Den ultimata guiden

Padelracket

Guide för bästa padelracket

Missa inte vår stora guide över bästa padelracket 2022. I guiden har vi listat de bästa racketarna i 12 olika kategorier. Vår guide är förmodligen Sveriges största bäst i test för padelracket då vi har testat över 50 olika racketmodeller för att ta fram de bästa racketarna för just dig och din nivå.

Adidas RX20 omdöme och recension
Foto från när vi testade Adidas RX20 Light

Bästa padelracket för nybörjare

Här är de två bästa padelracken för nybörjare. Det finns ett par saker att tänka på när du ska välja rätt padelracket för nybörjare:

 • Racket ska helst vara runt format
 • Du vill ha en stor ”sweet spot”/träffyta = ett förlåtande racket
 • Träffytan bör vara längre ned mot handtaget för bättre kontroll

Adidas RX20 Light

Adidas RX20 Light är det bästa nybörjarracket enligt oss på Elitepadel. Du får ett lättspelat padelracket med stor sweetspot och snygg design som dessutom är mycket prisvärt.
Youtube logo
Se när vi testar racket på Youtube
Adidas Adipower Ctrl Lite
Foto från när vi testade Adidas Adipower Ctrl Lite

Bästa padelracket för medelnivå och motionärer

När du tar ett steg upp från att vara nybörjare så klassas du ofta som medel eller motionär. Här presenterar vi de två bästa padelracketen för medelspelare. Tänk på det här när du väljer:

 • Majoriteten väljer ett runt eller droppformat padelracket
 • Du vill ofta få lite mer fart jämfört med ett nybörjarracket
 • Passar dig som gillar att spela både offensivt och defensivt

Adidas Adipower Ctrl Lite

Vi har valt ut Adidas Adipower Ctrl Lite som det bästa padelracket för medelnivå och motionärer. Vi har publicerat en hel artikel där vi skriver mer om bästa padelracket för medelspelare.

Youtube logo
Se när vi testar racket på Youtube
Babolat Viper Technical - test omdöme och recension
Foto från när vi testade Babolat Viper Technical

Bästa padelracket för tävingsspelare

Som tävlingsspelare så spelar du på en mycket högre nivå och du har då utvecklat en spelstil. De bästa avancerade padelracketena är därför olika beroende på vilken spelstil du har. Vi har valt ut två bra allround racketar för dig som vill kunna spela både offensivt och defensivt. Dessutom bör du tänka på följande när du väljer ett avancerat padelracket:

 • Majoriteten föredrar ett lite mer svårspelat diamantformat racket
 • Du får mer fart i slagen med ett avancerat racket
 • Du har en mindre sweet spot = du har större chans att missa slaget
 • Du får ökad kontroll om du kan spela med ett diamantformat racket

Babolat Viper Technical

Med Babolat Viper Technicals träffyta helt i karbon och tre lager av EVA ger det en enorm kraft om du är en offensiv spelare som litar på din smash. Den räfflade ytan gör att du får bra grepp om bollen vid varje slag och dessutom ges möjlighet att skruva bollen rejält.

Youtube logo
Se när vi testar racket på Youtube

Vad är ett padelrack?

Ett padelrack används i racketsporten padel eller padeltennis. Det är en sorts blandning mellan squash och tennis och spelas över en plan som har två planhalvor skilda åt med nät. I det avseendet är sporten lik tennis. 

Men i padeltennis är det också tillåtet att använda väggarna för att spela, som man gör i spelet squash. Padeltennis är mest populärt i Latinamerika och Spanien och har ett något oklart ursprung. 

På 1920-talet spelades det på engelska kryssningsfartyg. Men inte förrän år 1974 blev spelreglerna formaliserade och administrerades sedan av det internationella padeltennisförbundet som grundades år 1991.

Innehållet på denna sidan

Skillnaden mellan padelracket och tennisracket

Det som skiljer ett padelracket från en tennisracket är att den inte har strängar. Den är i stället gjord av ett kompositmaterial och har en slagyta med hål. Padelracketen får därmed en mindre slagkraft jämfört med en tennisracket. 

Den liknar den racket som används i platform tennis, vilket är en hybridform av tennis med ursprung i USA, men ett padelracket har egna specifikationer. Tjockleken är ungefär fyra centimeter. Nybörjare brukar välja lättare padelracketar som ger bättre kontroll, medan mer erfarna spelare har tjockare racketar, vilket ger dem mer kraft i slagen. 

På samma sätt så är det viktigt att du har rätt skor, för det skiljer sig mellan tennis och padelskor. Läs mer om padelskor.

Läs mer om padel regler och andra viktiga saker att tänka på när du ska spela padel.

Padelracket form balans och sweet spot

Tre olika typer av padelracket

Det finns tre olika former av padelracketar. Deras huvudform kan vara runda, diamantformade eller droppformade. Formen påverkar balansen och tillverkare av padelracketar brukar ofta justera denna balans för att uppnå unika fördelar. Läs mer om padelrackets sweet spot.

Rund

Ett runt padelracket ger den bästa kontrollen vid spel, vilket gör att den ofta används av nybörjare. Den har en balans som ligger i mitten eller mer nära handtaget, vilket ger spelaren mer kontroll. En nackdel är dock att farten blir lägre. 

Den runda formen har en större ”sweetspot”, det vill säga en optimal träffyta. Denna sweetspot ligger längre ner i racketen i närheten av handtaget. Även motionärer brukar föredra den här formen på sitt padelracket. 

Spelare som har en defensiv spelstil där de plockar bollar nära glaset uppskattar den runda racketen. Den används också av spelare inom världseliten.

Droppe

Ett padelracket med ett droppformat rackethuvud är inte lika platt längst upp som ett diamantformat padelracket. Den fungerar bra att användas av tävlingsspelare och mer avancerade motionärer. 

Detta racket brukar också kallas för en hybrid eftersom den i sin form ligger mellan det diamantformade och det runda racketen. Ett droppformat padelracket har en sweetspot som ligger högre upp än vad den gör i den runda racketen. 

Men den ligger ändå lägre än i den som är diamantformad. Personer som gillar varierat spel mellan en aggressiv och en defensiv stil brukar uppskatta den droppformade racketen.

Diamant

Ett diamantformad padelracket har sin sweetspot i ett högre läge, nära racketens topp. Det ger en mer svårspelad racket, men också mer kraft i slagen. Med en högre balanspunkt kan racketen kännas framtung, vilket ger sämre kontroll, men den högre farten uppskattas av spelare med tennisbakgrund.

VARUMÄRKEN OCH LEVERANTÖRER

Varumärken som säljer padelracket

För den som vill köpa ett padelracket finns det många olika varumärken att välja mellan. Deras racketar är framställda i olika material med unika egenskaper. Här finns goda möjligheter att hitta en racket som passar din spelstil.

Adidas

Adidas är ett välkänt företag som tillverkar skor, kläder och träningsredskap som padelracketar. I deras sortiment finns exempelvis runda racketar av modellen ”Adidas Adipower CTRL 2.0” som är ett runt padelracket i karbon utrustad med smart holes och high memory EVA-skum. Adidas har också diamantformade racketar och modeller avsedda för juniorer och nybörjare.
Läs mer om Adidas padelracket och sortiment inom padel.

Asics

Asics är ett japanskt företag som grundades 1949 och som tillverkar sportskor och sportkläder. De erbjuder också ett brett sortiment av padelracketar. Asics Hybrid Hard är ett exempel på en av deras racketar, med en hård kärna som ger en kraftfull träff. Deras racketar har också Flex Rebound som gör att bollträffen ger mer utväxling och Solid Core Construction som ger mer stabilitet vid spel.

Babolat

Babolat grundades så tidigt som 1875 i Lyon, Frankrike. Det är idag ett av världens största varumärken inom padel. De tillverkar allt från padelskor, padelracket och väskor. Men de har även ett brett sortiment inom tennis och badminton.
Läs mer om Babolat padelracket och deras sortiment inom padel.

Black crown

Black Crown framställer padelracketar med en distinkt design, där en krona pryder racketen. Deras padelracketar kommer i ett högpresterande sortiment för de som vill utvecklas eller för professionella spelare. Utbudet kommer i flera olika färger och storlekar med rund form och sweetspot i mitten av racketen.

Bullpadel

Bullpadel är ett spanskt företag som har framställt padelracketar i 25 år. Deras sortiment innehåller racketar för barn och juniorer mellan sju till elva år, samt för vuxna. Här finns racketar för både nybörjare och mer avancerade spelare. 

Några kända modeller från företaget är Hack och Hack Control som har ett kolfiberytskikt med 18 000 trådar per kvadratcentimeter, vilket ger en mer snabb och responsiv träff. Andra kända modeller från företaget är Vertex 2 och Vertex 2 Control som har en mer skrovlig yta, vilket ger en längre bollkontakt.
Läs mer om Bullpadel padelracket och deras sortiment inom padel.

DoPadel

DoPadel är det svenska padelvarumärket som gör en aning speciella padelracketar. Alla modeller har nämligen en gummiyta som gör att du får bättre grepp i bollen och därmed kan generera mer spinn. Vi har själva besökt DoPadel för att testa deras racketar.
Läs mer om DoPadel padelracketar och deras sortiment inom padel.

Dropshot

Drop Shot är officiell racketsponsor åt det svenska padellandslaget och utvecklar hela tiden ny teknik till sina produkter. Företaget är grundat i Madrid och erbjuder padelracketar gjorda i glasfiber, vilket ger ökad komfort, och annan teknologi som Super Rebound Cork System, Carbon Bumpers och fokus på att skapa hållbara racketar. Padelmodellen Drop Shot Conqueror har använts av den kände spelaren Juan Martín Díaz.

Dunlop

Joseph Boyd Dunlop uppfann det pneumatiska hjulet som användes till racingcyklar, vilket revolutionerade hela cykelindustrin. År 1889 grundades Dunlop som företag och började framställa olika sportprodukter. De säljer nu en serie av padelracketar. 

Galactica från Dunlop är en tyngre hybridracket som ger mycket kraft i slagen. Några andra av deras modeller är Nemesis och Inferno som kombinerar kontroll med kraft och komfort.

Fila

Fila är ett klassiskt sportvarumärke med rötter i bland annat tennis. Nu har de tagit sin karektaristika stil till padeln och producerar både padelkläder och padelracket. 
Läs mer om Fila padelracket och deras sortiment inom padel.

Head

Head är ett globalt företag som framställer och marknadsför utrustning för sport, inklusive racketsport. Deras sortiment av padelracketar innefattar serien Pro Excellence där modellerna Delta Hybrid och Delta Motion ingår. De har också padelracketar för junior och team.
Läs mer om Head padelracket och deras sortiment inom padel.

Just ten

Just ten tillverkar sina padelracketar för hand i en del av Spanien som heter Katalonien. De tillverkar endast trettio racketar varje dag i sin unika hantverksprocess, vilket gör det möjligt för Just ten att fokusera på kvalitet hos sina produkter. De får då också tid att testa och godkänna varje racket.

NOX

Nox är ett spanskt företag som framställer och säljer padelracketar i god kvalitet. Flera världsstjärnor inom sporten, som till exempel Miguel Lamperti, använder deras padelracketar utan att modifiera dem, vilket gör att du som konsument kan spela med samma specifikationer. 

Läs mer om NOX padelracket och sortiment inom padel.

Prince

Prince är ett etablerat märke inom branschen som också erbjuder produkter inom tennis. De har ett sortiment som innehåller padelracketar, tillbehör och bollar i hög teknisk klass. 

Företaget började tillverka padelracketar under åttiotalets mitt och utvecklar hela tiden nya innovationer och material så att både elitspelare och motionärer kan utöva sin sport på ett tillfredsställande sätt.

Royal Padel

Royal Padel Sportsystems har varit tillverkare och marknadsförare av märket Royal Padel sedan år 1988. De släppte sin första kollektion av padelracketar år 1991. Kollektionen bestod då av tre racketmodeller som var gjorda av trä. 

Efter en längre materialutveckling använder de idag olika tekniska material som glasfiber, kolfiber, aramidfiber med mera, vilket ger en bra kontroll, kraft och balans i deras padelracketar.

RS

RS är ett premiummärke som också är en del av tennismärket RS Tennis. Verksamheten påbörjades år 2013 och de säljer idag sina produkter i femtio länder. RS står för Robin Söderling som är en professionell tennisspelare. 

Han började med att utveckla en tennisboll och har nu även börjat framställa padelracketar. Märket har en snygg skandinavisk design och gör premiumprodukter utvecklade för spelare av spelare. 

Läs mer om RS padelracket och sortiment inom padel.

Salming

Salming är ett av Sveriges mest ikoniska varumärken inom sportvärlden. Under 2022 tog de även steget in i padelvärlden genom att utöka sitt sortiment med flera olika padelracketar. 

Läs mer om Salming padelracket och sortiment inom padel.

Sane

Sane är ett varumärke som har tillverkat padelracket sedan 1989 i Argentina. Nu för tiden tillverkar bolaget padelracket till över 30 andra varumärken inom padelbranschen i sina fabriker som finns belägna i Argentina, Spanien och Portugal.

Läs mer om Sane padelracket och sortiment inom padel.

StarVie

StarVie är ett ledande spanskt varumärke inom branschen. De grundade sin verksamhet år 2002 och utvecklar nu padelutrustning av hög kvalitet. Flera framstående spelare på dam- och herrsidan använder StarVie när de spelar, exempelvis Carolina Navarro, Matías Días och Franco Stupaczuk.

Stiga

Stiga är ett Eskilstunabaserat företag som har lång erfarenhet av att framställa produkter för racketsport. De har framställt produkter för bordtennis sedan år 1944 och har nu också börjat erbjuda padelracketar av hög kvalitet. 

Deras handgjorda padelracketar passar både nybörjare och spelare på tävlingsnivå. Märket har en stilren och avskalad design som rimmar väl med det skandinaviska arvet. 

Läs mer om Stigas padelracket och sortiment inom padel.

Varlion

Varlion grundades år 1993 i Argentina och öppnade snart en fabrik i Buenos Aires för att skapa produkter i egen design med hög kvalitet. De skapade år 1995 sitt första padelracket designat av grundaren Felix Regalia. 

Varlion inkluderar teknologi från motorsportens värld genom att blanda in dess aerodynamiska och strukturella design i framställandet av sina padelracketar. 

De har också skapat en ny estetik som de kallar Econaked, där de återanvänder lösningsmedel och färger upp till 80 procent. Deras padelracketar visas därför som de är, och täcks inte med klistermärken eller färg.

Läs mer om Varlion padelracket och sortiment inom padel.

Vibor-A

Vibor-A är ett spanskt företag med bas i Madrid som tillverkar racketar. Deras design, tillverkning och utveckling sker i deras huvudanläggning i staden. Vibor-A har fått rykte om sig att vara en globalt framstående tillverkare av padelracketar och är innovativa och nytänkande. 

Deras breda sortiment av padelracketar är handgjorda och går igenom många tester för att ge en hög kvalitet. Sedan hösten 2017 har de också verksamhet i Sverige.

Wilson

Wilson är ett företag som länge har framställt produkter till tennisspelare. De tillverkar nu också padelracketar och har gott rykte med sina padelracketar i världsklass. Wilson Padel Carbon Force är en av deras kända modeller av padelracketar. Den har ett nytt skum som anpassar sig efter användarens spelstil.

Läs mer om Wilson padelracket och sortiment inom padel.

Så väljer du rätt padelracket för dig

När du ska välja ett padelracket som passar dig finns det ett antal faktorer att tänka på. Det kan framstå som en djungel av modeller där ute att välja mellan, och ett stort antal recensioner kan skapa förvirring om vilket padelracket som är bäst. 

Din spelstil, hur ofta du spelar och din spelnivå är exempel på olika faktorer som inverkar på vilket padelracket som kan fungera bäst för dig. Även padelracketens huvudform, balans och vikt är aspekter som är viktiga att känna till i förhållande till hur de påverkar racketens spelegenskaper.

1. Hur ofta spelar du?

Om du spelar mer sällan, till exempel för nöjes skull med dina vänner eller som motion lite då och då, kommer ditt padelracket inte behöva leva upp till lika höga krav jämfört med ett mer intensivt spelande. 

För den som spelar mycket och hårt är det bäst att lägga pengarna på ett padelracket som håller hög kvalitet. Det leder till att du har en racket som håller längre och du får möjlighet att utvecklas i ditt spelande. 

Föredrar du att spela mer sällan kan du välja en enkel racket med lägre budget då du inte kommer att märka någon skillnad jämfört med att spela med en dyrare racket.

2. Vilken nivå spelar du på?

När du precis har börjat spela är det bra att välja en lättspelad racket. Det finns en stor mängd padelracketar att välja mellan som är speciellt utvecklade för nybörjare. För att hitta en racket som passar till att börja med kan du provspela dina vänners racketar, och se vilken som fungerar bäst. 

Generellt sett kan en lättare racket fungera bättre för nybörjare eftersom de är enklare att hantera och ger en högre grad av kontroll.

3. Vilken budget har du?

Om du inte har så stor budget blir det utbud du kan välja mellan lite mer begränsat. Det är dock inte nödvändigt att lägga mycket pengar till att börja med. Många padelracketar är tekniskt avancerade och håller god kvalitet även till ett lägre pris.

I padel räknas poängen som i tennis, första poäng (15), andra (30), tredje (40) sedan är fjärde gem. Har både lagen lyckats få 40 poäng var heter det (deuce – lika). Det par som vinner bollen efteråt har (fördel) och vinner de igen är det gem. 

Skulle paret som hade fördel förlora bollen vid nästa slag är det deuce som gäller igen. När det ena paret lyckats vinna två bollar i rad blir det game.

4. Vilken spelstil har du?

Vilken sida du spelar på brukar påverka din spelstil. Om du spelar på vänster sida brukar du vara mer offensiv i spelet, medan du är den som ansvarar för att bygga upp spelet om du brukar spela på höger sida. Det finns dock undantag från regeln. 

Om du är höger- eller vänsterhänt påverkar också din spelstil. Är du mer offensiv och brukar smasha ofta är det bra att välja en träffyta på din racket som ger en hög responsivitet när du träffar bollen. En sådan racket är mer svårspelad för nybörjare men passar spelare som är mer offensiva och erfarna.

5. Vilken fysik har du?

Din vikt och din fysik påverkar vilket padelracket som passar dig bäst. För dig som har en lägre vikt och exempelvis är junior fungerar det bättre att spela med en lättare racket. Har du god fysik och är tyngre är det bättre med en tung racket som ger mer fart och kraft i slagen.

Babolat Viper Air omdöme, test och recension

Foto när jag, Anton Gustafsson, spelar padel med padelracket Babolat Viper Air. Använd gärna våra royalty free padel foton.

Vilken form ska du ha på ditt padelrack?

Utformningen på ditt padelracket kan ha stor inverkan på dess spelegenskaper. Här kan du välja mellan runda, droppformade och diamantformade padelracketar.

Fördelar med ett runt padelracket

Ett runt padelracket är längre på höjden än vad den är på bredden. Det har en liten sweetspot som ligger mer i racketens mitt nära handtaget. Denna form ger en bättre balans och högre kontroll.

Fördelar med ett droppformat racket

Denna form kallas också hybrid då den är ett mellanting mellan diamantformad och rund form. Träffpunkten ligger lite ovanför mitten och den ger generellt sett en bättre fart än vad den ger kontroll.

Fördelar med ett diamantformat racket

Ett diamantformat padelracket har en mer avsmalnad form som ger mer yta högre upp. Det gör att den är topptung och träffpunkt samt tyngdpunkt ligger i toppen av racketen. Denna racket ger mer fart i spelet och passar bra för den som tidigare spelat mycket squash eller tennis.

Padelrackets balans

Balansen är ett resultat av hur padelracketens vikt är fördelad mellan dess högsta och dess lägsta punkt som är racketens topp respektive dess grepp.

Låg balans

När ett padelracket har en låg balans är den enkel att manövrera och ger en bra komfort vid spel. Detta ger en bra kontroll och trygghet i spelet och en högre skonsamhet för kroppen, vilket ger en mindre risk för skador. En racket med låg balans ger dock inte en lika stor kraft i slagen vid offensivt spel, som när du smashar eller gör volleys.

Hög balans

Ett padelracket som har hög balans ger mer fart i dina smashar och volleys, men har en sämre komfort och din kontroll blir inte lika bra. Du behöver ha en stark spelteknik och vara bra på att träffa bollen. Om du har lätt för att drabbas av skador är det bäst att inte välja ett padelracket som har hög balans.

Medelbalans

För den som vill ha ett padelracket som både ger bra kontroll och acceptabel fart är en racket med medelbalans ett gott val.

Hårt eller mjukt padelrack

Ett padelracket tillverkas med en kärna som är gjord i gummi eller i ett skummaterial. Hårdheten i materialet påverkar farten när du spelar. Ramen påverkar också racketens egenskaper. 

En ram i kolfiber gör racketen lätt men hållbar om du råkar slå den i golvet eller i väggen. Det är också en fördel att sätta på ett ramskydd för att göra din racket mer hållbar. 

Läs vår artikel där vi jämför fördelar och nackdelar med hårt eller mjukt padelracket.

Mjukt padelrack

När ditt padelracket har en mjuk kärna får dina bollar mer fart. EVA är ett vanligt material i kärnan hos dagens padelracketar. Det står för eten-vinylacetatgummi och har elastiska egenskaper.

Hårt padelrack

Ett hårt padelracket ger mer kontroll i spelet när du slår bollen. Racketens ytmaterial kan variera, det kan bestå av glasfiber eller kolfiber. Ett padelracket med exklusivt kolfibermaterial med stort antal koltrådar kan upplevas som mer stumt när bollen träffar det. Men kraften och känslan i slagen blir god.

Padelrackets vikt

En av de viktigaste faktorerna när du väljer ditt padelracket är dess vikt. För herrar brukar padelracketar väga mellan 350 och 385 gram. Damernas racketar ligger mellan 330 och 360 gram.

Skillnaden mellan lätt och tungt racket

När ditt padelracket är tyngre får du mer kraft i dina slag men racketen blir också mer svårmanövrerad och klumpig. En lätt racket är enklare att hantera och ger bättre kontroll. Har du tennisarmbåge är det bra att välja ett lättare padelracket eftersom det ger en längre belastning på armbågen.

Generella riktlinjer

Du kan följa nedanstående riktlinjer för att hitta en vikt på din racket som passar dig bäst.

 • Män som väger 50-70 kg: 360-365 gram
 • Män som väger 70-80 kg : 365-375 gram
 • Män som väger över 80 kg: 380-390 gram
 • Kvinnor som väger 40-60 kg: 340-355 gram
 • Kvinnor som väger 60-70 kg: 360-365 gram
 • Kvinnor som väger över 70 kg: 370-375 gram

Vilket är det bästa padelracket?

Det padelracket du anser är bäst är en sammanvägning av dina egna preferenser och förutsättningar. Genom att utgå från de kriterier vi listat ovan har du en större möjlighet att hitta ett padelracket som fungerar bra för dig och din spelstil.

Vilka material används för att tillverka ett racket?

Ett padelracket är ofta framställt av flera olika material som är utvalda för att ge racketen goda spelegenskaper. Enkla modeller av padelracketar är tillverkade i glasfiber medan mer dyra modeller består av kolfiber eller blandningar mellan glasfiber och kolfiber. 

Träffytan kan också vara mer ruggad eller sträv, vilket kan ge olika känsla vid spel. För att hitta det material som passar din spelstil bäst är det bra om du provar dig fram.

Billiga padelracket

För dig som söker billiga padelracket på rea så har vi skapat alla rabattkoder padel. Här kan du hitta kampanjkoder, rabattkoder och annat inför ditt köp av padelracket.