Smash och kicksmash

Smash & Kicksmash → 5 tips för bättre padelsmash teknik [Guide + Video]

Vill du förbättra din smash och kicksmash? Bra – då är du nämligen på helt rätt plats!

I den här artikeln går vi igenom följande:

  • Så genomför du en smash i padel i 3 steg
  • 5 tips för en bättre smash från Simon Vasquez
  • 4 tips på saker du bör undvika när du ska slå en smash eller kicksmash
  • 2 videos fyllda med tips och instruktioner

Vamos!

Innehållet på denna sidan

I den här videon får du 3 tips av padeltränaren Andréas Johansson för att få bättre kraft i din smash och kicksmash.

Så genomför du en smash & kicksmash

Smashen är en av dina viktigaste offensiva vapen, så det är verkligen ett slag det är värt att behärska i alla typer av situationer. 

Kom ihåg att en smash inte alltid kommer att kunna avgöra till din fördel, men det är ett mycket bra sätt att bygga upp poängen genom att sätta press på ditt motstånd och därmed behålla positionen framme vid nät. 

I synnerhet kicksmashen är ett av de svåraste slagen som finns inom padeln, så du ska inte bli förtvivlad om det inte funkar i början – det krävs tålamod eftersom du behöver rätt timing, bra teknik, stor acceleration, bra skruv och rätt placering. 

Har du inte rätt läge för en bra smash så kan det offensiva slaget vibora vara ett bra alternativ.

Steg 1: Vänta in lobben från motståndaren

Det första du bör göra när du ser att din motståndare gör en lobb är att bestämma dig för vilken typ av slag du vill göra. Se efter var i banan dina motståndare befinner sig för att se vad som lämpar sig bäst. 

Medan du väntar på att din motspelares lobb ska komma i rätt position ska du ha knäna lätt böjda, en stor del av kraften i din smash eller kicksmash ska komma ifrån benen. Vrid kroppen så att din sida kommer mot nätet, med vänster fot framåt om ditt racket hålls i den högra handen annars tvärtom, och samtidigt förbereder du slagarmen. 

Armen som inte håller i racket ska vara sträckt rakt uppåt, som om du ville ta bollen med handen. När du laddar har du armen böjd, sedan sträcker du ut den så högt du bara kan när du ska slå till bollen.

Steg 2: Träffa högt ovanför huvudet med kraft

När bollen når den högsta punkten i bollbanan är det ideala ögonblicken för dig att träffa den, helst inte när den är på väg ner. 

Du ska träffa bollen lite till vänster om kroppen om du är högerhänt, vilket är extra viktigt om det är en kicksmash du vill göra för att få till den nödvändiga skruven. En bra skruv fixar du genom att föra underarmen åt sidan i träffögonblicket.

Steg 3: Accelerera genom slaget

Ha alltid din sida mot nätet för att åstadkomma rotation i kroppen för bästa acceleration. När du slår till bollen ska din kropp röra sig framåt, för att generera maximal power. Skjut ifrån med benen samtidigt som du drar till ordentligt med slagarmen. 

Du måste också slå igenom svingen ordentligt, och racket ska sluta på den motsatta sidan av kroppen i en diagonal rörelse. Nyckeln till en kraftfull smash är att snärta till med handleden i träffögonblicket för att slaget ska accelerera så mycket det bara går.

Om det är en kicksmash du vill utföra så är handleden nyckeln även här, för att sätta spinn på bollen. Här blir svingen kortare, och placeringen blir betydligt viktigare än kraften.

Tips på hur du förbättrar din smash & kicksmash

Här är 5 tips från SPT proffset Simon Vasquez, dessa är hämtade ur videon här ovanför  och vi har sammanfattat tipsen med egna ord här nedanför.

Tips 1: Ladda inte för tidigt

Många spelare på alla nivåer brukar falla för frestelsen att ladda så fort de ser att lobben är slagen och de tar beslutet att smasha – men det är ett misstag. 

Ju längre din arm är höjd för att ladda inför smashen desto tröttare blir den, och du tappar därmed värdefull acceleration. 

Glöm aldrig att när det kommer till smashar är varje uns av acceleration guld värt. Håll istället racket framför kroppen och ladda omedelbart när bollen närmar sig toppen av bollbanan.

Tips 2: Accelerera ordentligt

Satsa på en snabb träff snarare än en hård, om rörelsen blir långsam spelar det ingen roll hur mycket du än tar i med armen. 

Om du däremot gör den korrekta svingen snabbt kommer farten automatiskt att infinna sig. 

En snabb och kraftig smash är ett mycket potent anfallsvapen, en smash med styrfart kommer däremot inte att skrämma ditt motstånd.

Tips 3: Träffa bollen så högt som möjligt

Det är viktigt att du ser till att träffa bollen så högt upp ovanför ditt huvud som det bara går, för att kunna få bästa möjliga acceleration i din smash eller kicksmash. 

Ju större din hävstång blir desto mer kraft kommer att hamna bakom bollen, och för det behöver du att din arm sträcks ut ordentligt.

Tips 4: Träffa bollen mellan 11 och 12

Om du är högerhänt vill du träffa bollen lite till vänster om kroppen för att kunna sätta bra spinn på den. Ifall du träffar bollen rakt framför kroppen blir det betydligt svårare att få till den önskade effekten.

Tips 5: Träffen ska ske över bollen med lite sidospinn

Du vill sätta bra spinn på bollen för att bollen lättare ska slås ut från buren, om träffen blir alltför plan kan du istället att få en väldigt hög studs från bakväggen som kan ge övertaget till dina motspelare. 

Bonustips: Använd bästa padelbollarna för smashar

Det är stor skillnad på olika sorters padelbollar. Om du vill maximera möjligheten att kunna kicka ut bollen i buren så gäller det att ha hårda och snabba bollar. Läs vår guide över padelbollar bäst i test här.

När ska man använda sig av en flack smash kontra en kicksmash?

Kom ihåg att variation är guld när det kommer till dina smashar. Om du alltid använder dig av samma variant kommer det inte att dröja länge förrän dina motspelare kan läsa ditt spel och lägga sig steget före. 

Dock finns det några bra regler gällande när vilken variant som lämpar sig bäst för att försvåra det så mycket som möjligt när det kommer till att kunna returnera ditt slag. 

Se till att ha bra kommunikation med din partner, att denne säger till dig hur motståndarna rör sig så att du kan ta rätt beslut medan du har blicken fokuserad på bollen.

Kicksmash när motståndaren befinner sig långt bak

Kicksmashen är det bästa alternativet när din motståndare befinner sig längre bak i banan, eftersom den ska studsa tidigare är det ett farligt alternativ om de står längre fram för då kan de hinna blocka ditt slag.

Välj en flackare smash när motståndaren befinner sig långt fram

Om dina motståndare står längre fram är en vanlig smash med en djupare studs att föredra, gärna riktad mot en sidovägg.

Det här bör du undvika när du ska smasha

Det är inte bara positiva tips som behövs, ibland kan man även veta vilka de vanliga misstagen är så man enkelt kan undvika dessa redan från början. Här nedanför är fyra vanliga misstag vid smashar.

Sen studs vid kicksmash

Undvik att bollen studsar alltför långt bak på dina motståndares planhalva när du gör en kicksmash. Den ska studsa tidigt så att den hamnar högt upp på bakväggen.

Alltid slå hårt

Undvik att slå riktigt hårt när du är för långt bak i banan, eller när din kropp är på väg bakåt.

Slå bara med armen

Undvik att bara använda armen för att få fart i smashen – kraften måste komma från benen och hela överkroppens rotation med snärten i handleden som pricken över i.

Variera inte dina smashar

Undvik att hela tiden göra samma typ av smash, eftersom dina motståndare snabbt kommer att se ditt mönster och vara förberedda. 

Glöm inte att det är ett bra drag att ibland använda sig av en så kallad fakesmash. Det innebär att du laddar precis som om du skulle ta i för allt du är värd, men i det sista ögonblicket gör du istället ett löst slag med bra precision och placering. 

Om du lägger in även denna i din repertoar kommer motståndarlaget aldrig att veta vad som komma skall, och det kommer att ge dig ett extra överraskningsmoment.

Vill du lära dig mer om padel?

Elitepadel har en artikelserie som vi kallar för padelskolan. Här är exempel på fler artiklar: