Mexicano padel regler

Mexicano padel – Regler, poäng & allt du behöver veta 2022

Mexicano är en form av turnering som är relativt ny i Sverige – men har redan slagit stort och är en populär form av turnering inom padeln. Jag har själv spelat det flera gånger och tycker att det är den bästa spelformen i en turnering när du vill spela med flera olika med- och motspelare.

När man spelar Mexicano slumpas paren först ihop men efter den första matchen ändras detta – och istället för att möta ett nytt slumpvist motstånd så är det din rankning i tabellen som avgör vilka du får möta i nästa match. 

I realiteten innebär detta att du alltid får möta motståndare som är så nära din rankning som möjligt. Detta betyder att du får spela med jämbördiga spelare – både när det gäller dina medspelare och dina motspelare. 

På grund av att du alltid möter likvärdiga spelare så är Mexicano padel en snabb, utmanande och väldigt rolig form av turnering. En fördel är också att det finns en app som sköter lottningen av spelare baserat på en tabell där alla deltagarna rangordnas – vilket gör det väldigt enkelt att spela.

Mexicano padel regler

Reglerna i Mexicano padel liknar de i Americano padel – med den skillnaden att målet med spelschemat är att matcherna ska vara så jämna som möjligt. Första rundan slumpas och sedan blir det ditt resultat som avgör kommande omgångar – vem som blir din medspelare och vilka ni ska möta. Detta gör så att det blir jämnare matcher för varje runda och ju bättre det går desto svårare matcher får du. 

Regler för Mexicano i padel:

  • I Mexicano spelas dubbelmatcher där lagen lottas och du spelar med olika med- och motspelare varje match.
  • Varje match spelas normalt till 32 poäng.
  • Spelar man om 32 poäng per match så servar ena laget fyra gånger och sedan går serven över till det andra laget.
  • En vunnen boll ger ett poäng.
  • Den första omgångens lagmedlemmar lottas slumpvis av appen – men därefter lottas lagen beroende på rankning och du får spela med och möta jämbördiga spelare.
  • Slutar en match 17-15 så innebär det att spelarna i det vinnande laget får 17 poäng var och spelarna i det förlorande laget får 15 poäng var. 
  • Poängen sammanställs i en app som skapar en tabell som rangordnar alla spelare.
  • Poängen tar man med sig in i nästa match där man lottas med en ny medspelare som ligger nära din egen rankning. 
  • När alla matcher är spelade räknas dina totala poäng samman och den med flest poäng utnämns som vinnare.
Mexicano padel regler poäng schema

Bästa Mexicano apparna för padel

När du vill spela Mexicano så underlättar det om du använder en app på telefonen eller en programvara på datorn för att spåra resultat och lotta nya omgångar. Här nedanför listar vi några av de bästa valen enligt oss.

Antalet banor

För att spela en Mexicano padelturnering så krävs det en bana per fyra spelare och man räknar med att en match tar cirka 12 till 15 minuter, men många tar i lite i överkant och räknar på 20 minuter per match.

Antalet deltagare

Det krävs minst fyra spelare men det finns egentligen ingen gräns för hur många deltagare som kan delta – men det är en fördel om antalet är delbart med fyra.

Poängräkning

Normalt spelas 32 bollar och varje boll man vinner ger en poäng till vardera spelare. Dessa poäng tar spelaren med sig till nästa omgång där även de poängen plussas på. Den spelare med mest poäng när turneringen är slut vinner.

Så fungerar lottningen av varje omgång

Lottningen sker via en app som utgår ifrån spelarnas rangordning efter tidigare matcher – och matchar ihop medspelare och motståndare som är så jämna som möjligt. I och med att alla spelare tar med sig sina poäng vid varje match innebär det att matcherna blir allt jämnare och jämnare ju längre turneringen pågår. 

Dock innebär detta också att du inte möter alla spelare, utan bara de som ligger i liknande rangordning som du själv.

Mer om turneringsformen Mexicano

Mexicano padel är ingen ny spelform och anledningen till att den inte slagit så stort i Sverige hittills kan bero på att den varit så komplicerad att sköta. 

Men med den nya appen räknas allt ut automatiskt och blir då lika lätt att genomföra som en vanlig americano. 

Efter att den lanserades har intresset för Mexicano padel ökar lavinartat – och det spelas Mexicano som aldrig förr ute på padelbanorna.

Mexicano är en blandning mellan turneringsformerna Americano och Vinnarbana

“Om Americano och Vinnarbana hade fått barn ihop så hade det blivit Mexicano” 

Så sa grundaren till appen som används vid Mexicano turneringar. Mexicano spelas nästan exakt som Americano med den skillnaden att du inte möter alla spelare utan bara de som har samma rangordning som du. Men likt Vinnarbanan handlar det om att försvara sin plats – dock görs detta i en tabell där poängen räknas och inte genom att avancera och flytta sig mot vinnarbanan. Läs gärna vårt artikel om hur americano i padel spelas.

Mexicano är en jämnare turneringsform jämfört med Americano

Då Mexicanos syfte är att alltid matcha spelare som är lika bra på att spela, så blir det en jämnare form av turnering än Americano – där du kan möta spelare som kan vara väsentligt bättre eller sämre än du är.

Så många spelare ska man vara i Mexicano

Det vanligaste antalet spelare i Mexicano padel är 8, 12, 16, 20 eller 24. Det är bra att antalet är delbart med fyra för att kunna nyttja tiden på banorna maximalt – och slippa dötid mellan matcherna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.