Så mycket pengar tjänar padel proffs och spelare

Så mycket tjänar padelproffsen på WPT (+prispengar för WPT & SPT)

Har du också funderat över hur mycket padelproffs tjänar? Bra, då är du på helt rätt plats. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta när det gäller prispengar och löner för de bästa spelarna i världen.

Innehåll i den här artikeln

Padelproffsen tjänar pengar utefter placeringar i tävlingar

Trots att de riktigt duktiga padelspelarna kan tjäna en bra slant på feta sponsorkontrakt, egna padelprodukter mm, så är det prispengar i olika turneringar som utgör huvuddelen av deras inkomst. Vi är vana vid att se vad fotbollspelarna, basketstjärnorna och tennisessen drar in så fort de visar sig, men handlar det om samma summor för padeleliten?

Spelarna tjänar även pengar på sponsorer och egna produkter

Det är viktigt att ta med i beräkningarna att de riktigt duktiga spelarna har många sponsorer, framförallt från fabrikanter av sportutrustning. Flera av dem har till och med egna produkter som exempelvis ett racket med deras namn, skor eller väskor. Allt detta tjänar de naturligtvis pengar på, men eftersom dessa sponsoravtal är väldigt individuella kommer vi inte att gå in närmare på dem här.

För att lättare kunna göra oss en uppfattning om vilka pengar man faktiskt kan tjäna inom padelsporten tänkte vi kika lite närmare på vad de bästa spelarna kan få in på sina bankkonton när det gått bra på de stora turneringarna, såväl på hemmaplan som internationellt.

World Padel Tour prispengar

World Pader Tour prispengar

World Padel Tour, världens största och bästa padelturnering, är inte helt otippat den turnering som sitter på de största prispengarna.

Om vi inkluderar diverse säsongsbonusar finns det totalt nästan 3 miljoner euros (2,95 miljoner för att vara exakt) som väntar på att hamna i padelproffsens fickor på WPT. Hur mycket tjänar man då på att vinna en turnering, undrar du kanske? 

Vi tar ett exempel – World Padel Tour Masters Final 2019. Turneringens totala prispott låg på 155.000 euros. Observera att matcherna spelas i dubbel, vilket innebär att prispengarna kommer att delas lika mellan lagets bägge spelare.

World Padel Tour (WPT) herrar prispengar: 

 • Total prispott €110.000
 • Lagen som inte lyckades ta sig till kvartsfinal fick €2.200
 • Lagen som förlorade sin kvartsfinal fick €7.425
 • Lagen som förlorade sin semifinal fick €11.550
 • Finalisterna fick €22.000 euros och mästarlaget €33.000

World Padel Tour (WPT) damer prispengar:

 • Total prispott €45.000
 • Lagen som inte lyckades ta sig till kvartsfinal fick €900
 • Lagen som förlorade sin kvartsfinal fick €3.037,50
 • Lagen som förlorade sin semifinal fick €5.725
 • Finalisterna fick €9.000 och mästarlaget €13.500

 

Som vi kan se är det inom padeln en väldigt stor skillnad på hur mycket pengar som fördelas på damsidan respektive herrsidan, vilket inte är fritt från debatt.

När WPT-säsongen tar slut delas det ut en bonus till de 100 bästa herrspelarna på rankingen och de 56 bästa damerna. Den totala bonusen uppgick till 642.000 euros.

Prispengarna som turneringarna har att erbjuda kommer framförallt från sponsorer, och beror på många olika faktorer. Ju mer publik som kommer att se matcherna på plats och hur många som betalar för att se sändningen av matcherna är avgörande för en turnerings vinstpott.

Swedish Padel Tour prispengar

Tack vare det ständigt växande intresset för padel i Sverige kan Swedish Padel Tour i år erbjuda högre prispengar än någonsin. Vi ser på ett exempel – SPT’s rekordturnering hittills i Örebro 2021. På SPT är prispengarna desamma på både herr- och damsidan.

Swedish Padel Tour prispengar:

 • 4:e plats:  5 000 sek
 • 3:e plats: 10 000 sek
 • 2:a plats: 15 000 sek
 • 1:a plats: 30 000 sek

 

I Sverige ligger vi alltså fortfarande långt efter de lönsammaste turneringarna runt om i världen, men det som är oerhört positivt är den snabba utvecklingen – inte bara pengamässigt, utan även kvaliteten på de svenska toppspelarna. Ju större intresset blir – både publikmässigt och för TV-rättigheter – desto bättre kommer sporten att bli.

Så mycket tjänar padelproffs och padelspelare

Vilka padelspelare tjänar mest pengar?

När vi nu är inne på pengarna som finns att vinna inom padeleliten är det väl inte mer än rättvist att vi tittar lite närmare på vad olika spelare inom världstoppen faktiskt tjänar! 

World Pader Tour (WPT) spelarePrispengar
Juan Lebron€62 688,00
Alejandro Galán€62 688,00
Carlos Daniel Gutiérrez€48 233,00
Franscisco ”Paquito” Navarro€54 343,00
Fernando Belasteguin€47 043,00
Gemma Triay€31 317,00
Alejandra Salazar Bengoechea€31 317,00
Ariana Sanchez Fallada€25 780,00
Lucia Sainz Pelegri€16 941,00
Paula Josemaria Martin€25 327,00
Patricia Llaguno Zielinsk€15 171,00

Juan Lebron lön & prispengar

Vem vore bättre att börja med än den spanske ettan på WPT-rankingen, Juan Lebrón. Under 2021 vann han 33 av 41 matcher. Han vann fyra turneringar, var finalist i en, fyra gånger i semifinal, två gånger i kvartsfinal och en gång i åttondelsfinal. 
Juan Lebrons prispengar uppgår till €62.688.

Alejandro Galán lön & prispengar

Det är inte mer än logiskt att fortsätta med Juan Lebróns lagkamrat, den tillika spanjoren Alejandro Galán. Han delar naturligtvis förstaplatsen på världsrankingen med sin kollega, eftersom de har exakt samma matchresultat. Under 2021 vann han 33 av 41 matcher. Han vann fyra turneringar, var finalist i en, fyra gånger i semifinal, två gånger i kvartsfinal och en gång i åttondelsfinal. 
Alejandro Galáns prispengar uppgår till €62.688.

Carlos Daniel Gutiérrez lön & prispengar

Argentinaren Carlos Daniel Gutiérrez ligger femma på WPT-rankingen. Hans statistik för 2021 säger att han vunnit 25 av 34 matcher. Han har vunnit 3 turneringar och varit finalist 1 gång. Vidare har han varit semifinalist 2 gånger, i kvartsfinal 3 gånger, i åttondelen 2 gånger samt i sextondelen 1 gång. 
Carlos Daniel Gutiérrez prispengar uppgår till €48.233.

Francisco “Paquito” Navarro lön & prispengar

Härnäst på listan kommer ytterligare en spanjor, världstrean Paquito Navarro. Under 2021 har han vunnit inte mindre än 31 av sina 42 matcher. Han vann en turnering och var finalist tre gånger. Bortsett från det hade han 4 mycket meriterande semifinalplatser, två kvartsfinaler och två åttondelar. 
Francisco ”Paquito” Navarros prispengar uppgår till €54.343.

Fernando Belasteguin lön & prispengar

Padellegenden Belasteguín är näste man på listan. Under 2021 vann argentinaren 24 av sina 32 spelade matcher. Dessa ledde till tre turneringsvinster och 1 finalplats. I övrigt hittar vi även två semifinaler, tre kvartsfinaler, en åttondelsfinal och en sextondel.
Fernando Belasteguins prispengar uppgår till €47.043.

Gemma Triay lön & prispengar

Damsidan börjar naturligtvis med den spanska damettan Gemma Triay, som under 2021 vann 37 av sina 44 spelade matcher. Hon stod högst på prispallen vid inte mindre än fem turneringar och var finalist två gånger. Dessutom nådde hon kvartsfinaler två gånger och två åttondelar. 
Gemma Triaysprispengar uppgår till €31.137.

Alejandra Salazar Bengoechea lön & prispengar

Den andra damettan, Gemma Triays lagkamrat, är nästa tjej på listan. Även Alejandra Salazar kommer från Spanien, en av länderna som länge har dominerat padelsporten. De spelade samtliga matcher tillsammans, vilket innebär att deras statistik är identisk: vinst i 37 av 44 spelade matcher. De båda stod högst på prispallen vid inte mindre än fem turneringar och var finalister två gånger. Inte nog med det, utan hon nådde även kvartsfinaler två gånger och två åttondelar. 
Alejandra Salazar Bengoecheas prispengar uppgår till €31.317.

Ariana Sanchez Fallada lön & prispengar

Ytterligare en spanjorska följer på listan. Ariana Sánchez är trea på WPT’s ranking efter ett bra år med 33 segrar av 40 möjliga, fyra turneringssegrar och tre gånger finalist. En semifinal, två kvartsfinaler och en åttondel kompletterar matchresultaten. 
Ariana Sanchez Falladas prispengar uppgår till €25.780.

Lucia Sainz Pelegri lön & prispengar

Spanjorskan Lucia Sainz ligger femma på WTP’s ranking över de bästa damspelarna. För henne slutade 2021 med 24 segrar av 36 möjliga. Hon lyckades inte vinna någon turnering detta år, men var finalist två gånger. Hon var även semifinalist fem gånger, kvartsfinalist fyra och i åttondelsfinal en gång. 
Lucia Sainz Pelegris prispengar uppgår till €16.941.

Paula Josemaria Martin lön & prispengar

Paula Josemaria Martin är – ingen överraskning här – en annan mycket bra spansk spelare som slutade säsongen som nummer 4 på rankingen. Resultaten som förde henne dit var fyra turneringssegrar, tre finalplatser, en semifinal, två kvartsfinaler samt en åttondelsfinal. 
Paula Josemaria Martins prispengar uppgår till €25.327.

Patricia Llaguno Zielinsk lön & prispengar

Vi avslutar med spanjorskan Patricia Llaguno, rankad sexa på WPT. Under 2021 vann hon 29 av 40 matcher, en turnering och var finalist två gånger. Säsongen kompletterades med två semifinaler, hela sex kvartsfinaler och en åttondelsfinal. 
Patricia Llaguno Zielinsk prispengar uppgår till €15.171.

Generellt sätt tjänar de bästa spelarna miljoner

Nu när vi har fått en liten inblick i padeln och dess prispengar kan man faktiskt bli lite förvånad över hur pass lite de bästa spelarna verkligen tjänar, i synnerhet om man jämför med andra sporter som t ex tennis, golf eller ishockey där eliten tjänar helt fantastiska summor. 

Det vi måste ha i åtanke är att padel, i jämförelse med de andra sporterna vi just har nämnt, är en förhållandevis ny sport som fortfarande håller på att expandera runt om i världen. För att prispengarna ska komma upp i tennisens nivå måste även intresset och sponsorerna att nå samma höjder. När TV-kanalerna börjar sända padelturneringar som de nu sänder US Open i tennis t ex, kommer villkoren att vara väldigt annorlunda.

De bästa spelarna på WPT tjänade omkring 6 miljoner kronor i prispengar under 2021, och om vi lägger till reklam- och sponsorkontrakt kan man räkna med att de kommer upp i runt 8 miljoner. Dock talar det mesta för att dessa summor kommer att växa betydligt under de kommande åren, eftersom fler och fler multinationella företag får upp ögonen för sporten och vill synas på turneringarna.

Så mycket pengar tjänar damerna på WPT

Herrarna tjänar tre gånger mer än damerna

En av de stora tvisterna som rasar inom padeln just nu är den stora skillnaden när det kommer till prispengarna i herr- respektive damklassen – herrarna tjänar häpnadsväckande tre gånger mer under turneringarna än vad damerna gör.

I en så pass ung sport som padel väcker detta naturligtvis uppmärksamhet, och det är svårt att ge någon rimlig förklaring till varför det ser ut på det här viset. Någon som är lite speciellt inom padeln är att man köper dagspass till turneringar, och inte för dammatcher eller herrmatcher. Därför kan ingen påstå att publikintresset för damerna skulle vara mindre. 

Inom tennisen har prispengarna varit de samma i bägge kategorierna sedan flera år., och förhoppningsvis kommer detta snart att gälla inom padeln. Det Svenska Padelförbundet är en bra förebild då prispengarna på SPT är samma inom bägge kategorierna.

FAQ - Vanliga frågor om vad padelproffs tjänar

Hur mycket pengar spelas det om på World Padel Tour (WPT)?

Under en säsong så står €3.000.000 på spel.

Hur fördelas prispengarna för herrar i en WPT tävling?

Vi tar World Pader Tour Masters Final 2019 som exempel:
Total prispott €110.000
Lagen som inte lyckades ta sig till kvartsfinal vann €2.200
Lagen som förlorade sin kvartsfinal vann €7.425
Lagen som förlorade sin semifinal vann €11.550
Finalisterna vann €22.000 euros och mästarlaget €33.000

Tjänar herrar eller damer bäst som padelproffs?

På World Padel Tour (WPT) så tjänar herrarna flera gånger mer än damarna. På Swedish Padel Tour (SPT) så är det samma prispengar i båda klasserna.

Foton: Bilder lånade från Worldpadeltour.com