Vinnarbana padel

Vinnarbana padel – Regler, poäng & allt du behöver veta 2022

Vinnarbana inom padel är en turneringsform som blivit allt större – då den erbjuder många byten av med- och motspelare och de bästa spelarna under turneringen står kvar på vinnarbanan efter sista omgången. 

Det är en variant på turneringsformen Cup Americano och från början avgör slumpen vilken medspelare du har och vilka du möter, men också vilken bana ni ska spela på. 

Vinnarna flyttas upp en bana och byter medspelare, och förlorarna flyttar ned en bana och byter, även de, medspelare. Om ni spelar på själva vinnarbanan så stannar ni kvar vid vinst och får då spela med varsin utmanare som jobbat sig uppåt genom att vinna sitt spel. 

Målet är naturligtvis att stå som vinnare på vinnarbanan när den sista matchen är spelad – och därmed utses till vinnare av turneringen. Man bestämmer antal omgångar inna spelet börjar och inga matcher får sluta oavgjort, utan man använder då ofta Golden Point för att få fram en vinnare.

Vinnarbana padel regler

Regler för Vinnarbana i padel skiljer sig en del i poängräkning, men annars gäller vanliga padel regler. Här nedanför har vi samlat det viktigaste ni behöver känna till när det kommer till regler i Vinnarbana:

  • Inför första matchen så lottas både din medspelare, dina motståndare och vilken bana ditt lag ska börja spela på.
  • Det vinnande laget flyttar upp en bana och byter medspelare.
  • Det förlorande laget flyttar ned en bana och även de byter medspelare.
  • Om du redan spelar på vinnarbanan så handlar det om att försvara din plats in i det sista. 
  • Det lag vinner på vinnarbanan stannar kvar på den, men delas upp och får spela med de utmanare som vunnit på banan under och jobbat sig upp.
  • Det lag som står som vinnare på vinnarbanan när den sista omgången spelats står även som vinnare av turneringen.
  • En match får inte sluta oavgjort, utan då används vanligast Golden Point för att kora en vinnare.
  • Antal omgångar bestäms innan spelet börjar.
Vinnarbana padel - regler, poäng och guide

Bästa apparna för Vinnarbana i padel

När du vill spela Vinnarbana så underlättar det om du använder en app på telefonen eller en programvara på datorn för att spåra resultat och lotta nya omgångar. Här nedanför listar vi några av de bästa valen enligt oss.

Appar för telefon

Just nu hittar vi inga appar som stödjer Vinnarbana i padel.

Hemsidor för datorer

Antalet banor

Antalet banor som behövs för att spela vinnarbana beror på antalet deltagare som vill spela så det varierar mellan två och sex banor för en komplett turnering. 

Om man spelar på två padelbanor, så bör det vara minst tre till fyra spelomgångar, 4 banor minst 6 spelomgångar, och 6 banor minst 8 spelomgångar. 

Då har de spelare som lottats på den sista padelbanan chans att nå vinnarbanan även om de förlorar en till två matcher.

Antalet deltagare

Det är som vanligt när det gäller padel bra om antalet deltagare är delbart med fyra för att bäst utnyttja banorna och tiden för turneringen. 

Man kan spela vinnarbana med mellan åtta och 24 deltagare – så det kan passa utmärkt att spela med några vänner, familj eller ha som ett event för jobbet.

Poängräkning

Poängen räknas som i turneringsformen Americano och en vunnen boll ger en poäng och man bestämmer innan hur många poäng man spelar om. 

Skillnaden här är att det inte är lika viktigt att samla på sig poäng utan att vinna för att förflytta sig längre upp mot vinnarbanan.

Så fungerar lottningen av varje omgång

De två som är i det vinnande laget flyttar upp en bana och får då spela mot varandra. Vem de ska spela med från laget som flyttat ned till samma bana lottas slumpmässigt med hjälp av en app.

Mer om turneringsformen Vinnarbana

Vinnarbana är en snabb form av turnering som blivit lite av en fluga i dagens läge – och det spelas ivrigt ute i hallarna.

Syftet är att kämpa sig till “Vinnarbanan” - och försvara sin position

Syftet med vinnarbanan är inte att få mest poäng, även om det är trevligt utan att kämpa sig upp till vinnarbanan genom att vinna flest matcher och sedan stå som vinnare när sista omgången är spelad.

Vinnarbana är en turneringsform som liknar Cup Americano

En turneringsform som liknar vinnarbana är Cup Americano – med den skillnaden att i den senare så lottas samtliga omgångar slumpmässigt och båda spelarna behåller sina poäng genom turneringen. Högst poäng när spelet är slut vinner.

Så många spelare ska man vara i Vinnarbana padel

När man spelar vinnarbana padel så är det minst åtta deltagare som gäller, och då krävs det två banor för att göra en turnering. Är man 12 deltagare så behövs det tre banor och så vidare upp till 24 deltagare och sex banor.

Så fungerar Team Vinnarbana

I Team Vinnarbana så spelar man med samma medspelare under hela turneringen och det lag som vinner flyttas upp en bana och det lag som förloras flyttas ner en bana. 

Även här handlar det om att kämpa sig upp till vinnarbanan och hålla sig kvar där för att vinna sista omgången för att vinna turneringen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.