Vad är golden point i padel? – En enkel förklaring

Golden point padel

Läs disclaimer & annonspolicy längst ner på sidan.

Alla som någonsin spelat padel har förmodligen stött på ordet “golden point” och många undrar vad det innebär, då det inte alla gånger är helt självklart. 

Vi bestämt oss för att titta lite närmare på själva termen, hur den används, varför den ens finns och vad den gör för själva spelet padel.

Vi börjar från början – hur uppstår situationen?

När uppstår en golden point?

Golden point uppstår när båda lagen har lika poäng och en “deuce” uppstår. Som de flesta känner till så kallas den första poängen “15”, den andra poängen “30”, den tredje kallas för “40” och den femte kallas “match”. En deuce uppstår när båda lagen har 40 – vilket också kan kallas “40 – lika” och det är dags att spela för “match”.

Hur spelas en golden point?

När det väl kommit till en deuce och golden point ska spelas är det mottagande laget som bestämmer från vilken sida serven ska spelas, höger eller vänster. När de valt får de inte heller byta position, utan måste vara kvar på den sida de spelar på för tillfället. 

Efter detta spelas bollen som vanligt med den stora skillnaden att det lag som vinner bollen också tar hem det gamet. Med andra ord kan man säga att det avgörs på ett snabbare och mer spännande sätt genom endast en boll – the golden point. 

Störst fördel borde det servande laget ha då det är enklast att ta över nät som servande lag. Däremot får motståndaren möjligheten att välja vem som ska ta emot serven, vilket ger dem en fördel också. 

Bra att känna till om golden point

  • Det blir en golden point när poängen når deuce eller 40 – lika, under spelets gång.
  • Det mottagande laget väljer vilken sida det andra laget ska serva ifrån.
  • Laget som vinner den bollen, the golden point, kommer att vinna matchen.
  • Golden point började användas år 2019 för spel i turneringar.
  • The golden point kan användas i alla de tre seten en padelmatch består av.
  • Golden point används i alla matcher i en turnering – även kvalificeringsmatcher.

Varför använder man golden point?

Golden point infördes för att det tidigare kunde ta väldigt lång tid att avsluta en match – och det i en sport som annars är fartfylld och spännande. 

Enligt de tidigare reglerna kunde matcherna fortsätta i evigheter genom resultaten deuce – fördel, deuce – fördel och så vidare, tills något av lagen till slut vann. 

Detta kunde lätt blir långdraget för både spelare och publik – både publik på plats och de som streamar eller tittar på tv.

Mer intensitet i spelet och spara tid

Mario Hernando som är generaldirektör för World Padel Tour menar att the golden point infördes för att ytterligare öka spänning till matcherna – både för publiken på plats men även för de som tittar på tv eller via en streamingtjänst. 

I och med att the golden point infördes har den populära sporten padel fått en extra dimension av spänning genom den höga intensitet spelet nu har. 

En annan stor fördel är naturligtvis att matcherna inte längre kan dra ut på tiden hur länge som helst – utan man sparar mycket tid genom the golden point.

Kallas också för "golden ball"

Även om den är mest känd under ordet golden point  – den gyllene poängen, så kallas den även för golden ball – den gyllene bollen. Vilket som så är regeln gyllene för själva intensiteten och spänningen i padel. 

Vill du lära dig mer om hur du spelar padel så rekommenderar vi vår sida över padel regler.

Vanliga frågor om golden point

Vad gäller vid serve i golden point?

Serve mottagaren väljer vem och vilken sida servaren ska slå serven mot. Du som mottagare får inte byta plats med din partner efter att ni har valt sida.

Varför finns golden point i padel?

Golden point hjälper till att göra en padelmatch mer intensiv och spännande då det inte kan dras ut på tid i form av lika, fördel, lika osv.
Total
0
Shares
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.Disclaimer & annonspolicy: Innehållet på Elitepadel.se och våra övriga plattformar är kostnadsfritt och finansieras istället av sponsorer, annonsörer och affiliatesamarbeten. Det innebär att om du genomför ett köp hos någon av våra rekommenderade partners så kan vi erhålla en finansiell ersättning. Våra åsikter om olika produkter och tjänster är personliga och det är inte säkert att du tycker likadant.