Padel regler

Padel regler – här är allt du behöver veta [Komplett Guide]

Kortfattade padel regler

 • Det vanligaste är att spela dubbel
 • Serven får inte studsa upp i galler men den får studsa upp i glasväggarna
 • Linjerna på planen används endast vid serven
 • Serven slås diagonalt underhands och ska studsa i motståndarens serveruta
 • Du har två servar på dig
 • Poängräkningen fungerar på samma sätt som i tennis
 • Volleyspel är tillåtet men inte direkt på serveretur
 • Du får låta bollen studsa i galler- och glasvägg innan du slår den
 • Du får slå bollen i glasväggen på egen planhalva innan den når motståndarens planhalva
 • Du får inte slå bollen i gallret på din egen sida

Innehållsförteckning på sidan

Så vinner du bollen i padel

Det finns ett antal sätt som du kan göra vinna en boll på. Här har vi sammanställt dem:

 • Du vinner ett poäng varje gång som bollen studsar två gånger i marken på motståndarens planhalva.
 • Du vinner ett poäng varje gång som motståndaren slår bollen direkt i sitt eget nät.
 • Du vinner ett poäng om motståndaren slår ut bollen från banan, alltså att den kommer utanför själva buren eller att den går direkt i en av väggarna. ( Dock får man smasha bollen direkt i marken och låta den studsa ut ur buren, det räknas som en poäng. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.)
 • Du vinner ett poäng om motståndaren skulle slå bollen i sitt eget galler.
 • Du vinner ett poäng som någon av motståndarna träffas av bollen.

Så förlorar du bollen i padel

Bollarna i padel kan bli väldigt långa och som publik är det väldigt underhållande och roligt att titta på. Vill du veta hur du förlorar en boll i padel? Här går vi igenom de olika sätten som du förlorar ett poäng i padel.

 • Du förlorar ett poäng varje gång som bollen studsar mer än en gång i marken på din egen planhalva. Det gäller också vid serven.
 • Du förlorar ett poäng om bollen först slår i väggen innan den nuddar golvet. Du får däremot skjuta bollen i din egen vägg efter att den har studsat på golvet.
 • Om bollen går direkt i nät på egen sida förlorar du också ett poäng.
 • Om du gör ett så kallat dubbelslag, alltså slår till bollen två gånger på samma gång.
 • Du förlorar även ett poäng om bollen skulle träffa antingen dig eller din medspelare.
 • Du förlorar om du gör två stycken servefel i rad. (nätrullare räknas inte som ett servefel utan serven går bara om om bollen efter nättouchen beter sig som en giltig serve.)
 • Om du slår till bollen innan den har gått över nätet och över på din egen planhalva förlorar du också ett poäng.
 • Om du eller din motspelare rör nätet på något sätt, antingen med kroppen eller med racket.
Padel regler - planen

PLANEN

Spelplanen i padel regler

Padel sägs ofta vara en blandning av squash och tennis och går att spela både inomhus och utomhus. Storleken på spelplanen beror på om man spelar dubbel- eller singelpadel. 

Det vanligaste är att man spelar dubbel alltså två mot två. I de fallen så är spelplanen 10×20 meter och består av två planhalvor som är fördelade med ett nät i mitten. Om du väljer att spela singel så är spelplanen istället 6×20 meter. 

I Sverige dyker det upp allt fler padelhallar där du kan hyra en spelplan under en timme flera gånger i veckan. De flesta planer är anpassade för dubbel, alltså 10×20 och det är väldigt ovanligt att man spelar singelmatcher.

Vilka underlag spelar man på?

Padel går att spela på flera olika underlag och de är ungefär detsamma som i tennis. Konstgräs är ett av de vanligaste underlagen, speciellt om du spelar i utomhusbanorna i Spanien. 

Andra underlag som är vanliga är porös betong och cement. Det finns även padelbanor där underlaget är gjort av ett syntetiskt material. Vilket material man föredrar att spela på brukar vara en smaksak. 

Om du har möjlighet kan du alltid testa på olika underlag och jämföra dem mot varandra. Det finns speciellt anpassade padelskor både för män och kvinnor som passar bra på de olika underlagen.

