Hur länge håller ett padelracket

Hur länge håller ett padelracket? (Förläng livstiden)

Söker du efter svar på hur länge ett padelracket håller? I den här artikeln ger vi dig ett konkret svar på hur länge det håller och hur du kan ta hand om det för att förlänga livstiden. Om du ska vara ärlig, när bytte du ut ditt padelrack senast? Det är faktiskt så att ett rackets levnadslängd är kortare än vad många tror innan de tappar sina egenskaper.

Det kan vara svårt att välja racket för det finns inget racket som är bra för alla utan du måste utgå från dina egna förutsättningar för att välja rätt. Vi har testat cirka 100 olika padelracket och listat de bästa padelracket för olika spelartyper här.

Det första du ska fundera på är hur ofta du spelar, vilken nivå du spelar på, vilken spelstil du har, vilken fysik du har och sist men inte minst – vilken budget du har.

Så länge håller ett padelracket

Ett padelracket håller i flera år. Men efter ett år så kommer rackets egenskaper att ändras beroende på hur bra du har skött om racket och hur mycket du spelar. 

Här nedanför går vi igenom olika faktorer och tips på hur du kan förlänga hållbarheten för ditt padelracket.

Ett padelracket kostar vanligtvis mellan 1500-2500 kr men det finns både billigare och dyrare modeller att välja mellan.

Ett bra padelracket behöver inte vara jättedyrt så det gäller att hitta ett som ligger inom din budget men ändå är bra för dina förutsättningar. Helst vill du ju hitta ett racket med hög kvalitet som är billigt så det gäller att undersöka och jämföra innan du köper det. 

Förhoppningen är ju naturligtvis att ditt padelracket kommer att hålla länge – och det finns några åtgärder som kan förlänga racketens livslängt väsentligt. Om du tar hand om det på rätt sätt kan det hålla i flera år – dock finns det olika omständigheter som påverkar detta.

Det finns tre rörliga faktorer som spelar in

De tre viktigaste faktorerna som spelar in när det kommer till ett padelrackets livslängd är listade nedan och det är viktigt att ta till sig ifall du vill att ditt racket ska hålla så länge som möjligt.

Faktorer som avgör livslängden för ditt padelracket:

  1. Hur mycket spelar du?
  2. Hur sköter du ditt racket?
  3. Hur gammalt är ditt racket?

Faktor 1: Hur mycket spelar du?

Naturligtvis är det en viktig faktor hur mycket du spelar och använder ditt racket – ju mer du spelar desto mer slits det. Om du till exempel spelar en gång i veckan med dina kompisar så slits det väsentligt mindre än om du spelar flera gånger i veckan samt spelar turneringar ofta.

Faktor 2: Hur sköter du ditt racket?

Det är också viktigt att se över hur du sköter ditt racket för bästa möjliga livslängd. Slänger du det löst i bagageluckan när du kör från matchen eller förvarar du det i ett fodral som skyddar ditt racket? Även hur du förvarar ditt racket kan påverka hur länge det kommer att hålla.

Faktor 3: Hur gammalt är ditt racket?

Även om ett racket kan hålla flera år är det bra att känna till att materialen i racketen kan påverkas över tid och kärnan kan börja torka ut och förlorar då sin elasticitet. Detta påverkar naturligtvis spelegenskaperna.

 

Tips på hur du sköter ditt racket för längre hållbarhet

Som alltid kan du påverka ditt rackets hållbarhet genom att ta hand om det på rätt sätt – dock kan det vara svårt att veta vad bästa sätt är. Nedan kommer några tips som kan var bra att ta till sig för att öka livslängden på ditt racket.

Tips på hur du förlänger ditt padelracks hållbarhet:

  1. Förvara det i rumstemperatur
  2. Använd ett ordentligt fodral eller padelväska
  3. Sätt på ett kantskydd

 

Tips 1: Förvara det i rumstemperatur

Något som alla inte känner till är att ett racket slits av att pendla mellan höga och låga temperaturer. Det bästa är att alltid förvara det i rumstemperatur och man ska alltid undvika extrema temperaturer åt ena eller andra hållet – som till exempel att låta det ligga i en varm bagagelucka under sommaren eller ett kallt förråd på vintern.

Tips 2: Använd ett ordentligt fodral eller en padelväska 

Se vår artikel om bästa padelväskorna och fodralen som du kan använda mellan matcherna för att skydda ditt racket. Då ett racket inte mår bra av plötsliga skillnader i temperaturen finns det även väskor med termofunktion att förvara det i.

Tips 3: Sätt på ett kantskydd

Ett kantskydd är en bra och billig försäkring som hjälper till att förlänga livstiden på ditt padelracket. Skyddet skyddar ditt racket från lättare stötar och repor och ska sitta på toppen av racketen då det är ett utsatt område när bollen ska slås nära gallret, glaset eller golvet.

 

Övriga faktorer som kan spela in

Det finns även andra faktorer som kan påverka ditt rackets livstid som kan vara bra att känna till. 

Aggressivitet i ditt spel

Av naturliga skäl så slits ditt racket i högre grad ju mer aggressivt du spelar. Om du spelar aggressivt hela tiden och ofta slår i golv, glas eller galler så håller det inte lika länge som ifall du spelar ett mer passivt spel.

Padelrackets material

Det material som används i ett padelrackets kärna är antingen EVA som finns i olika hårdhet eller så består det av FOAM som är mjukare och mer elastiskt. Själva träffytan kan bestå av kolfiber eller glasfiber då kolfiber är hårdare och därmed mer hållbart än glasfiber som är mjukare och ger en mjukare känsla när du träffar bollen.

Sammanfattning av ett padelrackets hållbarhet

Vilket racket du än väljer beroende på dina egna förhållanden så är det viktigt att ta hand om det på bästa sätt för att det ska hålla längre. När du sköter ett racket som det ska skötas kan du öka dess livstid med flera år – vilket gör så att du sparar pengar på lång sikt. Det kan alltså vara värt att investera i ett kantskydd och en bra väska eller fodral att förvara det i samt att undvika att utsätta det för stora temperaturskillnader eller extrema temperaturer. Dock så förändras materialet de är gjorda av över tid och det påverkar ditt spel – men det förändras mindre om du sköter ditt racket än om du inte gör det.

Hur länge håller ett padelrack?

Ett padelracket håller i flera år. Men efter ett år så kommer rackets egenskaper att ändras beroende på hur bra du har skött om racket och hur mycket du spelar. 

Kan jag förlänga ett padelrackets livslängd?

Ja, du kan förlänga padelrackets hållbarhet genom att följa våra 3 tips som hjäper racket att behålla sina egenskaper.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *