Babolat Viper

Babolat Viper 2023 – Test, Omdöme & Recension

Vårt omdöme och recension av Babolat Viper sammanfattas i att det är ett stabilt racket med mycket fart i slagen där diamantformen gör det till ett mer offensivt racket. Racket passar bra för både den offensiva nybörjaren och hela vägen upp till motionären som vill kunna avgöra bollar med fart och kraft.

Med det sagt så är Babolat Viper ett diamantformat padelracket vilket innebär att rackets sweetspot sitter högre upp och är något mindre. Det kan resultera i att nybörjaren kan få svårt att träffa bollen rent varje gång.

4.0 av 5 | Från Elitepadel.se
4/5
Köp racket med 10% rabatt!

Vi är stolta över att kunna erbjuda en kampanjkod som ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). 

Tengo logo
Vårt omdöme:
5/5

Recensionens innehåll

Plus / Minus
Sammanfattning av vår recension
 • Mycket fart i slagen och mer känsla i bolträffen
 • Ett väldigt stabilt racket
 • Liten sweetspot (diamantformat)
 • Den tekniskt duktige spelaren kan uppleva det som lite tamt

Babolat Viper egenskaper

Det första intrycket är att Babolat Viper har en riktigt snygg design, ett racket som kommer att väcka uppmärksamhet på banan med sin färgsättning som går i svart, orange och gult. 

Det har en diamantform med en hög balans och en högt placerad sweetspot. Viper väger 360 gram, vilket är 10 gram mindre än storebror Viper Carbon, och är ett mer lättspelat och förlåtande racket. Här har Babolat skapat ett mer flexibelt racket som anpassar sig efter varje slag tack vare träffytan i glasfiber. Det passar spelare som vill ha mer kraft från ett lätthanterligt racket, offensiva spelare som vill ta sitt spel till en annan nivå och utveckla sin teknik. 

Den höga balansen bäddar för explosiva smashar, det fungerar riktigt bra vid alla typer av overhead spel, och eftersom detta är ett mjukare racket än de flesta diamantformade varianterna behöver du inte ha en oklanderlig teknik för att ha väldigt roligt på banan med Viper.

Även denna modell har Babolats nya HPS-Technology. HPS står för Hole Pattern System, och innebär att hålen placeras noggrant där de ger mest effekt och bäst följer bollbanan. Hålen koncentreras runt sweetspot för att ge en optimal fart och precision samt ge bättre grepp på bollen.

Specifikationer
Information om racket
 • Varumärke: Babolat
 • Form: Diamant
 • Balans: Hög - 270 mm
 • Speltyp: Offensiv
 • Spelnivå: Nybörjare - Medel
 • Vikt: 360 g (+/-10)
Följ Elitepadel på Youtube!

Vi publicerar allt från videorecensioner där vi testar och jämför olika produkter till tips på hur du blir en bättre padelspelare. 

Material

Babolat Viper har en kärna som är gjord av White EVA-skum, ett ganska mjukt material som gör att bollen studsar tillbaka med kraft, utan att man själv behöver ta i särskilt mycket. Det minskar även vibrationerna vid bollträff vilket uppskattas av alla som emellanåt drabbas av t ex tennisarmbåge.

Träffytan består helt och hållet av glasfiber vilket gör den mjuk och flexibel, med en stor sweetspot som förenklar och minimerar felträffar. Tack vare detta vågar vi påstå att det är ett ganska förlåtande racket, vilket gör att det passar även till spelare som ännu inte har finslipat sin teknik i buren.

Ramen är tillverkad i 100% kolfiber vilket ger ett motståndskraftigt och hållbart racket som du kommer att ha glädje av under en lång tid. Rackets hals är dessutom förstärkt med den nya tekniken Dynamic Stability System, man har blandat volfram-fibrer i strukturen för att öka stabiliteten vid varje bollträff. 

En annan fördel med DSS är att det minskar vibrationerna ordentligt, vilket såklart ger en skönare bollkänsla men hjälper även till att förebygga skador på armbågar och handleder. Detta är bra att tänka på om du är skadebenägen, just att slitaget på leder och senor blir så dämpat som möjligt.

Balansen

Viper har som nästan alla diamantformade racket en hög balans som vi har mätt upp till 270 mm. Varför är balansen så viktig när man ska välja ett padelracket? Ett rackets balans innebär nämligen hur vikten är fördelad mellan greppet och toppen av racket, själva tyngdpunkten med andra ord. 

Man kan likna diamanten vid att svinga en hammare som du håller i den nedersta delen av greppet. Detta bestämmer också var rackets sweetspot (ideala träffpunkt) hamnar. En hög balans ger en längre hävstång och därmed mer kraft i bollen, vilket du märker speciellt i ditt overhead spel och i smasharna. 

Därför passar dessa racketar bra till offensiva spelare med en aggressiv spelstil med dessa slag som favoritvapen för att avgöra matcherna. De är däremot mindre lättmanövrerade på banan än racketar med en lägre balans eftersom de tar längre tid att förflytta för att komma rätt till bollarna.

Racketformen

Viper är ett diamantformat racket och passar därför till den som spelar mer offensivt än defensivt. Tanken bakom diamantformer är ett racket som ger bra kraft i volleyspel och smashar, de känns dock lite tyngre i handen och är inte lika lättspelade som de runda eller droppformade racketarna. 

Tyngdpunkten är hög, du träffar bollen längre från kroppen och kan därmed generera mer fart på bollen och ett ordentligt tryck i attackerna. De rekommenderas ofta för spelare som är tekniskt starka eftersom de är lite mer svårspelade än de andra formerna, men när det gäller Viper så gör den mjuka träffytan av glasfiber det till ett mer förlåtande racket som passar spelare på de flesta nivåerna.

Hårt eller mjukt?

Viper klassas som ett medelhårt racket. Kärnan i White EVA är inte lika styvt som i mer avancerade modeller, och gör att bollen studsar tillbaka med kraft utan du själv måste ta i speciellt mycket.

Dessutom kommer den flexibla träffytan i glasfiber att anpassa sig efter varje slag till skillnad från träffytor av kolfiber som är mycket styvare.

Köp racket med 10% rabatt!

Vi är stolta över att kunna erbjuda en kampanjkod som ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). 

Tengo logo
Vårt omdöme:
5/5
Vilken spelarnivå passar Babolat Viper bra för

Vilken spelarnivå passar Babolat Viper bra för?

Den här modellen är riktad till spelare på medelnivå som vill utveckla sitt spel med ett offensivt racket med en mjukare känsla. Ett bra val för dig som vill ta dig till nästa nivå samtidigt som du förbättrar din teknik och ditt anfallsspel. 

Passar racketen bäst för offensivt eller defensivt spel?

Det är ett racket som passar den offensive spelaren som vill ha ett kraftfullt men samtidigt lätthanterligt racket. Fördelarna med ett racket som har en hög balans är att de genererar så bra fart i de offensiva slagen som volleys och smashar. Vi rekommenderar det absolut till den attackorienterade spelaren, och ju bättre din teknik blir desto roligare kommer du att ha på banan med Viper.

Kort information om varumärket

Många relaterar Babolat i första hand med tennis, eftersom varumärket här är störst i världen med användare som t ex tennis ikonen Rafael Nadal. Faktum är att Babolat grundades redan 1875 i Lyon, Frankrike, och är världens kanske äldsta företag med racketsport som inriktning. 

Den ursprungliga affärsidén för inte mindre än 150 år sedan, var att tillverka strängar av naturliga senor till tennisracket, och senare även till badminton. Idag har de ett kraftigt utvecklat produktsortiment som gjort dem världsledande för all typ av utrustning inom racketsport som till exempel skor, racket, kläder och komplement. 

När padelsporten började bli ordentligt populär i Central- och Sydamerika samt Spanien för lite drygt 20 år sedan, var Babolat redo att visa sina ambitioner på den här nya marknaden i ständig utveckling. Inom padelsporten associeras märket sedan länge med nyckelord såsom kvalitet, trygghet och status.

Babolat är officiell sponsor av World Padel Tour (WPT), och deras kanske mest välkända reklampelare inom sporten är den spanske världsmästaren Juan “El Lobo” Lebrón som har använt dessa racket sedan 2016.

Jämförelse av Babolat racketsFormBalans
Babolat Viper TechnicalDiamantTopptung
Babolat Viper AirHybridNeutral
Babolat Viper CounterRundTopptung
Babolat Veron TechnicalDiamantTopptung
Babolat Veron AirHybridNeutral
Babolat Veron CounterRundTopptung
Babolat DefianceRundNeutral
Babolat ViperDiamantTopptung
Babolat Revenge CarbonHybrid/DroppformatNeutral
Babolat Revenge WDroppNeutral
Babolat ContactRundNeutral
Babolat Vertuo CounterRundNeutral
Babolat Vertuo AirHybridNeutral
Babolat Vertuo TechnicalDiamantTopptung

Läs mer om alla Babolats padelracket här.

Fördelar med Babolat Viper

Fördelar med Babolat Viper

Det här är utan tvekan ett stabilt men samtidigt flexibelt racket som passar till en bred publik. Om du är sugen på att prova på att spela med ett diamantracket men inte vet om din teknik räcker till är detta en bra modell att börja med. 

Den höga balansen i kombination med den relativt mjuka kärnan och den flexibla glasfibern i träffytan gör det till ett bra hjälpmedel för att ta ditt spel till nästa nivå. Det ger dig extra fart i slagen och mer känsla i bollträffen. 

Det levererar bra fart i anfallsspelet utan att du behöver ta i så mycket, och en stor sweetspot ökar dina felmarginaler även om du inte alltid får in rena träffar. Ett riktigt mångsidigt racket att spela med som kommer att uppskattas av motionärer på alla nivåer.

Nackdelar

Den tekniskt duktige spelaren kommer att uppleva det som lite tamt, träffytan i glasfiber ger inte samma explosivitet som kolfiber.

En del av kraften i slagen kommer att absorberas av det mjuka ytskiktet, så är du en spelare på en mer avancerad nivå finns det bättre alternativ att titta närmare på. 

Någon slags struktur på träffytan hade varit trevligt, för att ytterligare förbättra greppet och få mer effekt på bollen.

Babolat Viper omdömen och recensioner

4/5

Här nedanför har vi samlat omdömen för Babolat Viper online men vi har tyvärr inte hittat några så vi på Elitepadel har själva valt att betygsätta racket.

 • 4.0 av 5 från Elitepadel.se
Babolat Viper
Tengo logo
Vårt omdöme:
5/5

Babolat Viper rabattkod & kampanjkod

Som läsare på Elitepadel får du en Babolat Viper rabattkod. Kampanjkoden ger dig 10% rabatt på hela ditt köp hos vår samarbetspartner Tengo (Sveriges ledande padelbutik). Lås upp rabattkoden genom att klicka på knappen här nedanför.

Vårt totala omdöme för Babolat Viper

Vårt totala omdöme och recension om Babolat Viper är att det är elegant racket som säkerligen kommer stå ut med sin uppsättning av färger av gul, svart och röd. Racket är ett diamant format racket som är mer inriktat till den mer offensiva spelaren som använder smashen som sitt favorit slag.

Racket vänder sig mest till utövaren som fortfarande håller på att utveckla sitt spel från nybörjar nivå upp till medel nivå. Babolat Viper är ett väldigt stabilt racket som du kommer kunna få bra med fart i slagen med känsla.

Det viktigaste att ha i åtanke är att om du känner att du vill ta nästa steg från medelnivå upp till kanske medel+ så finns det bättre alternativ.