Linjer på planen

En padelbana har tre stycken linjer, två stycken kortlinjer och en lång linje i mitten av banan. Dessa linjer bildar fyra stycken serverutor, två på varje sida av planen. 

Linjerna används också bara när man servar. Den längre linjen går genom mitten på banan vilket betyder att varje serveruta är fem meter bred. 

Dessa mått är baserade på en padelbana som är anpassad för dubbel, alltså 10×20 meter.

Nätet på planen

En padelbana har alltid ett nät i mitten som separerar de båda planhalvorna. Detta nät ska alltid vara tio meter i bredd och 0,88 meter i höjd för att vara godkänt. Dessutom ska kanterna på nätet vara lite högre, närmare bestämt 0,92 meter. 

Nätets topp ska ha en vit remsa som måste vara fem centimeter. Om bollen studsar via denna remsa ner på motståndarens planhalva, en så kallad nätrullare, så är den bollen giltig. Nätet spänns upp med en metallina som man fäster med varsin pelare på vardera sida. 

Om du spelar på en hyrd bana är nätet oftast uppsatt i förväg och det är ingenting som du som spelar behöver tänka på.

Glasväggar och galler

Padelbanan är omgiven av glas och galler som används i själva spelet. För att en padelbana ska vara godkänd ska den bakre väggen vara fyra meter hög varav tre av dessa meter ska vara täckta med glas. 

Resterande en meter ska vara täckt med galler. Väggarna ser alltid likadana ut oavsett om du spelar utomhus eller inomhus. Du kommer kunna läsa mer om hur väggarna används i spelet längre ner i texten. De har nämligen en ganska stor betydelse under matcherna.

Padel regler-padeltennis

SÅ HÄR SPELAR DU PADEL

Padel spelregler under själva matchen

Padel spelas vanligtvis två mot två. Alla spelare måste ha ett godkänt padelracket när de spelar och om du inte har ditt eget går det vanligtvis att hyra eller låna hos de som hyr ut banor. 

Tänk på vikten när du ska välja ditt racket. Ett tyngre racket ger mer kraft bakom slagen men det är också svårare att hantera. Racket som är avsedda för herrar väger av förklarliga skäl lite mer än de som är avsedda för damer. 

Längst ned på padelracket finns ett litet band som du fäster runt handleden. Det ska sitta fast under hela tiden som du spelar. Vi har satt ihop en stor guide för bästa padelracket om du vill läsa mer om vilken rackettyp som passar dig bäst.

Man bör också ha en boll som är avsedd för padel annars kan spelet gå alldeles för fort och det kan vara svårt att hänga med. En padelboll ser precis ut som en tennisboll men skiljer sig lite i dimensioner och studs. Dock kan det vara svårt för en nybörjare att se skillnad. 

Det är mycket svårare att spela med en tennisboll eftersom det går mycket snabbare. Det är meningen att tempot ska vara långsammare i padel än i tennis.

Vad går spelet ut på?

Spelet går ut på att vara den som först vinner ett visst antal set. Kvinnor spelar oftast bäst av tre set och män bäst av fem precis som i tennis. I det stora hela sker poängräkningen precis som i tennis vilket du kommer kunna läsa mer om senare. 

Spelet börjar alltid med att en spelare i det ena laget servar. Bollen får sedan studsa en gång på motståndarens planhalva innan den slås över igen. Det är endast en spelare som får slå över bollen varje gång den kommer på egen planhalva. 

Man kan alltså inte passa varandra som i till exempel volleyboll. Du kan välja om du vill slå bollen efter att den har tagit i väggen, direkt på volley eller efter en studs. Du kan också välja att låta den studsa och sedan skjuta den i väggen så den går över till motståndarna. 

Till skillnad från tennis kan bollen alltså inte hamna utanför linjen och det är väldigt sällan bollen hamnar över de fyra meter höga glasväggarna. Det viktigaste att komma ihåg är alltså att bollen endast får studsa en gång i marken.

Serven

Spelet startar alltid med en serve, alltså likadant som i tennis. Du som spelare väljer själv hur du vill slå din serve men det finns vissa regler du måste följa. Den måste nämligen slås i midjehöjd eller underifrån, inte över huvudet som i tennis. När du ska slå din serve måste du stå bakom den utmärka servelinjen som du hittar mellan väggen och nätet. Du byter serveruta för varje gång. Bollen måste även studsa en gång i marken innan det är tillåtet att slå över den.

En serve ska alltid gå diagonalt till motståndarna och även där finns en likhet med tennis. Det är viktigt att studsen landar i rätt serveruta på motståndarnas planhalva, annars kommer serven att räknas som ogiltig. Det är tillåtet för bollen att studsa i väggen efter att den har studsat i serverutan. Är du motståndare och tar emot serven väljer du själv om du vill studsa i väggen eller om du vill slå tillbaka den direkt efter studs.

Det finns ett par olika sätt du kan få ett servefel. Det sker om bollen går i nät eller om den studsar direkt upp i galler. Du får möjligheten att slå två servar, precis som i tennis. Det blir också servefel om du missar att placera första studsen i motståndarens korrekta serveruta. 

Reglerna är även desamma som för tennis när bollen först studsar i nätet och sedan över till motståndarnas planhalva, då går serven om utan att det räknas som en felaktig serve. Detta kallas även för nätserve. 

Läs vår guide om hur du kan förbättra din padel serve.

Poängräkning

Poängräkningen kommer också känna igen från tennisen då det fungerar på precis samma sätt. När man vinner den första poängen får man ”15”, när man vinner den andra poängen får man ”30” och när man vinner den tredje poängen får man ”45”. Den fjärde poängen avgör vem som vinner gemet. 

Om det står 40 lika i ett gem räcker det inte att vinna nästa boll för att ta hem gemet. Då går spelet in i en fas som kallas för ”deuce” precis som i tennis. Man kan också kalla det lika på svenska. Då gäller det att vinna två bollar i rad för att ta hem gemet. Vinner man nästa boll har man alltså ”advantage” eller ”fördel” som vi säger på svenska. 

Om den som då har fördelen förlorar nästa boll så återgår spelet till ”deuce”. Det kan i praktiken pågå hur länge som helst vilket betyder att det kan bli väldigt långa matcher om paren är jämna.

För att öka tempot i matchen så kan man spela med golden point.

Set

Seten fungerar också på samma sätt som i tennis. Hur många set man spelar totalt varierar lite men normalt så spelar herrar bäst av fem stycken set och kvinnor bäst av tre stycken set. Om man som kvinna vinner två set i rad har man alltså tagit hem matchen. 

För att vinna ett set måste paret vinna sex stycken gem och även här fungerar det på samma sätt som i tennis. Om man hamnar i en situation där det står 5-5 i ett set kommer man spela ytterligare två gem. Man kan alltså aldrig vinna med uddasiffror utan det måste skilja minst två gem. 

Om det efter två stycken spelade gem står 6-6 lika kommer spelet gå in i något som kallas för ”tiebreak”. Är du ett tennisfan kommer du säkerligen redan känna igen detta också. 

Tiebreak fungerar på ett sådant sätt att det är paret som kommer först upp till sju poäng som vinner gemet. Och man måste precis som alltid vinna med minst två poäng för att det ska räknas.

Vanliga slag i padel

Avslutning om padel regler

Detta är alltså de mest grundläggande reglerna i padel. Det ger dig som nybörjare en bra överblick av spelet och tillräckligt med information för att börja spela. Det går så klart att fördjupa sig ännu mer i reglerna men vi tyckte att detta var en bra början. 

När du känner dig mer bekväm med spelet och grunderna kan du gå vidare och lära dig mer. Så nu är det bara att snöra på sig padelskorna och ta fram racket och börja spela. Lycka till!

När du väl har koll på reglerna inom padel så kanske det kan vara kul att testa att betta och spela på padel. Det är givetvis viktigt att veta att det finns en risk att du förlorar dina pengar, men samtidigt kan det göra en match på tv mycket mer intressant.

Vi tipsar även om att se vår tabell över padel nivåer i MATCHi för att veta vilket motstånd som passar dig.