Den ultimata guiden

Bygga padelbana & padelhall

Svenska marknaden har fullkomligt exploderat av padelspelare och det finns inte tillräckligt med padelbanor och padelhallar för att kunna mätta efterfrågan. I den här artikeln går vi igenom hur mycket det kostar att bygga en padelbana och en padelhall. Vi ger dig både konkreta kalkyler och tips på saker du behöver tänka på. 

Den senaste padelstatistiken visar på att sporten fortsätter att växa kraftigt vilket innebär att det finns möjlighet för dig som vill investera pengar i sporten att kunna få en bra avkastning på er satsning.

Det är 100% kostnadsfritt och offerten du får är förutsättningslös och inte bindande. Genom att skicka in dina uppgifter så godkänner du att vi sätter dig i kontakt med en tillverkade av padelbanor som vi på Elitepadel.se rekommenderar och lägger till dig på vår maillista. Du kan avregistrera dig när du vill.

Innehållet på denna sidan

Vad kostar det att bygga en padelbana?

Det är flera olika faktorer som påverkar hur mycket en padelbana kostar att bygga. En padelbana kostar 200.000-500.000 kronor beroende på kvalité och materialval. Priset beror på vilken sorts bana som ska byggas, samt om det behöver göras markarbeten och liknande innan bygget kan börja. 

Kostnad för att bygga padelbana
Premium kvalitét
500.000 SEK + moms
Hög kvalitét
400.000 SEK + moms
Mellan kvalitét
350.000 SEK + moms
Lägre kvalitét
275.000 SEK + moms
Lägsta kvalitét
200.000 SEK + moms

Priserna är uppskattade och kan variera beroende på markarbeten, inomhus- eller utomhusbana osv. 

MONDO-kostnad för att bygga padelbana
Bild på MONDOs padelbana "Padelbana Panorama Indoor" (Lånad från Uteprodukter.se)

Prisexempel för en padelbana

MONDOs padelbana ”Padelbana Panorama Indoor” kostar 204.995 kr + moms. Då ingår inte montering av banan.

Vad kostar det att bygga en padelhall?

Priset för att bygga en padelhall avgörs genom flera olika parametrar. En padelhall med plats för 6 stycken padelbanor kostar 5.750.000 SEK + moms att bygga enligt Northpower Stålhallar AB. En padelhall för 4 stycken padelbanor kostar 3.990.000 SEK + moms att bygga.

Kostnad för att bygga en padelhall 48×35 meter (med plats för 6 padelbanor)
Utvändig längd:48 440 mm
Utvändig bredd:35 440 mm
Golvyta:1 717 kvm
Bjälklagsyta:211 kvm
Totalyta:1 928 kvm
Utvändig höjd takfot:
11 000 mm (från ök betongplatta)
Utvändig höjd taknock:
12 100 mm (från ök betongplatta)
Invändig höjd underkant fackverk:
9 500 mm (från ök betongplatta)
Pris:
5 750 000 SEK + moms

Det är bolaget Northpower Stålhallar AB som ger prisexemplet på sin hemsida.

Kostnad för att bygga en padelhall 48×24 meter (med plats för 4 banor)
Utvändig längd:48 440 mm
Utvändig bredd:24 440 mm
Golvyta:1 184 kvm
Utvändig höjd takfot:
9 900 mm (från ök betongplatta)
Utvändig höjd taknock:
10 800 mm (från ök betongplatta)
Invändig höjd underkant Takbalk:
9 200 mm (från ök betongplatta)
Pris:
3 990 000 SEK + moms

Vad krävs det för bygglov för en padelbana?

En padelbana kan antingen anläggas i en befintlig lokal, i en nybyggd sådan eller utomhus. Vilka bygglov som behövs varierar och du gör klokt i att vända dig till din kommun för att få veta vilka bygglov som krävs. 

Om det redan finns en befintlig lokal eller om banan ska anläggas på privat mark kan det vara så att det inte krävs några bygglov alls för att få banan i ordning. 

Det är dock alltid klokt att kolla upp saken innan byggnationen börjar, annars kan man få betala höga summor i straffavgifter.

Vilken typ av konstgräs används till en padelbana?

Till en padelbana behövs ett väldigt slitstarkt konstgräs eftersom det slits en hel del. Det bör också vara relativt underhållsfritt. Valet av konstgräs varierar också beroende på om hallen ligger inomhus eller utomhus.

Vad är det för typ av sand som används till en padelbana?

Det är i regel vanlig sand som används till en padelbana. Det används för att konstgräset ska ligga på plats och för att ge bättre glid på banan.

Hur mycket sand används?

I genomsnitt används 8-12 kilo sand per m2. Valet av konstgräs kan dock kräva mer eller mindre andel sand. Till en portabel padelbana används ingen sand alls. Det kan också vara klokt att komma ihåg att sanden på banan behöver fyllas på ibland. 

En del av den försvinner när spelare springer på banan, och är banan förlagd utomhus kommer väder och vind att slita på underlaget.

Padelracket

Köp ett padelracket som passar dig och din spelstil. Vi hjälper dig!

Padelskor

Köp padelskor som passar din kropp och din spelstil. Vi hjälper dig!

Padel regler

Lär dig spela padel genom att bemästra reglerna först.
Finansiering för att bygga padelbana och padelhall

Finansiering för att bygga padelbana & padelhall

Det finns flera sätt att finansiera bygget av en padelbana på. Många ansöker om olika fonder eller bidrag för att kunna bygga banan men det finns också andra alternativ. Här ger vi några exempel.

Betala banan kontant

Ett sätt är att betala banan kontant. Kanske har man pengar som sparats, bidrag eller olika fonder som kan användas för att betala banan? 

När man betalar banan kontant är det en egen bana och man behöver inte tänka på avbetalningar, hyresavgifter eller liknande. 

En fördel med att banan betalas kontant är att den inte är belastad med lån eller krediter om man senare skulle behöva låna pengar för att renovera den eller bygga ut den.

Leasa padelbanan

Ett annat alternativ är att leasa padelbanan. Då betalar man en månatlig avgift för att låna banan när den är byggd, medan någon annan bekostar själva byggnationen. 

Man kan leasa banan på bestämd eller obestämd tid. Det här kan vara ett alternativ om man inte har råd att betala hela bygget, eller om man inte vill eller kan ta lån.

Låna pengar för att bygga banan

Om man vill bygga en padelbana kan man självklart också ta ett lån för att bekosta byggnationen. 

Det krävs i regel att man kan visa på god ekonomi, och man bör inte ha några tidigare betalningsanmärkningar eller liknande för att man ska kunna få lånet. 

Kan man visa att det finns ett stort intresse för padel, och att det finns möjlighet att tjäna pengar på banan kan lånet vara lättare att få. Vi tipsar om att jämföra långivare och låna pengar hos Comparia inför bygget av banan.

Padelbana storlek

BYGGA PADELBANA

Hur stor är en padelbana?

En padelbana avsedd för dubbelspel är 20 meter lång och 10 meter bred. Det bör även finnas en takhöjd på minst 7 meter, men optimalt är 8-9 meter. En padelbana avsedd för singelspel är 20 meter lång och 6 meter bred.

Här tar vi upp de vanligaste storlekarna och vi berör också hur mycket plats som behövs för att anlägga olika padelbanor.

Banans minsta höjd

En padelbana bör ha relativt hög takhöjd då det är viktigt att man kan göra en ordentlig lob. Den fria takhöjden bör vara minst sju meter men det optimala är om takhöjden är åtta meter eller mer. 

Det är bra att tänka på att även taklampor är en sådan sak som sänker takhöjden och de kan störa spelet. Se till att belysningen inte hänger för långt ner, men samtidigt ska den inte blända.

Banans längd - dubbelbana

En padelbana för dubbel är 20 meter lång.

Banans bredd - dubbelbana

Spelplanen är som sagt uppbyggd av ett galler och väggar, där en del av väggarna är tillverkade i plexiglas. 

Bakre väggen har en höjd på fyra meter där tre meter är gjorda av glas och en meter är i galler.

Padelbanans bredd för dubbel är 10 meter.

Banans längd - singelbana

När det gäller padelbanor för singelspel är de 20 meter långa.

Banans bredd - singelbana

En singelbana för padel är 6 meter bred.

Vilken yta krävs för att anlägga en padelbana? (dubbel)

När det gäller anläggning av en dubbelbana för padel är den minsta installationsytan 11×21 meter. Då finns det 0,5 meters fri yta på varje sida av banan. Den totala minsta ytan som behövs är 231 m2 för att anlägga en bana för padel.

Vilken yta krävs för att anlägga en padelbana? (singel)

För att anlägga en singelbana för padel behöver ytan vara minst 7×21 meter. Då inkluderas 0,5 meter yta på varje sida av banan, vilket gör det lätt att ta sig runt i hallen.

Material för att bygga padelbana och padelhall

MATERIALVAL FÖR DIG SOM SKA BYGGA PADELBANA

Vad består en padelbana av?

En padelbana består av flera olika delar. För att bygga en padelbana behövs följande:

  • glaspartier
  • en ramkonstruktion
  • stålnätssektioner
  • padelgräs
  • belysning

Ramkonstruktion

När det gäller padelbanans ramkonstruktion är den i regel tillverkad i aluminium eller stål. Konstruktionen skiljer sig en del åt beroende på om banan är utomhus eller inomhus. 

En ram i stål behöver vara av tjockare natur om den ska vara ute. Det handlar helt enkelt om att den ska kunna stå emot alla typer av väder. 

Ramkonstruktionen måste också galvaniseras och beläggas med primer innan den ska målas. Även galvaniseringen skiljer sig åt beroende på om konstruktionen ska vara utomhus eller inomhus. En kraftigare galvanisering behövs om ramen ska klara av ett tuffare utomhusklimat. 

Alla de här åtgärderna görs för att ramen ska tåla rost bättre när den är utomhus. Trots att stålet behandlas noga ges i genomsnitt bara fem års rostgaranti när det gäller ramkonstruktioner i stål. Väljer man en variant i aluminium ges garantin ofta i 15 år.

Stålnätssektioner

I många fall omges padelbanan av glas samt nät. I regel är det långsidorna av banan som har sektioner av tre millimeter tjockt stålnät. 

Näten är väldigt kraftiga och de tål att spelare springer in i dem, de tål tuffa slag och även sparkar från frustrerade personer. 

Nätet behöver ha rejäla svetsar och sitta fast ordentligt. Annats finns det en stor risk att spelare skadar sig allvarligt om de springer in i nätet och det lossnar.

Glaspartier

Det är inte ovanligt att padelbanor omges av glaspartier. Det finns en hel del krav för glasen och det handlar bland annat om att de ska vara starka nog att tåla den belastning hårda slag och bollar innebär. 

Glaset bör också stå emot om en spelare råkar springa in i det. Glassektionerna är 3.20 x 2.40 m stora och de är rejält tunga. 

Glasen ska vara certifierade och det är också extremt viktigt att de monteras rätt för att ingen ska komma till skada, varken under spel eller vid andra tillfällen.

Padelgräs

Det vanligaste underlaget på en padelbana är konstgräs. Det finns i flera varianter och färger. Det har dock en sak gemensamt, det måste tåla högt slitage. Konstgräset får inte heller vara för halt även om det ska ha visst glid. 

Det finns också portabla padelbanor som har ett plastgolv eller en matta som underlägg istället för konstgräs. Det finns också mindre padelbanor som endast har uppritade linjer på marken, eller en riktig gräsmatta som underlag. Det tillhör dock ovanligheterna. 

En riktig padelbana är utvecklad för att spelarna ska kunna spela oavsett väder, men det är inte en vanlig gräsmatta.

Belysning

På en padelbana är det viktigt att det finns bra belysning. Oavsett om banan är inomhus eller utomhus bör det gå att spela oavsett vilken tid på dygnet det är. 

Belysningen måste dock monteras upp ordentligt och den ska också fungera bra. 

Belysningen ska inte blända spelarna och den ska inte inverka negativt på spelet. Det finns både lysrörsarmaturer och olika pelarbelysningar samt lyktstolpar som fungerar på eller i närheten av padelbanor.

Övrigt bra att veta när du ska bygga padelbana

När du ska bygga en padelbana finns det en hel del saker att tänka på. Här tar vi upp en del av de saker som du bör ha koll på när du ska anlägga en padelbana oavsett om den ska vara inomhus eller utomhus.

Det här ska du tänka på vid leverans av en inomhusbana

När en inomhusbana ska levereras är det viktigt att det faktiskt går att få in delarna till banan. De stora glaspartierna som ska användas behöver till exempel kunna lyftas in i hallen utan problem och det är en fördel om inte trappor. Partier med låg takhöjd och liknande behöver passeras innan banan står på plats. 

Tänk också på att det kan behövas utrymme för lastbilar och andra fordon utanför den hall där banan ska byggas. 

Om det är väldigt trångt utanför lokalen kan man behöva spärra av ytor i närheten, och kanske måste man också öppna upp dörrar eller väggar för att alla konstruktioner ska kunna tas in i lokalen.

