Är padel bra träning? → Kaloriförbrukning, förbränning och antal steg

Är padel bra träning?

Läs disclaimer & annonspolicy längst ner på sidan.

Vi har fått frågan om padel är bra träning när det gäller att gå ner i vikt. Eftersom du har en hög snittpuls genom hela padelmatchen så bränner du mycket fett. 

Jag har själv spelat många matcher med min Apple Watch där jag mäter värden som puls, förbränning och antal steg. Nu är inte Apple Watchen en faktakälla men det ger en fingervisning om vilket spann vi ligger på. 

I artikeln går jag igenom följande:

  • Är padel bra träning?
  • Så många kalorier förbränner du på padel
  • Så många steg tar du under en timme padel
  • Så mycket kan du gå ner i vikt av padel

Nu kör vi igång – låt oss börja med förutsättningarna här nedanför…

Innehållet på denna sidan

Anton Gustafsson

Mina förutsättningar

Det är mycket viktigt att poängtera att vi alla har olika förutsättningar som spelar in i hur din förbränning ser ut både på och utanför padelbanan. För att kunna ge ett konkret exempel på hur mycket jag förbränner när jag spelar padel så ger jag dig här mina förutsättningar:

  • Man, 30 år 
  • I relativt bra form
  • 180 cm lång och väger 85 kg
  • Spelarnivå 7 om man går efter vår tabell för olika padel nivåer
  • Mäter puls och förbränning med en Apple Watch inställd på Squash (padel finns ej)

Min förbränning under en padelmatch

Här nedanför är en printscreen från min telefon som berättar hur mitt träningspass har sett ut. Jag förbrände alltså 1247 kalorier under 1 timma och 41 minuters spel av padel. Observera nu att appen är inställd på padel och att en Apple Watch inte alltid är det bästa verktyget för att mäta puls, förbränning m.m.

Padel förbränning kalorier

I nästa bild här nedanför ser du istället när jag spelade en match som forehand-spelare. Det innebär att jag spelade med racket utåt i banan. Generellt sätt så hanterar du färre overeadslag och det kan också bidra till att du inte är riktigt lika delaktig i spelet. Men återigen, det kan varaiera från match till match. 

Gå ner i vikt med padel

Här ser du att snittpulsen är lägre, 138 istället för 150, och att de totala aktiva kalorierna som har förbränts är cirka 20% lägre jämfört med den tidigare matchen då jag spelade som backhand-spelare. Nu skiljer det ett par minuter på hur långa matcherna var också.

Gå ner i vikt med padel

Du kan gå ner i vikt med padel. Det krävs ett underskott på 7000 kalier för att gå ner 1 kg fett under en vecka. När du spelar padel så gör du av med ca 600-1200 kalorier under en 90 minuters match. Det innebär att du kan gå ner uppskattningsvis 0,2-0,5kg per vecka genom att spela padel tre gånger i veckan.

Det är många faktorer som spelar in och det är därför svårt att säga exakt hur mycket du kan nå ner i vikt av padel.  

Hur många steg är en timme padel?

När du spelar padel så tar du cirka 2500-4000 steg per timme. Det kan vara både fler eller färre beroende på din nivå och spelstil. 

Enligt min Apple Watch så tar jag ca 5000 steg under en 90 minuter lång match.

Hur många kalorier förbränner man i padel?

Du förbränner ca 500-1000 kaliorier per match (90 minuter). Det stora spannet beror på din spelstil, din nivå och din personliga fysik.

Enligt min Apple Watch så förbränner jag cirka 1000-1200 kalorier per padelmatch. Jag tror att det är en så kallad glädjesiffra. Förmodligen är det något lägre som en en faktiska siffran. Här nedanför visas i den första tabellen kaloriförbrukningen när jag spelar padel.

Beräknad förbränning av kalorier padel (energi)
För en 85 kg person
  
5 minuter61 kalorier
10 minuter122 kalorier
15 minuter183 Kalorier
30 minuter366 Kalorier
1 timme733 Kalorier
2 timmar1466 Kalorier
3 timmar2200 Kalorier
4 timmar2932 kalorier

Tittar vi på den uppskattade förbränningen av kalorier hos en person som väger cirka 15 kg mindre än mig så skiljer det sig relativt mycket procentuellt. Här nedanför ser du kaloriförbrukningen i padel hos en person som väger 70kg. 

Beräknad förbränning av kalorier padel (energi)
För en 70 kg person
5 minuter 49 Kalorier
10 minuter 98 Kalorier
15 minuter 147 Kalorier
30 minuter 294 Kalorier
1 timme 588 Kalorier
2 timmar 1176 Kalorier
3 timmar 1764 Kalorier
4 timmar 2352 Kalorier
Källa: Fatsecret.se

Vanliga frågor om padel som träningsform

Kan man gå ner i vikt av padel?

Ja det kan du. Du förbränner mellan 600-1200 kalorier per match. Det innebär att tre matcher i veckan kan hjälpa dig att gå ner upp till 0,5kg per vecka allt annat lika.

Hur många steg är en timme padel?

Beroende på nivå och spelstil så tar du olika antal steg. Men generellt sett så tar du mellan 2500-4000 steg per timme padel.

Hur många kalorier förbränner man i padel?

Beroende på nivå, spelstil och personliga faktorer så förbränner man olika antal kalorier. Generellt sett förbränner man ca 500-1000 kalorier i en 90 minuter lång padelmatch.

Hur hög puls har man i padel?

Puls är något som är väldigt individuellt sett till din fysik. När du dessutom väger in att alla spelar på olika nivåer och med olika spelstilar så blir det svårt att säga hur hög snittpulsen är. En snittpuls i padel kan därför ligga mellan 115-160.

Padel träning och förbränning

9

Omdöme

9.0/10
Total
0
Shares