Den ultimata guiden

Padel & Padeltennis

Vi guidar dig genom allt du behöver veta om padel och paddeltennis. Välkommen till Sveriges största databas av test, recensioner och omdömen av padelracket. Men låt oss nu börja från början, vad är egentligen sporten padel?

Innehållet på denna sidan

Vad är padel?

Padel, eller padeltennis som det också kallas, är en racketsport som påminner om en kombination av tennis och squash. Det är dessutom enkelt att spela för alla olika åldrar och nivåer. 

Planen består av två planhalvor precis som i tennis, är 10×20 meter, rektangulär och planhalvorna är avskilda med ett nät. 

Väggarna runt planen är gjorda av plexiglas och det är i dessa väggar bollen ska slås. I padel spelar man alltid par mot par och alla spelare ska ha korrekta padelracket.

Historian om padeltennis

Historien om padelspelet kommer från ett liknande spel som började spelas på 1920-talet, men den varianten som spelas i dag skapades 1969 av Enrique Corcuera i Acapulco, Mexiko och sporten är än i dag störst i Sydamerika. 

Till Spanien kom padel i mitten på 1970-talet för att spridas till övriga Europa. År 1991 grundades International Padel Federation som är en global organisation, vars syfte är att förmedla sporten och sedan 1992 har det arrangerats världsmästerskap i padel. 

På senare år har sporten även blivit stor i hela Europa, så också i Sverige, där både antalet medlemmar och spelare ökar år från år. Flera banor byggs också hela tiden och var det ska sluta vet ingen i dag.

Allt om padel och padeltennis

Använd våra royalty fria padel foton på din hemsida eller i dina artiklar: Free padel images and royalty free photos.

Padelracket

Det är inte helt enkelt att välja ett padelracket som känns perfekt direkt. Det finns racketar i flera olika utföranden, storlekar och vikt. 

Ett padelracket är inte gjort av strängar som ett tennisracket, utan de är tillverkade av ett kompositmaterial med flera hål i slagytan. 

Det gör att bollen träffar padelracket dovare och får inte samma kraft som ett tennisracket. Se även vår guide för bästa padelracket. När du väl har valt vilket padelracket du vill beställa så bör du titta på våra padel rabattkoder och kampanjkoder för att kunna handla billigt på rea.

Storlekar på padelracket

Storleken på ett padelracketär oftast mellan på 36–38 millimeter, vanligaste är den tjockaste eftersom den är lite stabilare och ger mer kraft i slaget. En tunn racket är däremot lättare att svinga.

Padelrackets yta

Ett padelracket brukar antingen ha mjuk eller hård yta, där den hårda ger mer fart och du har mindre kontroll över slagen. Ett racket med mjuk yta ger istället mindre fart men även mer kontroll. Du behöver själv lära dig vad som passar dig bäst.

En tumregel är att mjuka racketar med stor sweetspot är bättre för nybörjare och hårdare racketar med högre tyngdpunkt passar bättre för offensiva duktiga padelspelare.

Tre olika former av padelracket

Ett padelracket delas in i tre former: diamantformad, droppformad och rundformad. Dessa tre former kommer det mer information om senare i texten. Ett racket väger omkring 350 gram, ibland något mindre och ibland lite mer. 

Det lättare racketen brukar passa bäst för de som precis börjat spela padel, och även för de som motionerar, men där kan ett tyngre racket bli aktuellt i och med att armens styrka ökas. Juniorer och kvinnor brukar oftast föredra lätta racketar.

Rund

För dig som är nybörjare eller motionär passar ett padelracket som är runt och med lägre vikt bäst. De runda racketarna har sin balans i mitten eller lite närmare handtaget. De ger på så sätt bättre kontroll men ger mindre fart.

Droppe

Precis som namnet låter ser det droppformade padelracket ut som en droppe, det har en mindre platta och passar bäst för de som spelat padel som motion ett tag och även för tävlingsspelare. Denna form kan användas av både motionärer och tävlingsspelare.

Diamant

Ett racket som är format som en diamant brukar ha högre balanspunkt och är därför mer framtungt. Generellt ger detta ett hårdare slag men mindre möjlighet till kontroll. Därför passar dessa racketar bäst till spelare som spelat ett bra tag.

Padelbollar - Bästa padelbollarna

Padelbollar

En padelboll håller för omkring två timmars aktivt spelande om man är amatör. I denna sport är det bollarna som förbrukas mest och hållbarheten tycks inte ha något med märket att göra. Om man jämför med en tennismatch i ATP-touren byts där boll ungefär i det sjunde eller nionde gamet. 

I en padelmatch använder man cirka tre bollar under en hel match och de byts när ett nytt set börjar.

För alla som vill spela ofta är en snabb boll det bästa valet, exempelvis har en boll fylld med glas ofta utmärkt studs. För den som spelar mer sällan är en trycklös boll ett bättre alternativ. 

Dessa bollar har långsammare studs och är sköna att slå iväg. Padelbollarna ser ut som tennisbollar men det är i studsen de är olika. Läs vår guide över bästa padelbollarna.

Skillnaden mellan padelbollar och tennisbollar

Det är ingen större skillnad på padelbollar och tennisbollar, däremot är tennisbollen lite snabbare vilket gör den lite mer svårspelad. 

Diametern på en padelboll bör vara om 6,35–6,77 centimeter. Däremot är diametern 6,4–6,86 centimeter på en tennisboll som därmed är lite större. 

Padelbollens vikt är cirka 56–59,4 gram, och cirka 56–59,4 gram gäller för tennisbollar. Padelbollens studseffekt ska ligga på 135–145 centimeter, medan tennisbollars effekt ska ligga på 135–147 centimeter. 

När man ska kontrollera att bollarna studsar korrekt släpps de från omkring 2,50 meter ner till ett hårt underlag.

Padelskor

Från att det bara funnits några få sorter av padelskor finns det numera flera olika märken och specialdesignade efter olika fötter. Det finns skor för nybörjare liksom för mer erfarna spelare, för smala, breda, långa och korta fötter. 

Ett par padelskor bör sitta perfekt för att göra risken för skador minimal. Här kommer några exempel på vad du bör tänka på vid köp av padelskor.

Alltför många tänker på priset och inte på att skorna ska sitta bra och hålla länge. Det är helt tvärt om man ska tänka, särskilt när det gäller sportskor. 

Där gäller bekvämlighet och funktion först av allt. Kanske passar din fot i en hård sko eller kanske passar den bättre i en mjuk, för även material och sula är viktigt att tänka på.

Små mönster och bra stöd för fotleder

Padelskor finns i olika mönster med olika funktioner, därför bör du prova i en sportaffär och även diskutera med en försäljare. 

De har alltid bra koll på vad som passar ens fötter och även vilket mönster som passar för olika former av spel som exempelvis spel på konstgräs, fast betong eller lera. 

En padelsko med små mönster brukar oftast ha ett bättre stöd överlag, oavsett vilket underlag man spelar på. En sula kan bestå av små prickar och den är bäst på konstgräs och sägs vara en av de bästa på marknaden just nu. 

Den andra populära sulan är i fiskbensmönster som ofta används i tennis där den fungerar bra i grus, men det har upptäckts att fiskbenssula även passar bra i padeltennis.

Tänk på att välja ett par bra padelskor för att undvika skador i padel.

Bygga padelbana och padelhall

PLANEN

Så ser en padelbana ut

Den spelplan man spelar padel på är mycket lik en squash- eller en tennisplan. Alla dessa spelplaner har spelbara väggar och ett nät och en padelplan brukar i regel vara i form av en rektangel. 

Spelet görs på underlag som porös betong, cement eller konstgräs. Nätet på spelplanen ska vara 10 meter brett och i mitten av spelplanen ska nätet vara 0,88 meter högt. Varje ände ska vara 0,92 meter hög och på nätets topp ska en vit remsa på 5 centimeter finnas som post. 

Vid varje pelare utanför spelplanen ska metallinan var fäst och det är den linan som nätet är uppspänt på. Här kan du hitta alla padelbanor samlade i Sverige.

Vi har även skrivit en guide där vi går igenom bland annat kostnaden för att bygga en padelbana.

Padel regler - planen

Linjer

De linjer som finns ska vara placerade utifrån måttbestämmelser, och bör vara i svart eller vitt. Det för att linjerna ska synas bra från spelplanen. Bredden på linjerna ska vara fem centimeter och mitt på planen ska ett nät finnas.

Väggar

Spelplanen är som sagt uppbyggd av ett galler och väggar, där en del av väggarna är tillverkade i plexiglas. Bakre väggen har en höjd på fyra meter där tre meter är gjorda av glas och en meter är i galler.

Storlek på planen

Måttet på en padelplan är 10×20 meter och planen är omgiven av väggar. Bakom planen och en bit in på sidorna består väggarna av plexiglas och resten av sidorna består av galler. 

Precis som i tennis är det ett nät som skiljer av planhalvorna. Rutan man servar i är fem meter i bredd och ungefär sju meter på längden.

Padel regler-padeltennis

SÅ HÄR SPELAR DU PADEL

Regler i padel och padeltennis

När det gäller padel, är man alltid två spelare som spelar mot två andra. En godkänd racket krävs, som ska vara fastsatt med ett band vid handleden och även i racketens ände. Vilken handled beror givetvis på vilken hand man spelar med. En särskild boll för spelet ska användas för att kunna spela korrekt. Lär mer om padel regler

Fördelen med padel är att det finns många olika nivåer som sporten kan utövas på. Här kan du se vilka padel nivåer som finns.

Man förlorar ett poäng om detta händer

  • Bollen råkar studsa två gånger istället för en på egen planhalva.
  • Bollen slår först i väggen istället för golvet.
  • Bollen går på nät före golvet.
  • Bollen slår i nätet på egen planhalva.
  • Vid dubbelslag.
  • Vid två servefel.

Själva spelet

I padel får bollen endast studsa en gång på egen planhalva och bara av en spelare innan det är tillåtet att bollen går över till motståndarnas planhalva. Bollen får slås omedelbart på volley efter att den studsat i marken. 

Man har också lov att studsa bollen i marken och i väggen innan man slår iväg den, men bollen får bara studsa i marken en enda gång.

Serven

I padel finns det flera olika sätt att slå en serve när spel börjar, medan spelet i tennis alltid börjar med en likadan serve. Serven ska i padel alltid slås från midjehöjd eller underifrån och man ska stå bakom servelinjen som finns mellan nät och vägg. 

Bollen ska alltid studsa i marken en gång innan den får slås över. Serven ska slås från hörn till hörn och över till motståndarens sida och där ska bollen först studsa i serverutan. Därefter får bollen nudda väggen i plexiglas på kort- eller långsidan, sedan får motståndaren i sin tur slå tillbaka bollen med eller utan väggkontakt och givetvis bara studsa i marken en gång. 

Skulle bollen slå i nätet eller väggen direkt är det servefel, bollen får heller inte nudda gallret efter att den studsat. I padel har man också två möjligheter att serva exakt som i tennis. Om bollen nuddar nätet och därefter golvet ska serven slås om. 

Läs mer om alla padelslag.

Poängräkning

I padel räknas poängen som i tennis, första poäng (15), andra (30), tredje (40) sedan är fjärde gem. Har både lagen lyckats få 40 poäng var heter det (deuce – lika). Det par som vinner bollen efteråt har (fördel) och vinner de igen är det gem. 

Skulle paret som hade fördel förlora bollen vid nästa slag är det deuce som gäller igen. När det ena paret lyckats vinna två bollar i rad blir det game.

Set

Efter att samma par vunnit sex gem räknas det som ett set och paret måste då leda spelet med två gem som lägst. Skulle paren få fem gem var (draw) måste det spelas två till gem. 

Skulle det då stå 6–6 igen går avgörandet till tiebreak. När tiebreak spelas vinner det par som först fått sju poäng, men de ska även här vinna med två poäng som minst.

Americano turnering

Det finns också många olika typer av turneringar med olika sorters regler och poängräkningar. Den vanligaste turneringen i padel är Americano.

Padelracket

Kort historia om padel och padeltennis

Det ryktas att det redan på 1920-talet spelats något som påminner om padeltennis ombord på brittiska kryssningsfartyg. Helt klart är det att Enrique Corcuera från Mexiko är vad man kallar den som uppfann det padelspel som påminner om dagen spel, vilket han började spela på 1960-talet. 

Dagens regler fastställdes i mitten på 1970-talet. Den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe, som bodde i Acapulco, Mexiko, besökte 1974 sin gode vän Enrique Corcuera. Där blev Alfonso visad av Enrique hur han byggt upp en mindre tennisbana på tomten.

Anläggningen hade väggar på de fyra sidorna. Den boll som användes spelades mot väggarna precis som i squash och det racket som användes var ett perforerat racket som redan användes när man spelade padeltennis. 

Man ändrade lite på reglerna gällande de två bollsporterna och även planen. I och med det tog prins Hohenlohe spelet till sitt hjärta och lät bygga två spelplaner på sin privata mark.

Världens bästa padelspelare spelar i World Padel Tour (WPT) som idag är den bästa touren i världen. Läs mer om padelhistoria.

Numera är padel en trending sport

Det tog inte lång tid innan padel blev en innesport och fler och fler, ofta högt socialt uppställda i samhället, tog spelet med sig till andra ställen i Spanien. Numera spelas padel i stort sett över hela världen, förbund och tävlingar blev till. 

