Padelslag och olika slag i padel

Padelslag – här är de 10 viktigaste slagen i padel

Det finns många padelslag som du kan använda på padelbanan. I den här artikeln kommer vi att lista dem alla och förklara vad de heter och hur du ska utföra dem. Vi kommer också att gå igenom när du ska använda varje padelslag och om det är offensivt eller defensivt. Att lära sig dessa padelslag kommer att hjälpa dig att förbättra ditt spel!

Dessa är de vanligaste padelslagen:

 • Serve
 • Forehand
 • Backhand
 • Volley
 • Overhead
 • Lobb
 • Bandeja
 • Bajada
 • Vibora
 • Drop-shot
 • Chiquita
 • Smash och kicksmash

Missa inte att vi har specifika djupgående guider på de flesta av slagen för att du ska kunna förbättra ditt spel på padelbanan. 

 

Serve

En boll i padel startar alltid med att en spelare genomför en serve. Bollen studsar en gång i marken och sedan måste du som slår bollen träffa bollen under midjan. Riktningen måste vara tvärs över banan och landa i motståndarens serveruta. Ett serve ess är givetvis bra, men du bör istället bygga upp en bättre långsiktig taktik för din padel serve.

Forehand

Forehand är det vanligaste slaget som används i padel. För att utföra ett forehand-slag börjar du med racket bakom dig och svänger det framåt och slår bollen snett framför dig på den sida du håller racket av kroppen. Detta slag kan användas både offensivt och defensivt.

Backhand

Backhand är mycket likt forehand, men du börjar med racketen framför dig och svänger den bakåt och slår bollen precis snett framför dig på den sida där du håller racketen utanför kroppen. Det här slaget kan också användas både offensivt och defensivt.

Volley

En volley är när du slår bollen innan den studsar i marken. För att slå en volley börjar du med racketen bredvid dig och slår nedåt på bollen för att skära den precis framför dig. Det här slaget används oftast offensivt för att hindra din motståndare från att komma fram på nät.

Overhead

Overhead-slaget är när du träffar bollen innan den studsar på marken. För att slå en overhead börjar du med racketen ovanför huvudet och svingar den nedåt och träffar bollen precis framför dig på den sida där du håller racketen utanför kroppen. Detta slag används vanligtvis offensivt för att sätta din motståndare under press.

Lobb

En lobb är när du slår bollen högt upp i luften så att den går över motståndarens huvud och landar bakom honom eller henne. För att slå en lobb börjar du med racketen lågt mot marken och svingar den uppåt och träffar bollen så att den i princip går mer uppåt än framåt.

Bandeja

Bandeja är ett padelslag som används defensivt. När en motståndare lobbar mot dig så vill du oftast försöka returnera bollen innan den studsar i marken. Då är det generellt sätt svårare för motståndaren att ta över nätet. En bandeja slås i huvudhöjd och bollen ska skäras för bästa resultat. Försök också att få första studsen långt bak i banan.

Bajada

Bajada är ett offensivt slag som slås ovanför huvudet. När motståndarens lobb har studsat upp mot din bakre vägg så kan du ta hjälp av bollens bollbona för att så ett offensivt slag från bakre vägg.

Vibora

Vibora är ett offensivt slag där du skär bollen på utsidan vilket ger bollen en sidospinn. Det skiljer sig mot många andra slag i padel som ofta ger en underskruv på bollen. Använd gärna en vibora ner mot hörnet och försök träffa ”dubbelglas”.

Drop-shot

Drop shot är ett slag där du förbereder och svingar som att du ska slå ett hårt slag men istället bara lättar över bollen löst vid sidan om spelaren eller framme vid nät.

Chiquita

Chiquita är ett offensivt slag i padel där du försöker att placera bollen mot motståndarens fötter. En bra chiquita är ett av de svåraste slagen att försvara sig mot.

Smash och kicksmash

En smash är precis vad det låter som. Du slår bollen hårt, ofta träffas den ovanför huvudet, och du tar i mer än i vanliga slag. En kicksmash är när du träffar både planen och bakre glas så att bollen sedan flyger ut ut banan. Båda slagen är offensiva och här kan du läsa mer om hur du slår en bra smash och kicksmash.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *