Babolat Viper Technical - test, omdöme och recension

Vår recension av Babolat Viper Technical landar i att racket ger dig ett mycket bra tryck i offensiva slag ovanför huvudet. Tack vare diamantformen och den topptunga balansen så får du ett ett extra bra tryck i smashen. Det här är ett mycket bra val för den duktiga och offensiva padelspelaren.

Det här är definitivt det mest offensiva inriktade racket och man känner verkligen av det, framförallt i dem tunga over head-slagen och smashar.

- Micke på Elitepadel
Plus / Minus
Sammanfattning av vår recension
  • Framtaget för kraft och offensiv
  • Extra bra tunga overhead-slag
  • Svårspelat defensivt i hörn
Specifikationer
Information om racket
  • Varumärke: Babolat
  • Form: Diamant
  • Balans: Topptung - 270 mm
  • Speltyp: Offensiv
  • Spelnivå: Avancerad
  • Vikt: 365 g (+/- 10)
Köp racket idag!
Köp racket hos Racketspecalisten - nordens ledande leverantör av racket.

Innehållet på denna sidan

Babolat Viper Technical test omdöme recension

Babolat Viper Technical egenskaper

Vårt första intryck av Viper Technical är att formen känns igen från Viper Carbon, och färgkombinationen är riktigt snygg med en matt finish. 

Den uppvisar inga nya eller speciella egenskaper jämfört med andra attackinriktade racketar, men bygger på ett populärt koncept som fungerat sedan länge – med andra ord en klassiker.

Diamantformen gör det till ett perfekt alternativ för den erfarne spelaren som vill ha maximal power i sina slag, de som har en smash som sitt ultimata vapen på banan – detta är utan tvekan Babolats kraftfullaste alternativ. 

Greppet är långt, vilket är ett stort plus för de spelare som använder sig av en dubbelfattad backhand.

Bra spinn och kraft

Viper Technical är ett racket som erbjuder ett populärt och väl beprövat koncept, man vet vad man får. Den offensive spelaren får den största möjliga styrkan i sina slag med ett ordentligt spinn tack vare den räfflade träffytan. 

Det är inte det bästa alternativet för den defensive spelaren pga. den höga balansen, men det fungerar mycket bra vid spelvändningar och höga studsar vilket bör ge det ett plus i kanten med tanke på att det är ett racket med en klart offensiv inriktning.

Material

När det gäller padelracket finns det generellt två typer av fyllningar: EVA och FOAM. FOAM racket ger i de flesta fall en mjukare känsla och tar upp vibrationer mer effektivt, vilket du bör notera om du är skadebenägen. Dock är den vanligaste fyllningen EVA eftersom den finns i olika densitet och kan därför användas i många olika typer av racketar.

Kärnan i Viper Technical är gjord av X-Eva och består av tre olika lager som tillsammans ger en perfekt effekt. De två yttersta lagren är styvare för att ge riktigt bra respons vid hårda slag, medan det inre lagret är mjukare för att öka komforten och felmarginalen vid lösare slag. 

Det har en träffyta som är tillverkad av 12k kolfiber, detta innebär att Viper Technical hamnar mellan modellerna Viper Air och Viper Counter i hårdhet. Vidare består träffytan av en räfflad struktur och en finish som påminner om sandpapper, vilket Babolat kallar 3D Spin+, allt för att både grepp och spinn ska bli maximalt.

Ett nytt Vibrasorb System är integrerat i rackets hals precis ovanför greppet, ett avancerat vibrationsdämpande system som hjälper till att förebygga risken för skador såsom tennisarmbåge och samtidigt ökar komforten.

Viper Technical är precis som tidigare modeller designat med HPS-Technology. Hole Pattern-System skall ge bättre grepp och mer effekt i slagen eftersom de borrade hålen i racket är anpassade efter rackets diamantform.

Balansen

En viktig aspekt när man väljer racket är balansen, dvs hur vikten fördelas mellan greppet och toppen av racket.

Viper Technical är ett racket med en hög balans eller tyngdpunkt. Detta gör det till det perfekta alternativet för dig som har en offensiv och aggressiv spelstil med många smashar och tungt overhead-spel. 

Ju högre balans desto större hävstång, vilket ger mer kraft i slagen. Babolats officiella uppgifter anger en topptung balans till 270mm.

Racketformen

Ett Viper Technichal racket är diamantformat, vilket innebär en högre tyngdpunkt och ett mindre sweetspot. Detta är formen du ska satsa på om du har en offensiv spelstil och gillar att gå på nät. 

De erbjuder inte samma kontroll som andra typer av racketformer, men ger i utbyte mer fart i smashar, volleys och bandejas.

Den här formen rekommenderas för erfarna spelare eftersom den ger större kraft och mer effekt på bollen, men mindre felmarginaler och kontroll. Det krävs en bra teknik för att åstadkomma den önskade effekten så det är ingenting för nybörjaren.

Hårt eller mjukt?

Den kanske viktigaste faktorn när det gäller att välja ett padelracket är hårdheten, men hur vet man om ett racket är mjukt eller hårt? Det beror på fyllningen som används i kärnan samt materialet på träffytan. Här ska du tänka på att ett mjukare racket ger större fart vid lösare slag, samtidigt som de tar upp vibrationerna bättre och minskar skaderisken. Detta gör mjuka racket till ett populärt alternativ för nybörjarna.