Padelbana panorama

En padelbana med panorama är optimal för att besökarna ska få så god insyn i spelet som möjligt. Den har en bakvägg som bara består av glaspartier som sitter tätt ihop. En vanlig bana har rampartier mellan glasen vilket gör att de som tittar på matchen kan få en stålram mitt i synfältet. 

Med panoramaglas försvinner den risken helt och alla som befinner sig utanför banan kan se in. På samma sätt kan också de personer som befinner sig på banan uppleva att spelet blir lite friare. 

Spelar man utomhus kan man se omgivningarna på ett helt annat sätt om det är ramdelar mellan varje glas.

Mobila och portabla padelbanor

Det finns också mobila och portabla padelbanor. Det är banor som kan flyttas runt och sättas upp vid till exempel olika tillfälliga arrangemang. 

En sådan bana kräver ingen större förankring och den kan sättas upp på i stort sett vilka underlag som helst. Underlaget ska dock vara jämnt och det bör inte ha ett fall på mer än 1%. 

En portabel padelbana kan vara en bra lösning om det också behöver rymmas andra aktiviteter i lokalen eller om padel ska anordnas som en tillställning en eller ett par gånger per år.

Antal padelbanor och padelhallar i Sverige
Antalet padelbanor ökar kraftigt i Sverige och här är statistiken från Svenska Padelförbundet. Kan det här påverka priserna och intäkterna för de olika anläggningarna framåt?

Så maximerar du intäkterna från dina nybyggda padelbanor

Det finns flera sätt att maximera intäkterna från de nybyggda padelbanorna. Det handlar både om att få besökare och spelare att trivas i hallen, och om att ordna med olika praktiska lösningar som gör att spelare kan nyttja banorna trots att bemanning inte finns på plats i hallen hela tiden. 

Dessutom är det praktiskt att optimera ytorna så att de verkligen passar spelarnas olika behov. Här får du ett par tips på saker som kan vara bra att tänka på för att du ska kunna maximera intäkterna från din nya padelpana. 

Missa inte vår kalkylator för intäkter i en padelhall och för padelbanor.

Optimera ytorna i din padelhall

Precis som i alla idrottshallar gäller det att optimera ytorna så gott det går. Det krävs en hel del planering för att kunna få in banor, omklädningsrum, materialhörna, reception och en hel del annat. 

Ju mer du kan optimera ytorna, desto mindre lokal behöver du och då kan du också få ner kostnaderna. 

Det kan vara klokt att ta hjälp av någon kunnig person som har koll på det där med optimering för att få lokalerna att passa sitt ändamål så bra som möjligt. På så sätt kan man få padelhallen att bli än mer trivsam och levande.

Kan du få in fler aktiviteter än padel på ytor som inte rymmer en padelbana?

I en padelhall kan det finnas en del andra ytor där en hel padelbana inte får plats. Då går det i regel att få in andra aktiviteter där. 

Det kan vara ett pingisbord, ett cornhole eller kanske en mindre caféhörna där spelarna kan ta det lugnt och vänta på sin tur. Det kan också gå att sätta in en liten lekhörna för barn i hallen. 

På så sätt kan även barn som inte spelar padel vara med i hallen. När det finns fler aktiviteter än bara padel kan hela familjen vara med och dessutom kan personer som inte tidigare varit intresserade av padel bli det när de får se hur spelet egentligen går till.

Sälj abonnemang för att få in fasta intäkter

Spelare som spelar då och då är förvisso en inkomst men det är inte en inkomst padelhallen kan förlita sig på. Då kan ett alternativ vara att sälja abonnemang. Det blir en mer fast intäkt och hallen får in pengar för en längre tidsperiod. 

Det blir inte lika spritt som när en spelare bara bokar in sig då och då. Om det är så att padelhallen behöver ta ett lån kan det också vara mer positivt att kunna visa att spelare faktiskt är intresserade av att binda upp sig på abonnemang under en längre tid. 

Det kan vara abonnemang på ett halvår, på en månad eller på ett år. Då får hallen in betalning för den tiden, istället för att behöva förlita sig på att kunden nog kommer tillbaka inom några veckor för att spela igen. 

Även om abonnemangen kanske gör att spelaren betalar en lite lägre avgift för varje spel blir det trots allt en större inkomst för padelhallen och den blir mer pålitlig.

Automatisera bokningar genom en bra bokningstjänst

Det är en stor fördel om spelarna kan boka in sig på banor och om det sker relativt automatiskt. Det kan göras genom att man använder en bra och effektiv bokningstjänst. Den bör också visa om det finns några banor lediga, och när banan blir ledig. På så sätt slipper spelare komma till hallen för att sedan inse att det faktiskt inte finns någon möjlighet för spelaren att spela.

Det är en stor fördel om personer kan boka banor både via dator och via telefon. På så sätt kan man snabbt klicka sig in efter jobbet för att se om det finns en bana ledig. Genom bokningstjänsten kan spelaren på egen hand boka in sig för att spela på en bana och det är en sak de flesta brukar uppskatta.

Ett bra bokningssystem brukar inte kosta extremt mycket pengar att installera och det tenderar också att vara relativt lätt att underhålla.

Låt spelare hyra banor trots att ni inte bemannar stället alla timmar på dygnet

Även om inte padelhallen har bemanning alla timmar, dygnet runt kan det vara klokt att låta spelarna hyra banor och spela. Det kan lösas genom ett bokningssytem online, och genom att man öppnar dörren genom olika inpasseringssystem. 

Spelare som har köpt ett abonnemang för att kunna spela när som helst kan till exempel få taggar som används för att låsa upp dörren. Gäller det spelare som bokar enstaka pass kan en app användas för att komma in i hallen. 

Att låta spelare boka in sig på banor utan att hallen behöver bemannas hela tiden är ytterligare ett sätt att skaffa intäkter på. Personal kostar pengar och genom bra bokningssytem kan man se till att bemannning bara behövs i hallen under ett par timmar varje dag eller rent av än mer sällan beroende på hur pass väl allt fungerar.

Det kan trots allt vara bra att använda övervakningskameror i alla fall i vissa delar av hallen. På så sätt kan man enkelt ta reda på vem det är som förstört något eller vad det är som skett ifall hallen utsätts för skadegörelse.

Högre trivsamhet i hallen leder till högre lönsamhet och återkommande kunder

När det gäller padelhallar är det viktigt att både spelare och andra besökare trivs bra där. Om spelarna trivs kommer de att fortsätta besöka hallen och det ger i sin tur en högre lönsamhet. 

När kunderna återkommer kan det också hända att de tipsar andra i sin bekantskapskrets om hallen och det medför att fler spelare hittar dit. Med fler återkommande spelare blir hallen än mer lönsam och det har bara fördelar. 

Trivseln i hallen har med flera saker att göra. Är hallen hygienisk, är personalen trevlig? Är det lätt att boka banorna och fungerar allt som det ska? Det kan också vara klokt att titta på om inredningen i hallen är lämplig, och om belysningen är bra. 

Inför högtider kan det till exempel vara klokt att se över om det går att dekorera hallen lite så att stämningen följer med även där.

Hyr ut och sälj material som padelracket, bollar och annat nödvändigt i padelhallen

Ett annat sätt att maximera intäkerna från padelhallen är genom att hyra ut och sälja olika saker i hallen. Nya spelare kanske inte vill köpa padelracket och bollar med en gång utan de vill lära sig spelet först. Då kan en uthyrningsverksamhet vara ett väldigt bra alternativ. 

Det kan antingen vara i form av att spelaren får kontakta personalen i hallen för att hyra ett racket, eller så finns det automater som kan användas för uthyrningen och så får spelaren lämna racketen i en låda efter spelet.

Det kan också vara bra att ha en liten butik i padelhallen så att spelarna kan köpa racket, bollar och padelskor. Även här fungerar automater, speciellt för bollarna. När det gäller padelracket finns det väldigt många olika varianter och det kan vara svårt för en ny spelare att veta vilket racket som passar. Då är det bra om det finns någon kunnig i personalen som kan ge råd och tips kring racketvalet. 

Vi har en artikel där ni kan se vilka racketar vi listar vad vi anser vara bästa padelracket för nybörjare, medelnivå och tävlingsspelare.

När man spelar padel kan man också bli hungrig samt törstig. Det är inte fel att kunna erbjuda goda drickor, energibars och lite frukt till besökarna i hallen. Här passar varuautomater extremt bra liksom kaffemaskiner. 

Ett litet café kan dock också uppskattas, speciellt av spelare som åker långt för att delta i turneringar eller för de personer som spenderar en del tid i hallen bara för att umgås med andra.