Vad är tiebreak i padel

Vad är Tiebreak i padel? En enkel förklaring

Ett vanligt återkommande uttryck i padel är Tiebreak. Eftersom du har hittat till den här artikeln så antar jag att du letar efter en förklaring. Här nedanför går vi igenom exakt hur det fungerar på ett lättläst sätt. 

Vi börjar med att gå igenom det från grunden direkt:

Vad är Tiebreak?

Tiebreak spelas när det står 6-6 i game, då spelar man ett tiebreak för att avgöra vem som vinner setet. Man kan likna ett tiebreak med en sudden death som används i till exempel ishockey.

Man kan även välja att inte tillämpa ett tiebreak och då blir det laget som först får ett övertag med två game som vinner – vilket kan bli utdraget och i många fall tråkigt för både spelare och publik.

 

Tiebreak i padel finns för att förkorta och avgöra långa set

 Då padel är en snabb sport i sig vill man inte ha långa utdragna och kanske tråkiga set – och då använda tiebreak för att snabbt kunna avgöra ett set. Detta har visat sig vara fördelaktigt både för spelarna och publiken. 

Då padel ökar i popularitet för både de som spelar padel och de som tittar på, antingen på plats eller via tv och streaming så gör en tiebreak att spelet blir mer spännande och levande.

Tiebreak spelas vid 6-6 i ett set

Så ett tiebreak spelas när det står 6-6 i ett set och vinnaren av tiebreak är det lag som först vinner sju poäng så länge det är med två poängs marginal och blir då game och set. 

Utan ett tiebreak så skulle man normalt fortsätta spela tills något av lagen vann gamet med en marginal på två bollar.

Tiebreak i padel regler

För att skapa lite ordning i vad som gäller när ett tiebreak ska spelas har vi skapat en enkel lista med de regler som gäller.

  • Under tie-break är räkningen per vunnen boll noll – ett – två – tre och så vidare. 
  • Vinnare av tiebreak är det lag som först vinner sju poäng.
  • För att vinna krävs att laget har två poängs fördel.
  • Tiebreak fortsätter så länge det krävs för att uppnå denna marginal.
  • Ett tiebreak startas av den spelare/lag vars tur det är att serva.
  • Den startas med en serv från höger sida av spelplanen.
  • Serven övergår till motståndarlaget efter det och därefter servas två gånger per lag (samma spelare). En gång från höger och en gång från vänster serveruta.
  • Denna ordning hålls sedan under hela tiebreaket.
  • Ett tiebreak kan inte vinnas med resultatet 7-6 om inte detta på förhand är beslutat av tävlingsledning eller en domare.

Så fungerar det i nästkommande set

I det set som efterföljer ett tiebreak så är det laget som inte startade tiebreaket som börjar att serva – och allt återgår till de normala reglerna.

Som alltid när du spelar padel är det viktigt att komma ihåg att det är ett lagspel och att det är viktigt att kommunikationen fungerar i laget. Med rätt kommunikation kan man snabbt rätta till eventuella misstag eller snabbt ändra strategi – allt för att få överläge över motståndarlaget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *