik att röra dig bakåt i ögonblicket du slår en bandeja. Rör dig bakåt med kroppen i sidled om du behöver förflytta dig för att komma rätt till bollen, men i slagögonblicket bör din rörelse vara framåt så att ditt slag blir så effektivt som möjligt.

Tips 2: Undvik hög studs

Undvik att få en hög studs på bollen. Även om du lyckas få bollen att gå djupt ner i banan kommer din motspelare att få en hög retur i bakväggen och dina chanser till att dominera nätet minskar.

Tips 3: Slå inte för hårt

Undvik att slå alltför hårt. En precis placering och mycket backspinn är nyckeln till en optimal bandeja. Du vill inte att bollen ska studsa ut inåt planen igen.

Tips 4: Var taktisk innan du slår

Undvik att slå en bandeja om du märker att du inte kommer att hinna till en bra position. En dåligt utförd bandeja kan ge poängen till motståndarlaget.

Vill du lära dig mer om padel?

Elitepadel har en artikelserie som vi kallar för padelskolan. Här är exempel på fler artiklar:

Total
0
Shares