Ett hårdare racket ger mer kraft i slagen, samtidigt som kontrollen förbättras. Dock krävs det rena träffar för att leverera det önskade resultatet och det därför passar bäst till den erfarne spelaren. Erfarna spelare som slår hårt får mer kraft i slagen av ett hårt racket, men det ställer också högre krav på tekniken. Vid lösa slag genererar hårda racket inte samma fart på bollen eftersom elasticiteten är mindre.

När det kommer till Viper Technical är kärnan gjord av X-EVA i tre lager och träffytan är tillverkad i 12k kolfiber vilket innebär att detta rack ligger mittemellan modellvarianterna Viper Air och Viper Counter i hårdhet.

Babolat Viper Technical-2

SPELARNIVÅ OCH SPELARTYP

Vilken spelarnivå passar för Babolat Viper Technical?

Här handlar det om explosivitet och kraft. Eftersom det har en liten sweetspot och hög balans krävs det en riktigt bra teknik för att få ut mesta möjliga av den här typen av racket. 

Vilket onekligen gör att det endast rekommenderas för mycket duktiga motionärer, spelare på avancerad nivå samt tävlingsspelare.

Passar racketen för offensivt eller defensivt spel?

Detta är definitivt ett racket för den offensiva spelstilen. I volleysituationer och smashlägen kommer det till sin rätt tack vare den nya kärnan och träffytan av 12k kolfiber som ger en bra rekyl vid hårda slag – ett grymt alternativ om du gillar att avgöra poäng och slå ut bollar ur buren.

Viper Technical har en ganska liten sweetspot, när man träffar den är bollkänslan härlig och ljudet som avges är riktigt skönt, men i kombination med den höga balansen innebär det en utmaning vid defensivt spel. 

Får dock fullt godkänt vid möjligheter till spelvändning och höga studsar, och med tanke på rackets inriktning förtjänar det ett bra betyg.

Fördelarna med Babolat Viper Technical

Vi upplever att Viper Technical gav oss en väldigt positiv spelupplevelse i buren, den här modellen ger riktigt bra styrka i offensiven till den tekniskt duktige spelaren. Bollkänslan när man spelar är mycket bra, greppet är bekvämt och bollen spinner ordentligt. 

Vikten är relativt låg, så det gör det lätt att förflytta sig runt banan. Kraften och effekten det här racket bidrar med kan höja ett redan bra spel till en ännu högre nivå, känslan när man hittar av rackets sweetspot är riktigt härlig. 

Nackdelar

Nackdelarna vi hittar med detta rack är att det defensiva spelet kan bli något lidande p.g.a. den höga tyngdpunkten och den mindre sweetspoten, spelet kräver en större precision och mer teknik. 

För den som inte har så lång erfarenhet i buren är detta ett racket som ser coolt ut på banan, men tänk på att om våra egenskaper som spelare (spelstil, kunnighet) inte överensstämmer med det racket vi valt kommer det inte att förbättra vår nivå. 

Det bjuder inte heller på några överraskningsmoment för den som är ute efter ett mer innovativt racket.

Kort information om varumärket Babolat

Babolat är världens kanske äldsta racketsport-fokuserade varumärke, det grundades redan 1875 i Frankrike och har sitt säte i staden Lyon. 

Man började tillverka racketar med strängar av senor både till badminton och tennis för nästan 150 år sedan, och är nu världsledande för all typ av utrustning inom racketsport som t ex skor, bollar, kläder och kepsar. 

När padelsporten blev populär i de spansktalande länderna runt om i världen, för mer än 20 år sedan, började Babolat även visa framfötterna på denna nya och spännande marknad. Märket förknippas sedan länge inom padelsporten med trygghet, kvalitet och status.

Babolat är officiell sponsor av World Padel Tour (WPT), och används bl a av den nyblivne spanske världsmästaren Juan “El Lobo” Lebrón.

 

Jämförelse av Babolat racketsFormBalans
Babolat Viper TechnicalDiamantTopptung
Babolat Viper AirHybridNeutral
Babolat Viper CounterRundTopptung
Babolat Veron TechnicalDiamantTopptung
Babolat Veron AirHybridNeutral
Babolat Veron CounterRundTopptung
Babolat DefianceRundNeutral
Babolat ViperDiamantTopptung
Babolat Revenge CarbonHybrid/DroppformatNeutral
Babolat Revenge WDroppNeutral
Babolat ContactRundNeutral
Babolat Vertuo CounterRundNeutral
Babolat Vertuo AirHybridNeutral
Babolat Vertuo TechnicalDiamantTopptung

Klicka här för att läsa mer om alla Babolats Racketar.

Babolat Viper Technical padelracket

Omdöme för Babolat Viper Technical

Vårt omdöme för Babolat Viper Technical är generellt sett bra. Du får mycket tunga och offensiva overhead-slag för att kunna dominera planen, men samtidigt så är det aningen svårspelat i defensiven.

Sammanfattning: Det här racket passar för offensiva och tekinskt duktiga spelare. 

  • Racket har fått 5 av 5 i omdöme från en produktrecension på Rocketpadel.com
Samlat omdöme online:
5/5

Babolat Viper Technical

2995
10

Omdöme

10.0/10