Första världsmästerskapet ägde rum i Madrid 1992, efter att ”International Federation of Padel” bildades i samma stad. Numera spelas det världsmästerskap vartannat år, men det kan nog möjligtvis ändras till varje. 

Dessutom är padel en mycket bra träningsform. Läs gärna vår artikel där vi går igenom hur många steg du tar, hur många kalorier du förbränner och om du kan gå ner i vikt med padel. Artikeln heter ”Är padel bra träning?”. 

Padel är Europas snabbast växande bollsport

Inom Europa har padel fort blivit en växande sport, även Sverige har upptäckt sporten. Klubbar och medlemmar växer fort och det är helt klar en trend som kommer hålla i sig. År 2020 flyttades opentävlingen från Båstad, som tidigare har haft tävlande från hela världen, till Malmö. Den 4–8 november 2020 kommer ”Sweden Padel Open” ha sina tävlingar där. 

Över hela världen är det bara elva städer som ordnar opentävlingar i padel. I Sverige och Norden blir det nu Malmö som får äran att var den första storstaden som får vara värd för en padeltävling. 

Andra länder är Madrid, Barcelona och Buenos Aires. Första gången som ”Swedish Padel Open” hölls i Båstad var 2018 och tävlingen följdes även upp på samma plats 2019, då omkring 16 000 besökare var där och tittade på matchen.

Med tanke på den snabba tillväxten i flera länder så har också benämningen av sporten blivit lite olika i olika länder. Vi reder ut om det heter padel, paddel eller paddle i den här artikeln.

20-25.000 besökare per padelevent

I och med att man flyttar till Malmö kan det komma 20–25 000 besökare till ett enda event, samtidigt som andra internationella besökare även vill se sig om i Malmö, bo på deras fina hotell, se havet, kunna besöka Köpenhamn och äta av den naturproducerade maten som finns att köpa där. 

För 2,5 år fanns det bara ett 40-tal banor i Sverige, medan det vid årsskiftet 2018–2019 hade ökat till över 1 000 banor och utvecklingen tilltar hela tiden. Padel är ju som sagt både inspirerat av tennis och squash och det är lätt att lära sig spela. Roligt är det också för det är högt tempo.

De som sköter om Swedish Padel Open i Malmö tror att det kan bli en padelplan där Sveriges största tävlingar kommer att finnas och att det kan komma närmare 10 000 åskådare per dag. 

Numera erbjuds även padel betting hos spelbolagen där du kan spela och betta på olika padelmatcher och tävlingar.

Antal utövare av padel har exploderat i Sverige

Under de senaste åren har padeltennis blivit oerhört populär i Sverige. Padelförbundet har bildats, klubbarna blir fler och fler och medlemmar ökar hela tiden. Facebook har fått nya sidor och det bloggas om padel som aldrig förr. Det är helt säkert en sport som kommit för att stanna i Sverige. 

När Padelförbundet ansökte 2016 om inträde till Riksidrottsförbundet (RF), fanns det bara två sidor att fylla i. Nästa gång bestod ansökan av hela 23 sidor och under hela tiden fanns en jurist från Lund med för att se så allt gick korrekt till.

Numera är padel så pass populärt att många letar efter möjligheter att spela padel utomlands i form av padelresor. Dessutom växer padelklubbar till att bli seriösa föreningar. Vi har listat de 10 bästa metoderna för er som vill tjäna pengar till laget och föreningen. Perfekt för er som vill åka på padelresa med klubben.

Padel statistik - Antal padelbanor i Sverige

Nästan 3500 padelbanor i Sverige

I skrivande stund finns det cirka 3500 padelbanor i Sverige och många fler är på gång. Sporten blev först störst i Stockholm, men har nu spridit sig över hela landet.

En av Sveriges största fotbollsstjärnor, Zlatan Ibrahimovic, har tagit spelet till sitt hjärta, köpt och byggt upp flera padelcenter runt om i Sverige. Genom hans engagemang kommer troligtvis många fler svenskar börja intressera sig för sporten.

Läs vår statistiksida: Så många padelspelare, padelhallar och padelbanor finns det just nu.

Många kändisars nya favoritsport

Redan 2016 ställde flera kända svenskar upp i den allra första versionen av padelturneringen, som fick namnet DBP Open. Namn som Måns Zelmerlöw, Tomas Brolin, Andreas Andersson och Jesper Blomqvist fanns med på listan av de som anmält sig för att spela. 

Den här tävlingen delades in i två olika klasser, en elitklass där Olof Mellberg deltog, som vid denna tiden vad rankad som 15:e bästa spelaren i Sverige. Den andra klassen hade 32 deltagare och det var helt oväntat att så många spelare drogs till spelet.