Babolat Viper Air - test, omdöme och recension

Vi på Elitepadel.se gillar Babolat Viper Air som hjälper dig till en bra spin med hjälp av strukturen på rackets yta. Rackets uppenbara styrka är däremot lättheten för att snabbt kunna hantera racket framme vid nät eller runt glasväggarna.

Vi har testat Babolat Viper Air själva och jag som publicerar artikeln spelar med racket permanent. Läs vårt omdöme och recension här nedanför.

Det speciella med det här racket är dess lätta vikt och dess styva yta. På banan, oavsett om du är bak vid glaset för att rädda en boll eller behöver ha lite snabbare reflexer framme vid nät så är det här ett riktigt riktigt schysst racket.

- Micke på Elitepadel
Plus / Minus
Sammanfattning av vår recension
 • Erbjuder extra snabbt nätspel
 • Bra styrförmåga för snabbt och offensivt spel
 • Längre grepp för eventuell tvåhandsfattning
 • Saknar hävstångskraft i smashar
Specifikationer
Information om racket
 • Varumärke: Babolat
 • Form: Hybrid
 • Balans: Neutral - 265 mm
 • Speltyp: Offensiv
 • Spelnivå: Avancerad
 • Vikt: 355 g (+/- 10)
Babolat Viper Air omdöme, test och recension

Innehållet på denna sidan

Babolat Viper Air egenskaper

Det första intrycket av Viper Air är att formgivningen sticker ut, den ser spännande och rätt annorlunda ut. Rackethuvudet har en unik utformning och designen är slimmad. Även färgvalet och den matta finishen faller oss på läppen. 

Att Babolat har valt konceptet med tre olika racketar för olika typer av offensivt spel känns helt rätt i tiden, padeln är under ständig utveckling och det känns som ett bra drag. Av de tre modellerna i Viper-serien är Air den mjukare för att erbjuda ökad känsla och kraft, ett bra alternativ för spelaren som vill variera och utveckla sitt spel och söker ett mångsidigt racket.

Vi vill även ge ett plus i kanten för det långa greppet som kommer att uppskattas av alla spelare som använder sig av en dubbelfattad backhand.

Lätt racket för snabbhet och kontroll framme vid nät

Det är ett väldigt lätt racket som är mycket enkelt att manövrera, ett bra val för den offensive spelaren som fokuserar på snabbhet. Det kommer till sin fulla rätt vid volleyspel, som gjort för snabba volleydueller och kvicka förflyttningar. 

Bandejas funkar också riktigt bra tack vare droppformen och det räfflade ytskiktet som ger ett riktigt bra grepp och sätter ett bra spinn på bollen. Racket har en medelstor sweetspot som är ganska högt placerad.

Precis som tidigare modeller från Babolat har det designats med HPS-Technology – tack vare att de borrade hålen är anpassade efter rackets form och dess sweetspot blir greppet bättre och effekten större.

Rekommenderas till duktiga motionärer eller uppåt

Babolat Viper Air är långt ifrån lika kraftfullt som det klassiska Viper Carbon, här är det just fart och snabbhet som gäller. Den här modellen, som har en klart offensiv inriktning, fungerar faktiskt över förväntan även när det kommer till defensiven. 

Dock krävs det en relativt bra teknik, vilket gör att vi endast rekommenderar det till duktiga motionärer och spelare på en avancerad nivå.

Babolat Viper Air omdöme och recension

Material

Viper Air har en kärna som är utvecklad av Babolats nyutvecklade X-EVA Technology i tre olika lager som tillsammans ger den perfekta effekten. De två yttersta lagren är styvare, för att ge maximal kraft i de hårda slagen, medan det inre är något mjukare för att öka komforten och felmarginalen vid lösare slag.

Eftersom detta klassas som ett hårt racket har man inkluderat ett vibrationsdämpande system, Vibrasorb System, som integrerats precis ovanför handtaget i rackets hals. Effekten av detta är att vibrationerna reduceras i vartenda slag och minskar därigenom skaderisken i armbåge och handled samt ger en skönare bollkänsla. Ett riktigt lätt racket som detta sliter mindre på lederna än tyngre varianter, vilket gör det till ett bra alternativ om du har problem med till exempel tennisarmbåge.

Ytskikt till padelracketar görs oftast av antingen kolfiber eller glasfiber. Glasfiber är ett mjukare material och mindre slitstarkt, medan kolfiber är hårdare och mer varaktigt.

Ytskiktet i Viper Air består av 16k vävd karbon, 100% kolfiber, vilket resulterar i en grym explosivitet och en kontrollerad touch som överraskar många. Dessutom är själva ytan räfflad med en sandpappersliknande finish som Babolat kallar 3D Spin+, som är gjort för att ge maximalt grepp och spinn på bollen – perfekt för att kunna sätta mer press på din motståndare.

Balansen

Babolat Viper Air har en officiellt rapporterad balans på 265 mm, vilket gör att det klassas som en neutral tyngdpunkt. Detta innebär att det fungerar väldigt bra vid volleyslag och overheadspel, en stabil kontroll som gör att du får bra precision i ditt spel. 

Om det är kraft i slagen du är ute efter finns det andra varianter som ger dig betydligt mer power, medelbalansen och den låga vikten gör att en del kraft går förlorad.

Racketformen

Babolat beskriver Viper som ett hybrid eller droppformat racket. Anledningen till att droppformade rackets även benämns hybrider är att de enkelt förklarat är en kombination av de andra två formerna – runda och diamantformade. 

Droppformade racketar är något lättare att manövrera än de diamantformade, men inte fullt så lättspelade som de runda. De är gjorda just för att vara en mix av både fart och kontroll.

Den här formen passar ofta till både avancerade motionärer och tävlingsspelare.

Hårt eller mjukt?

Babolat Viper Air är ett hårt racket som ger en explosiv fart i de kraftfulla slagen, samtidigt som det är förvånansvärt förlåtande när träffen inte blir riktigt klockren. 

Felmarginalen är fullt godkänd och styrförmågan mycket bra för snabba attacker.

Ytskiktet av 16k kolfiber bäddar för hårda rekyler och explosiva slag, så länge du själv sätter bra fart på bollen.

Babolat Viper Air test och omdöme av padelracket
Fotot är taget på mig, Anton Gustafsson, när jag spelar med Babolat Viper Air i PDL center Kungälv.

Vilken spelarnivå passar för Babolat Viper Air?

Detta är ett racket för den duktige motionären och för spelare på en avancerad nivå. Det är relativt lätthanterligt tack vare den låga vikten, men det krävs att du har en bra teknik och rena träffar om du vill ha ut det mesta möjliga av den här modellen.

Passar racketen för offensivt eller defensivt spel?

Precis som modellvarianterna Viper Technical och Viper Counter är det ett racket för den offensiva spelstilen, men Viper Air har en specifik spelstil i åtanke – offensiva, smidiga spelare som vill ha ett racket som lätt kan följa med i deras kvicka rörelser. 

Ett allroundracket som ger en bra combo av maximal snabbhet och kontroll vid kvicka förflyttningar och volleyspel, ett mycket intressant alternativ för dig som gillar att gå på nät.

Fördelarna med Babolat Viper Air

Fördelarna är många, det är ett bra racket som sticker ut från mängden och kombinerar styrka och kontroll i slagen. 

Det ger en fullt godkänd precision även till slagen som inte riktigt hittar sweetspot, och den lätta vikten gör det riktigt roligt att spela ett fartfyllt och attackinriktat spel. För att vara ett klart offensivt rack är det fullt hanterbart även i defensiven.

Vi vill även ge pluspoäng för det längre greppet, perfekt för spelare som använder en dubbelfattad backhand.

Nackdelar

Många offensiva spelare har smashen som sitt favoritvapen, och den lätta vikten gör att trycket i overhead spelet inte blir optimalt.

Det är inte det lättaste racket att hantera i defensiven.

Kort information om varumärket Babolat

Babolat grundades redan 1875 i Lyon, Frankrike, och är världens kanske äldsta racketsport-fokuserade varumärke. 

Till en början, alltså för inte mindre än 150 år sedan, tillverkade man racketar med strängar av senor både till badminton och tennis. Idag har de ett kraftigt utvecklat produktsortiment som gjort dem världsledande för all typ av utrustning inom racketsport som till exempel skor, bollar, kläder och kepsar. 

Padelsporten blev ordentligt populär i Central- och Sydamerika samt Spanien för lite drygt 20 år sedan, och där var Babolat redo för att även visa framfötterna på den här nya marknaden i ständig utveckling. Inom padelsporten associeras märket sedan länge med nyckelord såsom kvalitet, trygghet, och status.

Babolat är officiell sponsor av World Padel Tour (WPT), och deras för övrigt kanske mest välkända reklampelare är den nyblivne spanske världsmästaren Juan “El Lobo” Lebrón som är en trogen användare sedan 2016.

 

Jämförelse av Babolat racketsFormBalans
Babolat Viper TechnicalDiamantTopptung
Babolat Viper AirHybridNeutral
Babolat Viper CounterRundTopptung
Babolat Veron TechnicalDiamantTopptung
Babolat Veron AirHybridNeutral
Babolat Veron CounterRundTopptung
Babolat Defiance CarbonRundTopplätt
Babolat ViperDiamantTopptung
Babolat Defiance CarbonRundNeutral
Babolat Revenge CarbonDroppNeutral
Babolat Revenge WDroppNeutral
Babolat ConctactRundNeutral
Babolat Vertuo CounterRundNautral
Babolat Vertuo AirDiamantNeutral
Babolat Vertuo TechnicalRundHög
Babolat Viper Air test, omdöme och recension

Omdömen för Babolat Viper Air

Vårt omdöme för Babolat Viper Air är mycket bra. Jag som publicerar den här artikeln spelar själv med detta racket och gillar framförallt att racket är lätt och snabbt. 

Rackets hårda yta ger dig bra tryck i slagen, men tack vare det lätta racket och den neutrala balansen så saknas lite tryck i smasharna.

Här nedanför samlar vi betyg, omdömen och recensioner från andra padelsajter:

 • Användare av racket har gett racket 5,0 av 5,0 på Rocketpadel.com
5/5

Artikeln är publicerad av:

Babolat Viper Air

2995
9.5

Omdöme

9.5/10