I den här artikeln hjälper vi dig med att välja mellan ett mjukt eller hårt padelracket. Det finns ett par saker du behöver ha koll på när du väljer racket för att hitta det bästa padelracket för just dig, din spelstil och din nivå.
I den här artikeln besvarar vi även på dessa vanliga frågorna:
- Vilka fördelar och nackdelar med mjukt/hårt padelracket finns det?
- Finns det några viktiga aspekter att tänka på?
- Passar mjukt eller hårt padelracket för nybörjare?
- Passar mjukt eller hårt racket för offensiva/defensiva spelare?
- Video-test: Bästa padelracket för nybörjare
Men nu kör vi igång!
Hårda padelracket
Hårda padelracket har både fördelar och nackdelar så vi börjar med att sammanfatta dessa här nedanför. Tänk på att åsikter varierar från spelare till spelare och att din åsikt är subjektiv jämfört med andra som testar liknande racketar.
- Bra för offensiva spelare
- Extra tryck i smashen
- Ofta hög balans
- Ofta sweetspot längre upp på racket
- Svårspelat för nybörjare
- Svårt att försvara sig med
- Mindre känsla i slagen
Tips på bra hårda padelracket
Babolat Veron Air
- Bästa budgetracket med hård yta
Läs vår Babolat Veron Air recension
Babolat Viper Air
- Bästa premiumracket med hård yta
Material inuti racket
Kärnan på hårda padelracket behöver ett hårt material och det material som ofta används i grunden är EVA-gummi. Med detta material kan man få en hög densitet, som ger ett hårdare racket och därmed mer kraft åt de hårda snabba bollarna.
För att få ett hårdare racket använder man sig även av kolfiber, för både träffyta och ram. Det är ett starkt hållbart material, men kan ibland kombineras med andra material. Bland annat för att erbjuda hårda racketar i olika prislägen.
Yta
Sweetspot är i regel mindre på hårda padelracket och den kan även vara placerad högre upp på racketen. Ett hårt padelracket lämpar sig bra för att få iväg hårda snabba bollar och när man vill smasha iväg en boll, är det mer gynnsamt med en högre sweetspot.
Fördelar
För de som gillar att attackera med hårda bollar och emellanåt smasha iväg med ordentlig kraft, så är ett padelracket med hård kärna att föredra. Dessutom är de oftast utrustade med sin sweetspot högre upp på racketen. Vilket är att föredra, då en ordentlig smash får mest kraft högre upp.
Nackdelar
Nackdel kan vara då man ska möta bollar som är mer långsamma. Då behöver spelaren tänka på att avge mer kraft i slaget, för att bollen ska reagera bra vid slaget.
Mjuka padelracket
Mjuka padelracket har både fördelar och nackdelar så vi börjar med att sammanfatta dessa här nedanför. Tänk på att åsikter varierar från spelare till spelare och att din åsikt är subjektiv jämfört med andra som testar liknande racketar.
- Bra för nybörjare i padel
- Ger dig mer kontroll på slagen
- Ofta låg balans
- Ofta lättare att spela med (allround)
- Du tappar lite fart i smashen
- Svårare att avgöra i offensiven
Tips på bra mjuka padelracket
Material inuti racket
Dess mjuka kärna i ett mjukt padelracket har ofta ett material i polyeten. Detta material är mer flexibelt och det skapas större chans för att bollen är i kontakt med racketen en längre tid. Däremot kan det även finnas mjuka padelracket med en kärna i EVA-skum som har en mycket lägre densitet än de hårda racketarna har.
Kolfiber är ett mer hållbart material, som syns hos de flesta racketar. Däremot är det även väldigt styvt, så för mjukare racketar kan det ibland kombineras med exempelvis glasfiber. Det senare materialet kan vara väldigt skört, så det är sällan detta används enskilt.
Yta
Mjuka padelracket kommer ofta med en större yta, som även är utrustad med en större sweetspot. Mjuk yta i kombination med större sweetspot underlättar för att lyckas med bra träffar.
Fördelar
Mer ergonomisk för kroppen, med hänsyn till att den mjuka kärnan fångar upp vibrationerna. Handled och armbåge får därmed inte så hög belastning. Vilket är en god fördel för nybörjare eller de som redan har problem med dessa leder.
Nackdelar
Mjuka racket har en god fördel för de mjuka långsamma bollarna, men när det gäller att få iväg de snabba bollarna krävs det mer kraft från spelaren. Därmed kan det bli mer ansträngande för spelaren att försöka smasha iväg en boll.
Se när Micke från Elitepadel testar bästa padelracket för nybörjare på vår Youtube-kanal.
Är hårt eller mjukt padelracket bäst för nybörjaren?
Mjukt padelracket är en god rekommendation till nybörjaren, då det avlastar kroppen mer. Samtidigt är det möjligt för dem att få iväg mjuka, mer långsamma bollar, utan att använda så mycket av sin egen kraft. Dessutom har oftast mjuka racket en större sweetspot, vilket gör att det blir lättare att lyckas få en bra träff utan att det skapas vibrationer i slaget.
Mjukt padelracket är snällare mot spelarens muskler, men en del nybörjare kan även ha glädje av ett padelracket som har en hårdare kärna. Detta beror dock på hur stark spelaren är, då det är större risk för padelarmbåge om man överanstränger sig inom sporten. Läs vår guide för att hitta det bästa nybörjarracket i padel.
Med alla sporter finns det risk för skador och inom padel finns det något som kallas för padelarmbåge. Smärtan uppkommer på armbågens utsida och ju längre smärtan håller i sig, desto svagare känner man sig och smärtan kommer bli mer ihållande även under vila.
Om spelaren inte är tillräckligt stark för ett hårt padelracket, så uppkommer snabbt smärtsamma problem. Så i regel är det bättre för nybörjaren att starta med ett mjukt padelracket. Överbelastning kan ju även uppkomma om man inte är van vid att använda musklerna i armarna så mycket som man gör i padelsporten.
Ska en offensiv eller en defensiv spelare använda sig av hårt eller mjukt padelracket?
Offensiva spelare söker ofta efter mer snabbhet, explosivitet och kraft i sitt padelspel. Därmed kan ett hårt padelracket passa dem bättre. De kommer bland annat få lättare med att smasha iväg bollar med bra kontroll.
Troligtvis är de även så pass rutinerade inom spelet eller starka nog för att kunna ge ordentlig kraft åt de långsamma bollarna, utan att det finns risk för att de överbelastar muskler och leder.
Defensiva spelare har i regel mer nytta av ett padelracket som är lite mjukare. Med större sweetspot och mjukare kärna blir det lättare att få kraft på de långsamma bollarna. Bollen har i regel kontakt med racketen en längre tid, då kärnans material är mer flexibelt, och spelaren kan även nyttja detta genom att snurra till bollen för att förvirra motståndarna om bollens riktning.