Babolat Viper Counter - test, omdöme och recension

Vi på Elitepadel.se gillar Babolats Viper Counter som har en bra spin med hjälp av strukturen på rackets yta. I det här padelracket erbjuds du ett mycket bra kontringsspel tack vare den runda modellen och dess extra stora sweetspot. Det är därmed ett offensivt racket med rund form.

Det här är ett padelracket som är framförallt lite mer defensivt inriktat tack vare den runda formen. Det här racket har också lite större sweetspot än de övriga två (Air & Technical) vilket gör det lite mer förlåtande vid felträffar.

- Micke på Elitepadel
Plus / Minus
Sammanfattning av vår recension
 • Bra för kontringsspel
 • Explosiva smashar
 • Stabilt och centrerad sweetspot
 • Svårspelat defensivt
Specifikationer
Information om racket
 • Varumärke: Babolat
 • Form: Rund
 • Balans: Topptung - 270 mm
 • Speltyp: Offensiv
 • Spelnivå: Avancerad
 • Vikt: 365 g (+/- 10)

Innehållet på denna sidan

Babolat viper counter

Babolat Viper Counter egenskaper

Det första intrycket av Babolat Viper Counter är den speciella formen, kantigt runt skulle man kunna säga. Det har en matt finish, vilket vi gillar, och färgsättningen är nästan lika snygg som de två övriga racketen i den nya Viper-serien.

Offensivt racket med rund form

Vi är väldigt glada över att Babolat äntligen framställt ett runt racket för den offensiva spelaren, det var verkligen på tiden. För den som velat hitta ett runt racket som passar en aggressiv spelstil med ordentlig fart på bollarna är det mer än välkommet eftersom utbudet är väldigt begränsat.

Extra långt grepp

Precis som Viper Technical och Viper Air har även Viper Counter ett extra långt grepp vilket gör det till ett bra alternativ för spelare som använder sig av en dubbelfattad backhand. 

En annan likhet med resten av serien är att de är alla gjorda för tekniskt duktiga offensiva spelare, ingenting för nybörjaren. 

Det är ett stabilt racket, kontrollen och farten det ger är riktigt bra, men det krävs rena träffar då det inte marknadsförs som ett speciellt förlåtande racket.

3K kolfiber

Counter är med sin träffyta av 3k kolfiber det minst hårda racket i Viper-serien, men bjuder fortfarande på bra fart i slagen. Enligt fabrikanten är Counters signum att utnyttja motståndarens fart, vilket gör det till ett grymt racket för kontringsspelaren.

Babolat viper counter

Material

Den vanligaste fyllningen i padelracketar är EVA-skum eftersom den finns i olika densitet och kan därför användas i många olika typer av racketar. Det andra alternativet kallas för FOAM, och dessa racket ger i de flesta fall en mjukare känsla och tar upp vibrationer mer effektivt, vilket kan vara bra att tänka på om du är skadebenägen.

Viper Counter har en kärna som är uppbyggd av nyutvecklad X-EVA Technology och består av tre olika lager som tillsammans ska ge den ultimata effekten. Man har valt att göra de två yttersta lagren styvare med avsikten att ge riktigt bra respons vid hårda slag, medan det inre lagret är mjukare. Det mjukare innerskiktet är till för att öka komforten och toleransen vid lösare slag.

Ett nytt och avancerat vibrationsdämpande system, Vibrasorb System, är integrerat i rackets hals precis ovanför handtaget. Tack vare detta får man bättre komfort i slagen, och genom att vibrationerna reduceras på ett imponerande sätt hjälper det också till att förebygga risken för skador på handleder och armbågar.

Viper Counter har en träffyta som är tillverkad av 3k kolfiber, vilket medför att det är det minst hårda racket i den nya Viper-serien. Träffytan har en räfflad struktur och en finish som påminner om sandpapper, den kombinationen kallar Babolat för 3D Spin+, allt för att både grepp och spinn ska bli maximalt för att sätta ordentlig press på motståndaren.

Hela den nya Viper-serien är precis som tidigare modeller designad med HPS-Technology.  HPS står för Hole Pattern-System vars syfte är att ge bättre grepp och mer effekt i slagen.  De borrade hålen i racket är anpassade efter rackets form och sweetspot, vilket ger en ultimat bollkänsla i varje träff.

Balansen

Babolat Viper Counter är ett racket med hög balans och en central sweetspot. Den höga tyngdpunkten, som enligt Babolat ligger på runt 270 mm gör att hävstången blir större. Du kan därmed skapa ett effektivt vapen för explosiva smashar och overheadslag.

Racketformen

Babolat Viper Counter är ett runt racket, ett av de få på marknaden med denna form som passar för en aggressiv, teknisk spelstil. De runda racketarna brukar oftast rekommenderas när man inte har så stor erfarenhet av padelspel eftersom de brukar vara ganska mjuka och prioritera kontroll och större felmarginal över fart och kraft i slagen. Så är alltså inte fallet med Viper Counter, det är ett hårt racket som är ganska tekniskt krävande, det behövs rena slag för att få maximal effekt av det här rackets prestationer. Vi tycker det är riktigt roligt att de har designat den här typen av racket, för det ger oss ytterligare en valmöjlighet och det är en spännande combo.

Hårt eller mjukt?

Viper Counter är klassat som ett hårt racket. Däremot kan det vara bra att veta att det hamnar på den mjukare änden bland de hårda varianterna, det erbjuder bättre kontroll men mindre kraft i slagen i jämförelse med de övriga Viper varianterna till exempel.

Babolat viper counter

SPELARNIVÅ OCH SPELARTYP

Vilken spelarnivå passar för Babolat Viper Counter?

Det här är ett racket vi rekommenderar för den erfarne spelaren, antingen om man är en duktig motionär eller på en mer avancerad nivå som tävlingsspelare. 

Det är ett förlåtande racket i jämförelse med många andra hårda varianter, men tro inte att vem som helst kan hantera det. Den hårda kärnan, ytskiktet i 3k kolfiber och den höga sweetspoten kräver bra teknik och rena träffar för att komma till sin rätt. 

Babolats egen beskrivning är att det är det perfekta racket för att kunna utnyttja motståndarens fart med den kraftiga rekylen det ger, så det innebär i och för sig att man inte behöver sätta så mycket fart på bollen själv men har man bristande teknik finns det andra alternativ som passar bättre.

Passar racketen för offensivt eller defensivt spel?

Babolat Viper Counter är faktiskt ett väldigt intressant koncept när det kommer till ett padelracket. Det glänser varken i offensiven eller defensiven, men dess styrka är just att det levererar ett jämt resultat i alla olika delar av spelet. För en allroundspelare som inte har en fullkomligt definierad spelstil är det en intressant variant att titta på.

Den höga tyngdpunkten innebär dock att smashar och overheadslag bör vara en viktig del av din spelstil.

Fördelarna med Babolat Viper Counter

Det här är ett riktigt bra racket för kontringsspelaren. Ett stabilt racket med en topptung balans och en centrerad sweetspot som är gjort för att dominera med explosiva smashar och kraftfulla attacker samt mycket overheadspel. 

Det ger en bra kontroll även vid lösare slag, och felmarginalen är godkänd även om du inte träffat riktigt rent. 

Ett allroundracket som fungerar bra både vid attacker och försvarsspel, och det långa greppet för spelare som använder sig av en dubbelfattad backhand är en klar pluspoäng.

Nackdelar

Nackdelarna vi ser är att det inte är så kraftfullt som man skulle kunna önska, det sista trycket i overhead slagen kommer att saknas eftersom ytskiktet inte är fullt så hårt.

Det glänser varken i offensiven eller defensiven.

Kort information om varumärket Babolat

Babolat grundades redan år 1875 i den franska staden Lyon av Pierre Babolat, och är ett företag som sedan sin begynnelse har ägnat sin själ och sitt hjärta åt världens racketsporter. Till en början bestod deras tillverkning endast av senor till tennis- och badmintonracketar vilket var deras enda specialistområde under nästan 120 år. 

1994 var ett stort landmärke för Babolat, då deras första kompletta tennisracket äntligen kom ut på marknaden. Tack vare företagets kända expertis på området blev även racketarna snabbt en favorit bland namnen i världstoppen, och banade väg för att göra Babolat till det världsledande varumärke det är idag med en komplett kollektion av racketar, skor, kläder och komplement. 

För lite drygt 20 år sedan blev padelsporten ordentligt populär i de spansktalande länderna runt om i världen, och mycket riktigt började Babolat genast visa vägen på denna nya och spännande marknad under ständig utveckling. Varumärket Babolat är ett familjeföretag och förknippas sedan länge inom hela idrottsvärlden med trygghet och kvalitet både på amatör- och proffsnivå.

Babolat är officiell sponsor av World Padel Tour (WPT), och används bland många andra utav den nyblivne spanske världsmästaren Juan “El Lobo” Lebrón.

Babolat-logotyp

Babolat drivs i Sverige av:

Racketdoktorn AB
Ryssvägen 2
131 36 Nacka
E-post: kundservice@racketdoktorn.se
Organisationsnummer: 556948-6144

Jämförelse av Babolat racketsFormBalans
Babolat Viper TechnicalDiamantTopptung
Babolat Viper AirHybridNeutral
Babolat Viper CounterRundTopptung
Babolat Veron TechnicalDiamantTopptung
Babolat Veron AirHybridNeutral
Babolat Veron CounterRundTopptung
Babolat DefianceRundNeutral
Babolat ViperDiamantTopptung
Babolat Revenge CarbonHybrid/DroppformatNeutral
Babolat Revenge WDroppNeutral
Babolat ContactRundNeutral
Babolat Vertuo CounterRundNeutral
Babolat Vertuo AirHybridNeutral
Babolat Vertuo TechnicalDiamantTopptung

Klicka här för att läsa om alla Babolats racketar.

Babolat viper counter

Omdömen för Babolat Viper Counter

Vårt omdöme för Babolat Viper Counter är att racket passar extra bra för den som gillar snabba och kraftfulla smashar samtidigt som de vill använda motståndarens kraft mot dem genom kontringsslag.

Här nedanför samlar vi betyg, omdömen och recensioner från andra padelsajter:

 • Användare av racket har gett racket 4,0 av 5,0 på Lannasport.se

Artikeln är publicerad av:

Babolat Viper Counter

2995
9.5

Omdöme

9.5/10