Babolat Viper Air omdöme, test och recension

Babolat Viper Air 2024 – Test, omdöme & Recension

Vi har testat Babolat Viper Air och ger racket en djupgående recension här nedanför. Racket har en extra styv yta och ger dig bra med fart och du får även en extra bra bra spin med hjälp av strukturen på rackets yta. Rackets uppenbara styrka är däremot lättheten för att snabbt kunna hantera racket framme vid nät eller runt glasväggarna.

Vi har testat Babolat Viper Air själva och jag som publicerar artikeln spelar med racket permanent. Läs vårt omdöme och recension här nedanför och titta på videon när Micke på Elitepadel testar racket.

Vi har testat racket!

Micke på Elitepadel har testspelat racket. I den här videon kan du se när vi provspelar och recenserar racket.

Vi ger dig genuina tester och ärliga recensioner

Artikeln är skriven av

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Anton gillar inte bara att spela padel. Han är prylgalen och gillar därmed även att skriva om olika produkter inom padel. Han publicerar allt från topplistor och recensioner till nyheter och informationsartiklar. I övrigt så har Anton ett brinnande intresse för finans och investeringar.

Padelracket är testat av

Picture of Mikael Borgvall (f.d. Rohana)

Mikael Borgvall (f.d. Rohana)

Micke har spelat 500+ padelmatcher och testat hundratals olika padelracket. Det finns förmodligen ingen i Sverige som har spelat med lika många olika racketar.

Vi har testat alla racketarna

Vi på Elitepadel har testat alla padelracket som vi recenserar i den här artikeln. Vi har testat över 100+ padelracketar och är Sveriges största oberoende recensent av padelprodukter.

Så testar vi racketarna

Vi provspelar alltid alla padelracketar som vi rekommenderar för att själva kunna ge genuina omdömen och unika åsikter. Läs mer här nedanför om du vill veta mer om våra metoder och policy för produkttester.

Rabattkoder

Vi är också stolta över att vara Sveriges största samlingsplats för rabattkoder för padelspelare. På vår sida för rabattkoder (du hittar den i huvudmenyn) så erbjuder vi rabattkoder till majoriteten av de ledande padelbutikerna i Sverige.

Titta på våra tester

Vi har skapat video-recensioner när vi testar padelrackat som rekommenderas på den här sidan. Besök vår Youtube-kanal eller titta på testet här nedanför på sidan.

Disclaimer

Alla åsikter som ges på den här sidan är subjektiva och det är inte säkert att dina åsikter stämmer överens med våra. Elitepadel.se är läsarstödd och vi kan få en provision genom produkter som köps via länkar på denna sida. Du som besökare påverkas inte.

Testet innehåller enbart produkter som vi har testat enligt vår policy för produkttester. Läs mer

Babolat Viper Air 2022
Köp racket med 10% rabatt!

Vi är stolta över att kunna erbjuda en kampanjkod som ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). 

Babolat Viper Air egenskaper

Det första intrycket av Viper Air är att formgivningen sticker ut, den ser spännande och rätt annorlunda ut. Rackethuvudet har en unik utformning och designen är slimmad. Även färgvalet och den matta finishen faller oss på läppen. 

Att Babolat har valt konceptet med tre olika racketar för olika typer av offensivt spel känns helt rätt i tiden, padeln är under ständig utveckling och det känns som ett bra drag. Av de tre modellerna i Viper-serien är Air den mjukare för att erbjuda ökad känsla och kraft, ett bra alternativ för spelaren som vill variera och utveckla sitt spel och söker ett mångsidigt racket.

Vi vill även ge ett plus i kanten för det långa greppet som kommer att uppskattas av alla spelare som använder sig av en dubbelfattad backhand.

Plus / Minus
Sammanfattning av vår recension
  • Erbjuder extra snabbt nätspel
  • Bra styrförmåga för snabbt och offensivt spel
  • Längre grepp för eventuell tvåhandsfattning
  • Saknar hävstångskraft i smashar
Specifikationer
Information om racket
  • Varumärke: Babolat
  • Form: Hybrid
  • Balans: Neutral - 265 mm
  • Speltyp: Offensiv
  • Spelnivå: Avancerad
  • Vikt: 355 g (+/- 10)

Lätt racket för snabbhet och kontroll framme vid nät

Det är ett väldigt lätt racket som är mycket enkelt att manövrera, ett bra val för den offensive spelaren som fokuserar på snabbhet. Det kommer till sin fulla rätt vid volleyspel, som gjort för snabba volleydueller och kvicka förflyttningar. 

Bandejas funkar också riktigt bra tack vare droppformen och det räfflade ytskiktet som ger ett riktigt bra grepp och sätter ett bra spinn på bollen. Racket har en medelstor sweetspot som är ganska högt placerad.

Precis som tidigare modeller från Babolat har det designats med HPS-Technology – tack vare att de borrade hålen är anpassade efter rackets form och dess sweetspot blir greppet bättre och effekten större.

Rekommenderas till duktiga motionärer eller uppåt

Babolat Viper Air är långt ifrån lika kraftfullt som det klassiska Viper Carbon, här är det just fart och snabbhet som gäller. Den här modellen, som har ett klart offensiv inriktning, fungerar faktiskt över förväntan även när det kommer till defensiven. 

Dock krävs det en relativt bra teknik, vilket gör att vi endast rekommenderar det till duktiga motionärer och spelare på en avancerad nivå.

Babolat Viper Air 2022 close up
Foto från när vi testade Babolat Viper Air

Material

Viper Air har en kärna som är utvecklad av Babolats nyutvecklade X-EVA Technology i tre olika lager som tillsammans ger den perfekta effekten. De två yttersta lagren är styvare, för att ge maximal kraft i de hårda slagen, medan det inre är något mjukare för att öka komforten och felmarginalen vid lösare slag.

Eftersom detta klassas som ett hårt racket har man inkluderat ett vibrationsdämpande system, Vibrasorb System, som integrerats precis ovanför handtaget i rackets hals. Effekten av detta är att vibrationerna reduceras i vartenda slag och minskar därigenom skaderisken i armbåge och handled samt ger en skönare bollkänsla. Ett riktigt lätt racket som detta sliter mindre på lederna än tyngre varianter, vilket gör det till ett bra alternativ om du har problem med till exempel tennisarmbåge.

Ytskikt till padelracketar görs oftast av antingen kolfiber eller glasfiber. Glasfiber är ett mjukare material och mindre slitstarkt, medan kolfiber är hårdare och mer varaktigt.

Ytskiktet i Viper Air består av 16k vävd karbon, 100% kolfiber, vilket resulterar i en grym explosivitet och en kontrollerad touch som överraskar många. Dessutom är själva ytan räfflad med en sandpappersliknande finish som Babolat kallar 3D Spin+, som är gjort för att ge maximalt grepp och spinn på bollen – perfekt för att kunna sätta mer press på din motståndare.

Balansen

Babolat Viper Air har en officiellt rapporterad balans på 265 mm, vilket gör att det klassas som en neutral tyngdpunkt. Detta innebär att det fungerar väldigt bra vid volleyslag och overheadspel, en stabil kontroll som gör att du får bra precision i ditt spel. 

Om det är kraft i slagen du är ute efter finns det andra varianter som ger dig betydligt mer power, medelbalansen och den låga vikten gör att en del kraft går förlorad.

Racketformen

Babolat beskriver Viper som ett hybrid eller droppformat racket. Anledningen till att droppformade rackets även benämns hybrider är att de enkelt förklarat är en kombination av de andra två formerna – runda och diamantformade. 

Droppformade racketar är något lättare att manövrera än de diamantformade, men inte fullt så lättspelade som de runda. De är gjorda just för att vara en mix av både fart och kontroll.

Den här formen passar ofta till både avancerade motionärer och tävlingsspelare.

Hårt eller mjukt?

Babolat Viper Air är ett hårt racket som ger en explosiv fart i de kraftfulla slagen, samtidigt som det är förvånansvärt förlåtande när träffen inte blir riktigt klockren. 

Felmarginalen är fullt godkänd och styrförmågan mycket bra för snabba attacker.

Ytskiktet av 16k kolfiber bäddar för hårda rekyler och explosiva slag, så länge du själv sätter bra fart på bollen.

Babolat Viper Air 2022
Köp racket med 10% rabatt!

Vi är stolta över att kunna erbjuda en kampanjkod som ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). 

Babolat Viper Air 2022
Foto från när vi testade Babolat Viper Air

Vilken spelarnivå passar för Babolat Viper Air?

Detta är ett racket för den duktige motionären och för spelare på en avancerad nivå. Det är relativt lätthanterligt tack vare den låga vikten, men det krävs att du har en bra teknik och rena träffar om du vill ha ut det mesta möjliga av den här modellen.

Passar racketen för offensivt eller defensivt spel?

Precis som modellvarianterna Viper Technical och Viper Counter är det ett racket för den offensiva spelstilen, men Viper Air har en specifik spelstil i åtanke – offensiva, smidiga spelare som vill ha ett racket som lätt kan följa med i deras kvicka rörelser. 

Ett allroundracket som ger en bra combo av maximal snabbhet och kontroll vid kvicka förflyttningar och volleyspel, ett mycket intressant alternativ för dig som gillar att gå på nät.

Fördelarna med Babolat Viper Air

Fördelarna är många, det är ett bra racket som sticker ut från mängden och kombinerar styrka och kontroll i slagen. 

Det ger en fullt godkänd precision även till slagen som inte riktigt hittar sweetspot, och den lätta vikten gör det riktigt roligt att spela ett fartfyllt och attackinriktat spel. För att vara ett klart offensivt rack är det fullt hanterbart även i defensiven.

Vi vill även ge pluspoäng för det längre greppet, perfekt för spelare som använder en dubbelfattad backhand.

Nackdelar

Många offensiva spelare har smashen som sitt favoritvapen, och den lätta vikten gör att trycket i overhead spelet inte blir optimalt.

Det är inte det lättaste racket att hantera i defensiven.

Babolat Viper Air 2022 med skor och boll 2
Foto från när vi testade Babolat Viper Air

Kort information om varumärket Babolat

Babolat grundades redan 1875 i Lyon, Frankrike, och är världens kanske äldsta racketsport-fokuserade varumärke. 

Till en början, alltså för inte mindre än 150 år sedan, tillverkade man racketar med strängar av senor både till badminton och tennis. Idag har de ett kraftigt utvecklat produktsortiment som gjort dem världsledande för all typ av utrustning inom racketsport som till exempel skor, bollar, kläder och kepsar. 

Padelsporten blev ordentligt populär i Central- och Sydamerika samt Spanien för lite drygt 20 år sedan, och där var Babolat redo för att även visa framfötterna på den här nya marknaden i ständig utveckling. Inom padelsporten associeras märket sedan länge med nyckelord såsom kvalitet, trygghet, och status.

Babolat är officiell sponsor av World Padel Tour (WPT), och deras för övrigt kanske mest välkända reklampelare är den nyblivne spanske världsmästaren Juan “El Lobo” Lebrón som är en trogen användare sedan 2016.

 

Babolat Viper Air 2022
Köp racket med 10% rabatt!

Vi är stolta över att kunna erbjuda en kampanjkod som ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). 

Jämförelse av Babolat racketsFormBalans
Babolat Viper TechnicalDiamantTopptung
Babolat Viper AirHybridNeutral
Babolat Viper CounterRundTopptung
Babolat Veron TechnicalDiamantTopptung
Babolat Veron AirHybridNeutral
Babolat Veron CounterRundTopptung
Babolat DefianceRundNeutral
Babolat ViperDiamantTopptung
Babolat Revenge CarbonHybrid/DroppformatNeutral
Babolat Revenge WDroppNeutral
Babolat ContactRundNeutral
Babolat Vertuo CounterRundNeutral
Babolat Vertuo AirHybridNeutral
Babolat Vertuo TechnicalDiamantTopptung

Klicka här för att läsa om alla Babolats racketar.

Babolat Viper Air 2022 med skor
Foto från när vi testade Babolat Viper Air

Vårt omdöme för Babolat Viper Air

När jag testade Babolat Viper Air så kom jag fram till att racket passar bäst för dig som vill vara flexibel över hela banan. Jag testade och jämförde denna Babolat Viper Air tillsammans med Babolat Viper Counter och Babolat Viper Technical. Detta racket sticker verkligen ut i sin lätta vikt och styva slagyta. Tack vare dessa två kombinationerna så tyckte jag att racket var väldigt skönt både i det defensiva spelet när man behöver hinna med men samtidigt i det offensiva spelet där man vill avgöra bollar.

Vårt omdöme för Babolat Viper Air är mycket bra. Vi har testat racket och vill lyfta fram dess lätta vikt och styva yta som dess bästa egenskaper. Rackets hårda yta ger dig bra tryck i slagen, men tack vare det lätta racket och den neutrala balansen så saknas lite tryck i smasharna.

Rackets omdöme från tidigare kunder
5/5
Babolat Viper Air 2022
Tengo logo
Vårt omdöme:
5/5

Babolat Viper Air rabattkod & kampanjkod

Som läsare på Elitepadel får du en Babolat Viper Air rabattkod. Kampanjkoden ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). Lås upp rabattkoden genom att klicka på knappen här nedanför.

Här kan du köpa produkten