Vill du förbättra din vibora för att kunna vinna fler bollar och poäng redan i nästa match?
Bra – då är du nämligen på helt rätt plats!
I den här artikeln går vi igenom följande:
- Så genomför du en vibora i 3 steg
- 3 tips för en bättre vibora från Andréas Johansson (Youtube-video)
- Tips på teknik från Caytano Rocafort (Youttube-video)
- Tips på saker du bör undvika när du ska slå en vibora
Vamos!
Vi ger dig genuina tester och ärliga recensioner
Artikeln är skriven av
Anton Gustafsson
Padelracket är testat av
Mikael Borgvall (f.d. Rohana)
Micke har spelat 500+ padelmatcher och testat hundratals olika padelracket. Det finns förmodligen ingen i Sverige som har spelat med lika många olika racketar.
Vi har testat alla racketarna
Vi på Elitepadel har testat alla padelracket som vi recenserar i den här artikeln. Vi har testat över 100+ padelracketar och är Sveriges största oberoende recensent av padelprodukter.
Så testar vi racketarna
Vi provspelar alltid alla padelracketar som vi rekommenderar för att själva kunna ge genuina omdömen och unika åsikter. Läs mer här nedanför om du vill veta mer om våra metoder och policy för produkttester.
Rabattkoder
Vi är också stolta över att vara Sveriges största samlingsplats för rabattkoder för padelspelare. På vår sida för rabattkoder (du hittar den i huvudmenyn) så erbjuder vi rabattkoder till majoriteten av de ledande padelbutikerna i Sverige.
Titta på våra tester
Vi har skapat video-recensioner när vi testar padelrackat som rekommenderas på den här sidan. Besök vår Youtube-kanal eller titta på testet här nedanför på sidan.
Disclaimer
Alla åsikter som ges på den här sidan är subjektiva och det är inte säkert att dina åsikter stämmer överens med våra. Elitepadel.se är läsarstödd och vi kan få en provision genom produkter som köps via länkar på denna sida. Du som besökare påverkas inte.
Testet innehåller enbart produkter som vi har testat enligt vår policy för produkttester. Läs mer
Innehållet på denna sidan
Här nedanför följer de tips och trix du får i videon från Andréas Johansson.
Så genomför du en vibora
Viboran är en sidosmash som ofta används tillsammans med bandejan, men detta är en lite mer aggressiv variant som också är lite mer komplicerad att utföra.
Ta det därför helt lugnt om det tar ett tag att få till den, det är fullt normalt. Som de flesta slag inom padeln är det bästa du kan göra att nöta in tekniken först utan boll, sedan med boll.
Steg 1: Uppställningen inför slaget
När du ser att motspelaren slår en lobb och du befinner dig nära nätet kan det vara ett bra läge att slå en vibora.
Ställ dig till att börja med med sidan mot nätet – om du är högerhänt är det den vänstra sidan, annars tvärtom.
Var rörlig i fötterna för att hamna i bästa möjliga position. Förbered armbågen i ett högt läge, den ska vara i en rak vinkel i armhålan.
Steg 2: Tekniken genom slaget
Bollen ska slås till klockan tre, från sidan, för en maximal sidoskruv. Racket ska gå framåt och nedåt, var noga med att slå igenom slaget ordentligt för bästa effekt – ditt racket ska svepa framför kroppen i en diagonal rörelse och sluta framför den motsatta höften.
Ha hela tiden med i beräkningarna att det är en flack bollbanan du är ute efter, bollen ska alltså knappt studsa uppåt, bara åt sidan.
Du måste vara bakom bollen när du slår, och din kroppsvikt måste röra sig framåt i träffögonblicket. Viboran ska alltid placeras i hörnen, nära bakväggen eller sidoglaset.
Steg 3: Målet med slaget
Målet med en korrekt utförd vibora är först och främst att behålla din position framme vid nätet, det ska alltid vara din prio nummer ett.
I bästa möjliga händelseförlopp kommer du att besegra motståndarna och vinna poängen genom bollens oförutsägbara studsar mot sidoglaset och den bakre väggen. Men om inte annat ska du försvåra returen så mycket som möjligt för din motspelare.
Så länge du behåller initiativet kommer du med största sannolikhet att få ett nytt försök på nästa boll. Tänk på att den ska studsa långt bak i banan, bara 1-2 meter från bakväggen, nära motspelarens fötter.
Tips från Caytano Rocafort tillsammans med Patric Persson om hur du kan förbättra din vibora.
Tips för att förbättra din vibora
Som vi nämnde i början av artikeln är viboran långt ifrån ett enkelt slag, och det är inte speciellt troligt att du kommer att uppnå ditt önskade resultat över en natt. Tålamod är nyckeln om vi vill kunna ta vårt spel till nästa nivå.
Det är värt att ha i bakhuvudet att racketar som har någon typ av strukturerad träffyta kommer att vara till stor hjälp när det gäller att verkligen få till skruvade och slicade slag.
Skrovliga ytskikt ser till att du får bättre grepp om bollen i träffögonblicket, och du kommer att märka att det blir enklare att åstadkomma härliga effekter.
Tips 1: Använd bakre glaset för att öva den korta svingen
Det bakre glaset är ett mycket bra ställe för att öva in tekniken i svingen. Du ska absolut inte fokusera på kraft eller placering, utan endast på svingen och effekten.
Att ha armbågen lagom högt uppe, att träffa bollen utifrån på sidan och den svepande diagonala rörelsen framför kroppen.
När den pusselbiten är på plats är du redo att gå till nästa steg och öva framför nätet på rätt fart och en precis placering.
Tips 2: Öva på att skära bollen från sidan
Den viktigaste detaljen när det kommer till att lyckas med viboran är sidospinnet. Om du inte får en bra skruv på bollen kommer den bara att studsa mot glaset i den bakre väggen, och det kan ge övertaget till en kvicktänkt motståndare som är duktig på att läsa spelet.
Rätt utförd däremot, är det extremt svårt att kunna ana vart bollen kommer att ta vägen, och eftersom studsen är så pass låg är det nästan omöjligt att hinna med.
Det handlar alltså om att träffa bollen från sidan, tänk klockan tre, varken under- eller ovanifrån.
Tips 3: Hyr en bana och be en kompis att ge dig lobbar
Om du har en kompis som ligger ungefär på samma nivå som du själv har ni ett perfekt tillfälle för att hjälpa varandra att bli bättre. Precis som frisparksspecialisterna inom fotbollen står utanför straffområdet och nöter olika frisparksvarianter under timme efter timme. Det är likaså det enkla och mest effektiva inom padeln för att lära dig bästa tekniken.
Om du bara övar medan du spelar matcher och rätt läge kommer för att slå en vibora kommer det att dröja innan det blir ett produktivt slag i ditt register.
Den ideala lösningen är att ni hyr en bana tillsammans en eller ett par gånger bara för att träna in slagen ni vill finslipa. Det är verkligen värt det och du kommer att kunna överraska dina motståndare med din snabba utveckling nästa gång ni möts på banan.
Det här bör du undvika när du slår en vibora i padel
Här nedanför är tre vanliga misstag många gör när de ska slå en vibora.
1. Slå endast slaget vid rätt tillfälle
Undvik att slå en vibora om du inte är säker på att det är ett bra alternativ. Om du känner att du inte kommer att hinna fram till den korrekta placeringen bör du välja ett annat slag. Ifall du befinner dig för långt bak i banan eller om tempot är för långsamt bör du välja ett slag som klarar ett lugnare tempo.
2. Träffa långt bak i banan
Var noga med att inte låta bollen studsa alltför tidigt, den måste hamna långt bak för att kunna få den tänkta effekten och vinna poängen åt dig.
En tidig studs ger din motståndare gott om tid att slå tillbaka bollen, och även om du lyckas få till den grymma sidoskruven blir den långt ifrån lika komplicerad som om den studsar mellan väggarna i hörnet.
3. Lagom sving är bäst
Undvik att göra svingen för kort. En vibora utan sidoskruv är i princip ett vanligt volleyslag, och för att få till den korrekta effekten måste du slå igenom svingen ordentligt.
Vill du lära dig mer om padel?
Elitepadel har en artikelserie som vi kallar för padelskolan. Här är exempel på fler artiklar: