Hårt eller mjukt padelracket

Mjukt eller hårt padelracket – Det här ska du välja! (Test)

I den här artikeln hjälper vi dig med att välja mellan ett mjukt eller hårt padelracket. Det finns ett par saker du behöver ha koll på när du väljer racket för att hitta det bästa padelracket för just dig, din spelstil och din nivå.

I den här artikeln besvarar vi även på dessa vanliga frågorna:

Men nu kör vi igång!

Hårda padelracket

Hårda padelracket har både fördelar och nackdelar så vi börjar med att sammanfatta dessa här nedanför. Tänk på att åsikter varierar från spelare till spelare och att din åsikt är subjektiv jämfört med andra som testar liknande racketar.

Tips på bra hårda padelracket

BABOLAT VERON AIR

Babolat Veron Air

Läs vår Babolat Veron Air recension

Babolat Viper Air 2022

Babolat Viper Air

Material inuti racket

Kärnan på hårda padelracket behöver ett hårt material och det material som ofta används i grunden är EVA-gummi. Med detta material kan man få en hög densitet, som ger ett hårdare racket och därmed mer kraft åt de hårda snabba bollarna. 

För att få ett hårdare racket använder man sig även av kolfiber, för både träffyta och ram. Det är ett starkt hållbart material, men kan ibland kombineras med andra material. Bland annat för att erbjuda hårda racketar i olika prislägen.

Yta

Sweetspot är i regel mindre på hårda padelracket och den kan även vara placerad högre upp på racketen. Ett hårt padelracket lämpar sig bra för att få iväg hårda snabba bollar och när man vill smasha iväg en boll, är det mer gynnsamt med en högre sweetspot. 

Fördelar

För de som gillar att attackera med hårda bollar och emellanåt smasha iväg med ordentlig kraft, så är ett padelracket med hård kärna att föredra. Dessutom är de oftast utrustade med sin sweetspot högre upp på racketen. Vilket är att föredra, då en ordentlig smash får mest kraft högre upp.

Nackdelar

Nackdel kan vara då man ska möta bollar som är mer långsamma. Då behöver spelaren tänka på att avge mer kraft i slaget, för att bollen ska reagera bra vid slaget.

 

Mjuka padelracket

Mjuka padelracket har både fördelar och nackdelar så vi börjar med att sammanfatta dessa här nedanför. Tänk på att åsikter varierar från spelare till spelare och att din åsikt är subjektiv jämfört med andra som testar liknande racketar.

Tips på bra mjuka padelracket

Head Evo Sanyo recension

Head Evo Sanyo

Adidas Metalbone Ctrl 3.1 2022

Adidas Metalbone Control

Material inuti racket

Dess mjuka kärna i ett mjukt padelracket har ofta ett material i polyeten. Detta material är mer flexibelt och det skapas större chans för att bollen är i kontakt med racketen en längre tid. Däremot kan det även finnas mjuka padelracket med en kärna i EVA-skum som har en mycket lägre densitet än de hårda racketarna har. 

Kolfiber är ett mer hållbart material, som syns hos de flesta racketar. Däremot är det även väldigt styvt, så för mjukare racketar kan det ibland kombineras med exempelvis glasfiber. Det senare materialet kan vara väldigt skört, så det är sällan detta används enskilt.

Yta

Mjuka padelracket kommer ofta med en större yta, som även är utrustad med en större sweetspot. Mjuk yta i kombination med större sweetspot underlättar för att lyckas med bra träffar.

Fördelar

Mer ergonomisk för kroppen, med hänsyn till att den mjuka kärnan fångar upp vibrationerna. Handled och armbåge får därmed inte så hög belastning. Vilket är en god fördel för nybörjare eller de som redan har problem med dessa leder. 

Nackdelar

Mjuka racket har en god fördel för de mjuka långsamma bollarna, men när det gäller att få iväg de snabba bollarna krävs det mer kraft från spelaren. Därmed kan det bli mer ansträngande för spelaren att försöka smasha iväg en boll.

Se när Micke från Elitepadel testar bästa padelracket för nybörjare på vår Youtube-kanal.

Är hårt eller mjukt padelracket bäst för nybörjaren?

Mjukt padelracket är en god rekommendation till nybörjaren, då det avlastar kroppen mer. Samtidigt är det möjligt för dem att få iväg mjuka, mer långsamma bollar, utan att använda så mycket av sin egen kraft. Dessutom har oftast mjuka racket en större sweetspot, vilket gör att det blir lättare att lyckas få en bra träff utan att det skapas vibrationer i slaget. 

Mjukt padelracket är snällare mot spelarens muskler, men en del nybörjare kan även ha glädje av ett padelracket som har en hårdare kärna. Detta beror dock på hur stark spelaren är, då det är större risk för padelarmbåge om man överanstränger sig inom sporten. Läs vår guide för att hitta det bästa nybörjarracket i padel.

Med alla sporter finns det risk för skador och inom padel finns det något som kallas för padelarmbåge. Smärtan uppkommer på armbågens utsida och ju längre smärtan håller i sig, desto svagare känner man sig och smärtan kommer bli mer ihållande även under vila. 

Om spelaren inte är tillräckligt stark för ett hårt padelracket, så uppkommer snabbt smärtsamma problem. Så i regel är det bättre för nybörjaren att starta med ett mjukt padelracket. Överbelastning kan ju även uppkomma om man inte är van vid att använda musklerna i armarna så mycket som man gör i padelsporten.

Ska en offensiv eller en defensiv spelare använda sig av hårt eller mjukt padelracket?

Offensiva spelare söker ofta efter mer snabbhet, explosivitet och kraft i sitt padelspel. Därmed kan ett hårt padelracket passa dem bättre. De kommer bland annat få lättare med att smasha iväg bollar med bra kontroll. 

Troligtvis är de även så pass rutinerade inom spelet eller starka nog för att kunna ge ordentlig kraft åt de långsamma bollarna, utan att det finns risk för att de överbelastar muskler och leder.

Defensiva spelare har i regel mer nytta av ett padelracket som är lite mjukare. Med större sweetspot och mjukare kärna blir det lättare att få kraft på de långsamma bollarna. Bollen har i regel kontakt med racketen en längre tid, då kärnans material är mer flexibelt, och spelaren kan även nyttja detta genom att snurra till bollen för att förvirra motståndarna om bollens riktning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *