Padel tips för nybörjare

Padel tips för nybörjare – 21 bästa tipsen på hur du blir bättre på padel

Vi har samlat vad vi anser är de 21 bästa tipsen för nybörjare i padel. Våra padel tips för nybörjare är lätta att förstå och vi är övertygade om att de kommer att göra skillnad för dig redan under nästa match.

Här nedanför kan du se alla tipsen för att navigera direkt till det du vill läsa mer om. 

Innehållsförteckning

1. Välj ett racket för din spelarnivå

För att ditt spel ska bli så roligt som möjligt, så är det viktigt att du väljer ett racket som matchar din erfarenhet inom sporten och hur vältränad du är. Generell rekommendation för nybörjare är att välja ett racket som är runt format och med stor sweetspot. 

Balanspunkten på dessa modeller ligger oftast närmare handtaget, vilket ger mindre påfrestande på handled och armbåge. En stor sweetspot gör att det blir lättare att få till bra träffar och därmed blir det lättare att lära sig spelet och senare avancera till ett racket med mer avancerade tekniker.

Lär mer om bästa padelracket för olika nivåer:

2. Använd padelskor

Ju oftare du spelar padel, desto mer viktigt blir det för dig att investera i padelskor. Spelsättet i padel gör att det blir många tvära inbromsningar och man måste många gånger vara snabb med att ändra riktningar på planen. Därmed kan det bli väldigt påfrestande för anklarna om man inte använder skor som har särskilt skydd vid detta område. 

Padelskor ger dig bättre stabilitet, då den är styvare i materialet, och du får bättre kontroll på ditt fotarbete. Ta god tid på dig när du testar padelskor. De ska ha bra passform för din fot, så välj bredd efter din fot så de inte blir för tajta. Läs mer om padelskor.

3. Värm upp ordentligt

Oavsett vilken form av träning man ska sysselsätta sig med, så är det viktigt att värma upp kroppen. Främsta fokus ska vara på ben och bål, men det är ändå bra att se till att hela kroppen blir varm genom till exempel jogg på stället. Utför även aktiva stretchövningar för ben och bål, till exempel utfallssteg framåt med stretch för både fram- och baksida lår och utfallssteg åt sidan med sidostretch genom att sträcka upp armen ovanför huvudet.

Se till att anklarna är väl uppvärmda och redo för de tvära vändningarna på planen. Bland annat genom stå på ett ben och cirkulera runt med foten i luften, åt båda hållen. Cirkulera även med händerna, så handlederna värms upp lite för att orka hålla motstånd med racketen. Avsluta med några explosiva övningar, som knäböj med upphopp.

4. Titta på Youtube videos

På Youtube finns massvis med videoklipp där du kan få tips om grundslagen och andra tekniker. Utgå ifrån din egen nivå och börja med grunderna. Träna lite hemma framför spegeln. Titta även på olika spelares fotarbete och hur du använder dig av höften och bålmusklerna, för att få mer kraft och avlasta de små musklerna i handled och armbåge.

Även om man inte vill tänka på eventuella misstag, så kan det även vara nyttigt att titta på videos där de går igenom vanliga misstag. Vad du ska undvika och varför. Det kan vara så enkelt som att inte glömma bort att böja mer på benen eller att inte slå för hårt. 

Missa inte Elitepadels Youtubekanal för att få recensioner om olika padelprodukter och fler padel tips.

5. Ta lektioner

Visst är det skoj att spela med vänner eller partner och lära sig av dem, men en personlig tränare som är expert på sporten kan förmodligen lära dig mycket mer om tekniken och hur du ska använda dig av din kropps rörelser. Tränaren kan även fokusera på din kropp och hur du spelar, och ge specifika tips på vad du behöver förbättra och hur du ska gå tillväga för att göra det.

6. Lär dig grundslagen

Som med det mesta man ska sysselsätta sig med, så är det alltid bäst att först lära sig bemästra grunderna innan man går vidare. Även om det kan vara lockande att testa olika tekniker som man ser andra gör, så kommer du väldigt långt med enbart grundslagen. 

Om du går för fort fram, så kan din utveckling inom sporten ta längre tid. När du utvecklas inom grunderna, så kommer spelet flyta på allt bättre och det kommer bli lättare för dig att avancera längre fram. 

Läs mer om olika grundslag i padel:

7. Lär dig att spela volley

Till skillnad från i grundslaget så är din racket här mer vinklad uppåt, med andra ord ovanför handledens höjd. Man så kallat steget in mot bollen samtidigt som man svingar racketen mot bollen. Racketen följer inte med bollen lika långt, då man med detta slag ofta inte har så mycket tid på sig.

8. Lär dig att spela overhead

Ett slag som slås ovanför huvudet och när man lär bemästra dessa slag, så kan man få ordentlig kraft och smasha iväg bollen. När du är nybörjare kan det vara bra att försöka hålla bollen i ögonhöjd, så du är mer säker på att du får in en bra träff som inte involverar obalans i slaget. 

Lär dig mer om olika sorters overhead-slag i padel:

9. Ta över nätet när möjlighet ges

Om du lyckas med ett bra slag från nätet, så kan du få in en bra attackboll med mycket kraft. Den kan överrumpla motståndarna, som kanske är helt felplacerade. Det kan även vara ett utmärkt tillfälle till att försöka få till en bra snurr i bollen.

10. Håll racket på rätt sätt

Till att börja med är det en bra början om tjockleken på handtaget är korrekt, så du slipper hålla för hårt om racketen. Är handtaget för tunt, till exempel när fingertoppar rör handflatan, så testa med att linda med grepplindor. 

Det så kallade Continental greppet kallas även Shaking Hands, då det är ungefär så det känns när man greppar sitt racket korrekt. Tänk på racketens handtag som en hand du greppar för att hälsa.

11. Utnyttja bra fotarbete

En bra grund är att tänka på att inte stå still för länge och att inte luta sig bak på hälarna. Då är man i lika redo för att hastigt ge sig iväg. Bättre att lägga vikten längre fram på foten och nästan gunga lite. Denna utgångspunkt är bra när du inte vet åt vilket håll du ska springa iväg åt.

Snabba fötter är något man ofta tjänar på i padel, men träna på korta snabba steg istället för långa. Vid korta små steg är det lättare att efterhålla böjda ben och du kan lättare använda dig av explosiv kraft när du ska snabbt iväg. Korta snabba steg gör det även lättare för dig att snabbt gå fram eller bakåt för att få in en bra träff på bollen.

12. Böj på knäna

Med böjda ben kan du dra nytta av explosiv kraft åt olika håll och det är även mindre risk för att du skadar dig. När du har utsträckta ben, så jobbar många muskler i ett full utsträckt läge och du blir allmänt stel och nästan lite klumpig. När du böjer på benen så avlastar du även ryggen.

13. Fokusera på precision före kraft

Som nybörjare är det bättre att främst fokusera på precision. Då är det större chans för att du slår iväg bollen åt den riktning du önskar och även om du inte utnyttjar mycket kraft är det större chans för dig att överraska dina motståndare. Ju bättre du blir på att precision, desto lättare kan du så kallat lura dina motståndare. Så de tror att bollen ska åt ett annat håll. 

Med rejäl kraft kan du kanske få till en och annan smash, men om du inte har arbetat upp ditt precisionsarbete så kanske smashen inte blir så bra som tänkte. Trots att du använde rejäl kraft i slaget.

14. Lär dig använda väggen/glaset

Till en början kan det kännas ovant att använda sig av väggen, då vi är vana från andra sporter att man inte använder sig av väggen. I padel gynnas man däremot ofta av att använda sig av väggen när man ska slå iväg en boll.

15. Kommunikation

En god kommunikation med din medspelare gör alltid erat spel bättre. Berätta för varandra var motståndarna befinner sig och vart de är på väg. På så vis är det lättare för den spelare som tänker slå på bollen veta hur denna ska tänka med sitt slag. Det är snabba ryck i denna sport och man hinner inte ha koll på allt och alla samtidigt.

16. Lär dig rätt positionering

Att lära sig hur man ska positionera sig om det gäller försvar eller attack är viktigt för att få ett bra flyt i spelet. Till exempel att ta sig snabbt fram till nätet när det gäller attack och snabbt bakåt om det gäller försvar.

17. Spela med bättre spelare än dig själv

Genom att spela med de som är bättre på padel än du, lär du dig olika grundtekniker. Till exempel hur du är aktiv i din positionering och vad det innebär att spela offensivt eller mer i defensivt I princip samma tänk gäller när man spelar med olika spelare. Inte bara är vi på olika kunskapsnivåer, utan vi har även alla olika saker vi är bra på. 

Det kan vara bra för dig att lära dig från olika spelare, vare sig de är lite eller mycket bättre än dig själv. Alla har olika spelstil och lägger högre fokus på olika saker. Testa olika saker från spelarna tills du hittar din egen stil. Hitta din padel nivå i vår tabell.

18. Lär dig att laget med minst misstag oftast vinner matchen

Med minst misstag innebär bland annat att det råder god kommunikation mellan spelarna i laget och att de är samspelta. Det kan vara en övningssak i början, då man känner att man har mycket nytt att lära sig och det kanske känns rörigt emellanåt. Men med bra kommunikation kan två spelare som är väldigt olika i spelsätt och kanske även i erfarenhet, få till ett riktigt bra spel.

19. Lär dig matchtaktik

Gällande matchtaktik kan man diskutera flera olika saker och ju bättre man blir på padel, desto mer sitter det i ryggmärgen. Studera motståndarnas styrkor och svagheter. Hur spelar de för att ta poäng? Om du ser en svaghet, så ska du såklart försöka utnyttja den så mycket som möjligt till er fördel. Lär dig när du behöver spela med ordentlig kraft eller med god precision. 

Stå aldrig helt still, var mjuk i knäna och va alltid redo på vad som kan hända i spelet.

Glöm inte att väggarna är dina vänner. De hjälper dig i spelet och du kan spara in på din egen muskelkraft. Om du spelar dubbel, så håll god kontakt med din medspelare och tänk på att ni även ska ha roligt.

20. Spring inte för mycket

Även om du har väldigt god kondition, så är padel en explosiv sport och du blir snabbt trött om du både springer mycket och ska vara explosiv. Försök utnyttja olika tekniker med ditt racket eller öva på ditt fotarbete. Ju bättre fotarbete, desto bättre kan du snabbt röra dig i olika riktningar.

21. Va alltid redo

Att alltid vara redo innebär att vara mjuk i knäna och ha din tyngdpunkt längre fram på foten istället på hälen. Kommunicera med din medspelare och håll ögonen på hur dina motspelare rör sig på planen. Är du alltid redo, så är det större chans att du kan få in bra träffar utan att belasta muskler och leder, och inte heller tröttar du ut dig i förtid.

Sammanfattning av padel tips för nybörjare:

  1. Välj ett padelracket för din spelarnivå
  2. Använd padelskor
  3. Värm upp ordentligt
  4. Titta på Youtube-videos
  5. Ta lektioner
  6. Lär dig grundslagen
  7. Lär dig att spela volley
  8. Lär dig att spela overhead
  9. Ta över nätet när möjlighet ges
  10. Håll racket på rätt sätt
  11. Utnyttja bra fotarbete
  12. Böj på knäna
  13. Fokusera på precision före kraft
  14. Lär dig använda väggen/glaset
  15. Kommunikation
  16. Lär dig rätt positionering
  17. Spela med bättre spelare än dig själv
  18. Lär dig att laget med minst misstag oftast vinner matchenLär dig matchtaktik
  19. Spring inte för mycket
  20. Va alltid redo

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *