Stiga Art test omdöme och recension

Stiga Axe 2024 – Test, Omdöme & Recension

Vårt omdöme och recension av Stiga Axe sammanfattas i att det är ett toppracket med mycket hög kvalitet. Det är ett racket som passar mycket bra för dig som spelar på en medelnivå upp till en mer avancerad nivå. Ett bra allround racket som ger dig riktigt bra kontroll i spelet. 

Stiga Axe är det racket från tillverkaren Stiga som ligger i mitten på prisskalan mellan Stiga Arc, Stiga Art och Stiga Ace. I den här recensionen går vi bland annat igenom fördelar och nackdelar med racket jämfört med sina kollegor och vem racket passar bäst för.

Missa inte att vi har en video recension här nedanför där vi jämför alla tre padelrackets från Stiga. Vi har även en exklusiv rabattkod från Sveriges ledande padelbutik, Tengo.se, här nedanför.

4.5 av 5 | Från omdömen online:
4.5/5
Vi har testat racket!

Micke på Elitepadel har testspelat racket. I den här videon kan du se när vi provspelar och recenserar racket.

Köp racket med 10% rabatt!

Vi är stolta över att kunna erbjuda en kampanjkod som ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). 

Tengo logo
Vårt omdöme:
5/5

Recensionens innehåll

Stiga Axe egenskaper

Här presenterar Stiga Padel Sverige-ettan Daniel Windahls eget matchracket, ett nytt tillskott i årets padelkollektion. Daniel bad Stiga för en tid sedan om ett styvare racket som fokuserar på att sätta bra fart på banan, men han var aldrig villig att för den sakens skull kompromissa med vare sig kontroll eller känslan vid bollträff. Därefter kom Stiga Axe till världen.

Det svenska varumärket har lyckats bra med att komponera ett racket som ger riktigt bra kontroll och tillräckligt med kraft för att du ska kunna sätta riktigt bra press på dina motståndare genom ett högt tempo och snabba volleydueller. Nyckelorden som genomsyrar hela konstruktionen är balans och harmoni.

Ett mycket bra alternativ för dig som inte vill låta dig definieras av en speciell spelstil utan vill kunna växla fritt mellan kraftfullt nätspel och avancerade placeringar. Axe är ett handgjort, mycket komplett racket som låter dig vara din bästa version varje gång du kliver in i buren.

Designen är precis vad man förväntar sig från Stiga – en enkel men elegant färgsättning i svarta och grå toner.

Specifikationer
Information om racket
 • Varumärke: Stiga
 • Form: Runt
 • Balans: Låg
 • Speltyp: Allround - Offensiv
 • Spelnivå: Medel - Avancerad
 • Vikt: 365 g (+/-10)

Material

Ramens slagtåliga konstruktion är Hybrid Flexi Frame, vilket är en blandning av kolfiber och kevlar. Denna mix ger ett oerhört hållbart racket som tillåter dig tillbringa så många timmar du vill i buren, och ett racket som hela tiden kommer att leverera samma högklassiga prestationer. Ett stabilt racket som låter dig ge 100% i varenda poäng.

Hela Stigas kollektion av padelracketar har samma kärna. Det kallas för Hypersoft Foam, och är ett svart EVA-skum med en enastående densitet som bäddar för en maximal sweetspot för att du ska kunna kontrollera alla bollar, även de som träffar lite längre ut mot ramen. Detta skum är extremt hållbart, för att garantera samma fina egenskaper även fast det används ofta och länge. Det har en annan bra egenskap, och det är att det dämpar vibrationerna som uppstår vid bollträff på ett effektivt sätt. Resultatet av detta är en skönare bollkänsla, men även att det hjälper till att minska risken för skador som exempelvis tennisarmbåge. 

Carbon Duplex är benämningen på rackets träffyta av 3k kolfiber. Det man har gjort är att varva flera lager styvt kolfiber med flexibelt glasfiber, för att på så vis få en bollträff som ger en fin balans mellan fart och touch. Optispot Max är tekniken som ser till att du får största möjliga sweetspot, som inte bara är rejäl utan också ger fantastiska resultat. Tryggheten i att veta att du alltid har total kontroll.

Axe är Stigas första padelracket som har ett räfflat ytskikt, kallat Ultra Grip. Det specialdesignade mönstret ser till att du får ett grymt grepp på bollarna, och bättre spinn ger dig bättre effekter för att kunna överraska på banan.

Balansen

Rackets balans beskriver hur vikten är fördelad över träffytan. Ett padelracket kan ha tre olika typer av balans: låg, mellan eller hög. När balanspunkten ligger närmare handtaget upplevs racket som mer lättspelat, eftersom tyngdpunkten då hamnar närmare kroppen. Racketar med hög balans kallas även topptunga, och ger extra fart i slagen. Racketar med medelbalans funkar bra både i offensiven och defensiven.

Axe är ett racket med en låg balans, som därför är mer lättspelat. Det ger bättre kontroll, men på bekostnad av kraften. När du använder dig av ett racket som detta måste du själv kunna slå hårt för att sätta extra fart på bollarna.

Racketformen

Axe är ett runt racket som är överfullt med den senaste teknologin. Den här racketformen rekommenderas oftast till nya spelare, eftersom den låga balansen gör det till den mest lättspelade racketmodellen, men här har man satsat på att förbättra de offensiva prestationerna på bekostnad av kontrollen. Runda racket är de som har störst sweetspot, dvs ideal träffyta, vilket ger ett plus av komfort och precision i ditt spel.

Hårt eller mjukt?

Axe klassas som ett medelhårt racket. Hela modellens konstruktion bygger på att ge harmoni mellan mjukt och hårt. Ramen är styv, för att bli riktigt hållbar och bidra till kraft i slagen, medan kärnan däremot är mjuk för att erbjuda optimal kontroll, komfort och bollkänsla samtidigt som den sätter fart på lösare bollar. Rackets träffyta är en mix av styvt kolfiber och mjukt glasfiber, återigen för att få de bästa egenskaperna från två världar.

Köp racket med 10% rabatt!

Vi är stolta över att kunna erbjuda en kampanjkod som ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). 

Tengo logo
Vårt omdöme:
5/5
Vilken spelarnivå passar Stiga Axe för

Vilken spelarnivå passar Stiga Axe för?

Detta är ett racket som Stiga rekommenderar för den erfarna spelaren som har en bra grundteknik och bra bollträffar och vill fortsätta sin klättring uppåt. Det är designat för duktiga motionärer och tävlingsspelare som vet vad de vill ha hos ett racket, och som inte nöjer sig med mindre än det bästa.

Det är ett mycket komplett och balanserat racket som känns lättspelat tack vare den runda formen och låga balansen, men eftersom det är mer fokuserat på offensiven jämfört med de flesta runda racketarna är det också mindre förlåtande. 

Det ställer ganska höga krav på dig som spelare för att ge maximala prestationer, och oerfarna utövare har gott om andra alternativ som passar bättre – exempelvis Stiga Arc.

Passar racketen bäst för offensivt eller defensivt spel?

Fördelen med EVA-skummet Hypersoft Foam som Stiga använder sig av i alla sina racketar är att det ger lika bra respons i samtliga slag – såväl offensiva som defensiva. Axe är ett bra allround racket som du kan lita på i alla lägen, oavsett om ditt spel bygger på snabba kontringar, skickliga placeringar eller fartfyllt nätspel. 

Det är ett mångsidigt racket för att du ska kunna göra ditt bästa i varje poäng, och kunna växla mellan olika spelstilar och typer av slag vid behov.

Följ Elitepadel på Youtube!

Vi publicerar allt från videorecensioner där vi testar och jämför olika produkter till tips på hur du blir en bättre padelspelare. 

Kort information om varumärket

Stiga Sports är ett svenskt företag med säte i Eskilstuna som har gjort sig känt över hela världen som leverantör och tillverkare av bordtennisprodukter och lekutrustning – här finns det mesta man kan behöva inom sport och fritid. 

Företaget grundades redan 1944, och deras produkter distribueras nu i över 100 länder. De satsar på att erbjuda oss bra utrustning för en aktiv fritid, och de kännetecknas av att alltid leverera hög kvalitet till alla utövare, oavsett nivå. 

Stiga Padel är en ny gren inom företaget. De har hittills släppt två padelkollektioner, där alla modeller bygger på gemensamma nämnare som en mångsidig och slitstark kärna och en stabil och hållbar ramkonstruktion. I dagsläget erbjuder de fyra olika racketar: Ace, Arc, Art och Axe, som sedan har olika teknologiska komponenter som gör att deras egenskaper skiljer sig åt och att de passar till olika målgrupper. 

Stiga har tagit hjälp av en expert för att åstadkomma bästa möjliga racketar – Daniel Dios Zetterlind är den fd förbundskaptenen för det svenska padellandslaget, och har deltagit i utvecklingen av den nya racketsamlingen från början till slut.

Fördelar med Stiga Axe

Fördelar med Stiga Axe

Enligt Stiga är Axe en kombination av det bästa från alla världar: kontroll, fart, precision och en härlig känsla. Ett skönt hybridracket vars mångsidiga egenskaper möjliggör ett riktigt bra spel över hela banan, såväl från baslinjen som framme vid nät.

Träffytan som är en mix av styvt kolfiber och flexibelt glasfiber ger en bekväm bollträff, samtidigt som kärnan ger rätt bra explosivitet och kraft. För att vara ett runt racket med låg balans ger det överraskande bra resultat i offensiven. 

Med ett racket som Axe vet du att du alltid kan känna dig säker, det är varken för hårt eller för mjukt. Det specialiserar sig inte på varken offensiven eller defensiven, utan låter dig anpassa ditt spel efter motståndet och omständigheterna utan att behöva känna dig utlämnad i något läge.

Plus / Minus
Sammanfattning av vår recension
 • Grymt allround racket
 • Kraft och kontroll
 • Finns bättre val för den som vill spela ett ännu mer offensivt spel

Nackdelar

Det saknas det där lilla extra i anfallsspelet, genom den låga balansen. En något högre tyngdpunkt hade antagligen hjälpt till i offensiven. Det ställer krav på spelarens teknik för att ge optimala prestationer, och duktiga spelare vill oftast ha lite mera tryck i overhead spelet.

Stiga Axe omdömen och recensioner

4.5/5

Här nedanför har vi samlat omdömen för Stiga Axe online.

 • 4.0 av 5 från Tengo.se
 • 5 av 5 från Padelson.se
Vi har testat racket!

Micke på Elitepadel har testspelat racket. I den här videon kan du se när vi provspelar och recenserar racket.

Vårt totala omdöme för Stiga Axe

Vårt samlade omdöme och recension av Stiga Axe är att det är ett toppracket från Stiga som har det mesta. Allt från kontroll, fart, precision och bara en helt underbar känsla att spela med. Stiga Axe är ett hybrid racket som innebär att det har många olika egenskaper på planen för att kunna båda spela defensivt och offensivt. 

Träffytan som är en mix av ett flexibelt och styvt kolfiber ger en bra kombination av en skön bollträff samt explosivitet och kraft. Detta racket är verkligen något som går att rekommendera då det är fyllt av inte bara egenskaper och teknik men överlag ett riktigt skönt racket att spela med.

Det som finns att nämna när det kommer till nackdelar är att den låga tyngden som påverkar anfallspelat negativt och istället ställer krav på spelarens teknik för att kunna prestera i anfallet. Vill du ha ett mer anfallsriktat racket där det offensiva spelet är fokus så bör du välja ett mer topptungt racket.

 

Stiga Axe
Tengo logo
Vårt omdöme:
5/5

Stiga Axe rabattkod & kampanjkod

Som läsare på Elitepadel får du en Stiga Axe rabattkod. Kampanjkoden ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). Lås upp rabattkoden genom att klicka på knappen här nedanför.

Här kan du köpa produkten